Лекции.Орг


Поиск:




Показники оцінки майнового стану підприємства




Для здійснення господарської діяльності кожне під­приємство повинно мати певне майно, котре належить йому на правах власності чи володіння. Усе майно, яке належить підпри­ємству і відображене в його балансі, становить його активи.

Активи — це економічні ресурси підприємства у формі сукуп­них майнових цінностей, які використовуються в господарській діяльності з метою отримання прибутку. Активи підприємства складаються із суми необоротних, оборотних (поточних) та ін­ших активів.

Фінансовий стан підприємства значною мірою залежить від доцільності та правильності вкладення фінансових ресурсів у ак­тиви. У процесі функціонування підприємства величина активів і їх структура постійно змінюються. Якісні зміни у структурі май­на підприємства та джерел цього майна можна охарактеризувати за допомогою вертикального та горизонтального аналізу звітності. Вертикальний аналіз показує структуру майна підприємства та джерел цього майна. Як правило, показники структури розрахову­ються у відсотках до валюти балансу. Відносні показники певною мі­рою пом'якшують негативний вплив інфляційних процесів, які суттєвоускладнюють зіставляння абсолютних показників у динаміці.

Горизонтальний аналіз звітності потребує побудови однієї чи кількох аналітичних таблиць, в яких абсолютні показники допов­нюються відносними — темпами зростання (зниження).

На практиці нерідко об'єднують горизонтальний і вертикаль­ний аналіз, тобто будують аналітичні таблиці, які характеризують як структуру майна підприємства та його джерел, так і динаміку окремих показників.

Загальна сума змін валюти балансу розбивається на складові, що дає змогу зробити попередні висновки про характер руху в Складі активів, джерела її формування та взаємообумовленість. Так,у процесі аналізу зміни складу довгострокових (необорот­них) і поточних (оборотних) засобів розглядаються у взаємо зв'язку зі змінами зобов'язань підприємства.

Структура вартості майна дає загальне уявлення про фінансовий стан підприємства. Вона показує частку кожного елемента в активах і співвідношення позичкових і власних коштів підприємства. У структурі вартості майна відображається спе­цифіка діяльності кожного підприємства.

Сама по собі структура вартості майна ще не свідчить про фі­нансовий стан підприємства. Структура майна підприємства, її динаміка не дає відповіді на питання, наскільки вигідно для інвес­тори вкладення коштів у дане підприємство, а лише оцінює стан активів і наявність зобов’язань для погашення зобов’язань.

Показники:

1. Сума господарських коштів, що їх підприємство має у розпорядженні. Цей показник дає загальну вартісну оцінку активів, які перебувають на балансі підприємства. Зростання цього показника свідчить про збільшення майнового потенціалу підприємства.

2. Питома вага активної частини основних засобів. Згідно з нор­мативними документами під активною частиною основних засобів розуміють машини, обладнання і транспортні засоби. Зростання цього показника в динаміці — позитивна тенденція.

3. Коефіцієнт зносу основних засобів. Показник характеризує частку зношених основних засобів у загальній їх вартості. Ви­користовується в аналізі для характеристики стану основних засобів. Доповненням цього показника є так званий коефіцієнт при­датності.

4. Коефіцієнт оновлення основних засобів. Показує, яку частину наявних на кінець звітного періоду основних засобів становлять нові основні засоби.

5. Коефіцієнт вибуття основних засобів. Показує, яка частина основних засобів, з котрими підприємство почало діяльність у звітному періоді, вибула з причини зносу та з інших причин.

 

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-09-06; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 469 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Чтобы получился студенческий борщ, его нужно варить также как и домашний, только без мяса и развести водой 1:10 © Неизвестно
==> читать все изречения...

969 - | 948 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.011 с.