Лекции.Орг


Поиск:




Пісня про Гайавату» Лонгфелло як вершина творчості письменника. Фольклорна образність поеми




У середині XIX століття американський поет-романтик Генрі Лонгфелло досконально вивчив життя індіанців, їх самобутні традиції, звичаї, їх міфологічне уявлення про побудову світу. Поступово у Лонгфелло зародилася ідея створити поему, яка розповіла б про зникаючі народі – індіанців. Поема “Пісня про Гайавату” зробила ім’я її автора безсмертним.

Центральне місце в поемі займає посланець богів, чимось схожий на старогрецького міфологічного героя – Прометея. Він навчив індійців займатися мирною працею, допоміг розчистити річки і лісу. Посланець богів допоміг їм припинити братовбивчі війни і розумно влаштувати своє життя. У різних племенах ця людина божественного походження був відомий під різними іменами. Найбільш поширеним було ім’я Гайавата, що означає “вчитель”. Саме Гайавата навчив індіанців мальованому листа, в якому кожна таємнича фігура мала виразне зміст. Як і личить посланцеві богів, Гайавата здійснив кілька подвигів, наприклад, переміг злого чаклуна, який насилав на людей хвороби, переміг царя риб – величезного осетра. Насправді ж мета подвигів проста: індіанці навчилися мистецтву знахарства і стали чудовими рибалками. Слава про Гайавату швидко розлетілася серед племен індіанців.

Якось Гайавату довелося побувати в країні Дакотою. Там йому сподобалися дуже гострі наконечники для стріл. Ще йому сподобалася ніжна і струнка дівчина Міннегала. І Гайавата знайшов спокій у праці, мисливстві та відпочинок біля домашнього вогнища. Але настала холодна сніжна зима, яка скувала льодом річки та озера. До індіанським селищам непомітно підкрався голод. Навіть Гайавата не зміг нічого порадити землякам. Міннегала померла від голоду. Сидячи біля її остиглого тіла, Гайавата згадував щасливі дні сімейного життя. Цей епізод Лонгфелло побудував на фактичному матеріалі: індіанські племена досить часто страждали і гинули від голоду.

Якось Гайавата повідомив, що вздовж берега пливе величезна пирога з білими бородатими людьми. Це були одні з перших європейців, які відвідали Американський континент. Гайавата тепло зустрів гостей, запросив їх до свого житла, щедро пригостив. Після торжества і бенкету господар і гості викурили так звану Трубку миру і присягнули у вічній дружбі. Цей епізод має сумний підтекст: європейці неодноразово давали такі обіцянки, але, як пам’ятається, жодного не дотримали.

Зрозумівши, що об’єднання п’яти племен є його завершальним земною справою, Гайавата звертається до індіанців з промовою. Він дає одноплемінникам різноманітні мудрі поради, одночасно повідомляючи, що йому час повертатися в небо. Учитель індіанців вийшов на берег, сів у свою пирога, і вражений народ бачив, як його пирога піднімається все вище і вище:

І народ з прибережжя довго
Проводжав його очима,
Бачив, як його пирога
Піднялася високо до неба
У морі сонячного блиску -
і сховав у тумані …

Ось так завершився земний шлях посланця небес вчителя Гайавати. Сьогодні індіанці Північної Америки практично втратили свою самобутність, зробившись іграшкою в руках ділків туристичного бізнесу. Поема Генрі Лонгфелло є своєрідною скарбницею пам’яті індіанського народу. Заслуга поета полягає ще й у скрупульозному зборі мовних, етнографічних та інших скарбів культури і побуту багатостраждальних індіанських племен.

Формування в 30-ті роки ХІХ століття реалізму нового типу у Франції, Англії та інших країнах. Передумови формування реалізму, його риси. Теоретичні документи реалізму (передмова до «Людської комедії», «Етюд про Бейля» Бальзака).

З 30-х років XIX століття, засвоюючи найбільш плідні ідейно-естетичні традиції класицизму, романтизму та інших напрямів, в художній культурі утверджується реалізм (від лат. realis - суттєвий, справжній). Реалізм як художній метод передбачає правдиве відображення реальної дійсності, правдивість відтворення не лише деталей, а й типових характерів у типових обставинах.

Виникнення і утвердження реалістичного методу в художній культурі зумовлене багатьма причинами. Велике значення в цьому відводиться соціально-економічним процесам, досягненням у сфері науки, а також суб'єктивним факторам.

На той час і діячі мистецтва, і публіка дещо втомилися від романтичних ефектів, виникає закономірне бажання повернутися до правди життя, до звичайних почуттів звичайних людей.

Говорячи про реалізм XIX століття, слід мати на увазі, що, з точки зору художніх принципів, Гомер і Шекспір, Сервантес і Гете, Мікельанджело, Рембрандт чи Рубенс були великими реалістами. Йдеться про сталу художню систему, яка отримала теоретичне обґрунтування як естетично усвідомлений метод. Звернення до сучасності у всіх її проявах з опорою на точну науку стало основною вимогою цієї художньої течії. Художники-реалісти, узагальнюючи живу дійсність, намагалися створити типові образи в типових обставинах.

Уже в 30-40-их роках XIX століття цим методом успішно користувалися такі прославлені літератори, як:

У Франції: П'єр Жан Беранже, Стендаль (Анрі Марі Бейль), Проспер Меріме, Оноре де Бальзак, Гюстав Флобер,

В Англії: Чарльз Діккенс, Уїльям Теккерей, Шарлотта Бронте,

• в Німеччині: Генріх Гайне, Фердінанд Фрейліграт. Художня культура реалізму визрівала у надрах романтичного методу. Заперечуючи повсякденне життя як об'єкт художнього висвітлення, романтики не збиралися цілком від нього абстрагуватися і нерідко у своїх творах - як літературних, так і образотворчих - все ж таки зверталися до нього. Реалістичні тенденції у культурному русі Європи можна помітити вже у 20-ті роки 19 століття, тобто у період найвищого злету романтизму. Переважно це був реалізм побутовий або етнографічний, але критика романтиками існуючого світу поступово готувала підґрунтя для нового реалізму, який традиційно називають критичним. Багато хто з митців через романтизм прокладав собі дорогу до реалістичної творчості (Стендаль, Пушкін, Шевченко та інші). Крім романтизму, на становлення реалізму вплинули суспільно-критичні концепції Просвітництва і раціональність критицизму. Тому хронологічні рамки культури реалізму хронологічно визначити досить важко.

Художні та естетичні засади реалізму ґрунтувалися на принципах правдоподібного зображення життя в тих самих формах, які притаманні "оригіналу" - конкретно-історичній дійсності.

Реалістичне мистецтво виникає внаслідок подальшої демократизації суспільного життя і змін у ставленні до народу, до розуміння його місії, його місця в історії.

1820-1840 роки у Європі стали періодом цілої низки народних повстань проти національного, економічного і політичного поневолення. За цих умов зростає оптимізм щодо можливостей зміни суспільного життя на краще. Змінюється навіть ставлення до громадських проблем.

Змінюється домінанта культурного розвитку: від заперечення буденної дійсності (романтизм) до реалізації потреби у вивченні дійсності (реалізм).

Філософським підґрунтям реалізму стала діалектична філософія Гегеля, який спробував пояснити світ яв систему, що розвивається за своїми внутрішніми законами, всупереч волі окремих людей, але у відповідності до "вищого задуму". Здійснити спробу зрозуміти життя, вивчити його - означає збагнути високі істини, знайти шлях до кожної конкретної людини.

Тепер діячі мистецтва виводять у своїх творах вже не героїв-бунтарів, що зневажають суспільство і його закони, не тих, хто живе не так, як всі, а звичайну, часто нічим не примітну людину, філософська цінність якої в тому, що вона є "продуктом" сукупності обставин суспільного життя ("маленька людина" критичного реалізму протистоїть "зайвій людині" романтизму).

Остаточна перемога реалізму припадає на середину 19 століття, коли цей напрямок у художній культурі посилився за рахунок філософії позитивізму. Ця філософська течія була досить популярною в суспільстві, особливо серед молоді. її першим теоретиком був Оґюст Конт (1798-1857). Сутність позитивізму: серед усіх знань, здобутих людством, вартують на увагу тільки ті, що ґрунтується на перевіреному практикою досвіді і мають безпосереднє практичне значення.

Основні риси реалістичних творів -

Доступність форми,

Невибагливий зміст,

Актуальна проблематика, -

Привертають увагу все ширших кіл громадськості. Високе мистецтво перестає бути атрибутикою елітарних кіл і стає загальнодоступним. Поступово воно перетворюється га впливовий фактор політичного життя і водночас втягує митців у коло буржуазних відносин купівлі-продажу. З'являється можливість отримувати великі прибутки від продажу витворів авторської фантазії завдяки їх широкому тиражуванню, внаслідок чого виникають численні тяжби між авторами і видавництвами. Скажімо, той же Бальзак належав до покоління французів, яке прагнуло будь-що розбагатіти. В особистому житті Бальзак плекав запаморочливі фінансові ідеї, мріяв нажити велике багатство, що відбилося і на його творах, в яких він оперував величезними сумами і звітував про вміст гаманців усіх своїх персонажів. Творчістю Бальзак зайнявся після краху чергового фінансового проекту, внаслідок чого обріс боргами, яких не міг позбутися. Тому писав Бальзак під батогом кредиторів, підхльостуваний термінами, у фізичному і духовному виснаженні.

Одним із перших французьких реалістів був П'єр Жан Беранже (1780-1857). Поезія Беранже завжди відгукувалася на найважливіші події національної історії. Ранні його твори сповнені добродушного гумору, який пізніше змінюється гнівною сатирою, коли поет звертається до образів своїх ворогів, захисників реставрації ("Чолобитна породистих собак", "Маркіза", "Нащадок знатного роду" та ін.).

Цікавим і плідним був творчий шлях іншого французького письменника Фредеріка Стендаля (Марі-Анрі Бейля).

Прославився він в основному своїми романами, серед яких особливе місце посідає роман "Червоне і чорне" (1830 р.). В романі він створив типову картину життя сучасного йому суспільства. Про глибокий соціальний смисл роману говорить уже його назва. Під червоним і чорним Стендаль розумів зіткнення двох сил - революції і реакції.

Одночасно зі Стендалем увійшов у літературу Франції Про-спер Меріме (1803-1870). Він не знав періоду невдач, відомих Стендалю. З першого ж свого твору він привернув до себе увагу читача, і ця увага потім не слабшала на протязі всієї його літературної діяльності. У Меріме немає широких полотен соціального роману: він виступає як великий майстер новели. Серед його новел особливо приваблюють: "Таманго", "Етруська ваза", "Венера Ільська", "Коломба", "Кармен" та інші.

Вершиною французького реалізму є творчість Оноре де Бальзака, великого майстра реалістичного роману на Заході. Ніхто з письменників Заходу ні до, ні після Бальзака не зумів дати такого всебічного зображення буржуазного суспільства, як зробив це великий автор "Людської комедії". Літературна спадщина Бальзака величезна за обсягом. Досить багато у нього ранніх творів, які він випускав під псевдонімом і від значної частини відмовився сам. Справжня історія творчості Бальзака починається з 1829 р., коли вийшов в світ його роман "Шуани". Це був твір, який приніс йому успіх. В 1834 році Бальзак прийшов до думки про те, що все, написане ним до цього часу, можна об'єднати в один великий твір. Так зародилася ідея "Людської комедії". Бальзак ділить свій твір на три частини: 1) "Етюди звичаїв". 2) "Філософські етюди". 3) "Аналітичні етюди".

Створюючи історію звичаїв свого часу, Бальзак вважав необхідним зображувати сучасне йому суспільство через зображення особистих відносин. В центрі його оповіді стоять сім'ї і сімейні відносини, але автор показує, як вони підкоряються основним тенденціям часу.

Бальзак вважав, що призначення мистецтва - це служіння людині, людству, а велич генія повинна вимірюватися владою його таланту над світом. Життєвий і творчий шлях самого Бальзака - яскраве підтвердження цьому. Широта його планів, сміливість думки, правда слова і геніальне передбачення майбутнього роблять його одним із найбільших вчителів світу.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-07-29; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 1653 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Что разум человека может постигнуть и во что он может поверить, того он способен достичь © Наполеон Хилл
==> читать все изречения...

798 - | 702 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.011 с.