Лекции.Орг


Поиск:




Дисперсія оцінена помилки для прогнозу індивідуального значення регресанда 7 страница




Ринок квазіефективний [ рос. рынок квазиэффективный] - ринок, на якому ціни негайно реагують на всю загальнодоступну інформацію.

Ринок контанговий [ рос. рынок контанговый]-ситуація, при якій ціни ф'ючерсних контрактів прогресивно збільшуються в міру віддалення від найближчого місяця постачання.

Ринок контракту [ рос. рынок контракта] -торгова палата (біржа), яку Комісія з торгівлі США на ринках термінових товарних угод визначає як ринок для вказаного товару.

Ринок контрольований [ рос. рынок контролированный] - ринок, на якому пропозиція, попит і ціна регулюються.

Ринок контрольованих пакетів [ рос. рынок контролированных пакетов] -здійснення активної продажі і купівлі великих пакетів звичайних акцій компаній, що ведуться в умовах конкуренції, з метою одержання контролю над ними.

Ринок кредитний [ рос. рынок кредитный] - ринок позичкових капіталів, що має два взаємозалежних сегменти - національний і міжнародний; попит і пропозиція кредиту.

Ринок "ледачий" [ рос. рынок "ленивый"] - ситуація, коли практично відсутня торгівля.

Ринок ліквідний [ рос. рынок ликвидный] - ринок, що володіє ліквідністю.

Ринок "малоактивний " [ рос. рынок "малоактивный"] - ситуація, при якій тримаються незмінні ціни при відсутності угод.

Ринок машин і устаткування [ рос. рынок машин и оборудования] - сфера міжнародної торгівлі, що характеризується стійким, масштабним обміном продукцією машинобудування. Як світовий товарний ринок він характеризується рядом особливостей; по суті, поданий великим числом найбільших фірм, що є продуцентами й експортерами відповідних видів машин і устаткування. Специфіка його пов'язана з множинністю видів продукції машинобудування, її досить високою взаємозамінністю, різноманіттям виконання, розбіжностям якісних характеристик, техніко-економічних параметрів виробів.

Ринок "мертвий " [ рос. рынок "мертвый"] -ринок, на якому панують тенденції до зниження курсів, і інвестори, що продають цінні папери, несуть великі збитки, у той час як потенційні інвестори-покупці не виходять на ринок, чекаючи, коли стан на ринку поліпшиться.

Ринок міжбанківський [ рос. рынок межбанковский] – частина ринку позичкових капіталів, де тимчасово вільні грошові ресурси кредитних установ залучаються і розміщуються банками між собою переважно у формі міжбанківських депозитів на короткі терміни.

Ринок міждилерський [ рос. рынок междилерский] - див. Ринок внутрішній фондовий.

Ринок міжнародний валютний [ рос. рынок международный валютный]-ринок, де здійснюються угоди з купівлі-продажу золота, іноземної валюти і термінові фінансові угоди.

Ринок "міцний" [ рос. рынок "крепкий"] — ситуація, коли ціни встановилися на високому рівні і показують підвищуючу тенденцію.

"Ринок "млявий " [ рос. рынок "вялый"] - ринок, на якому укладається відносно мало угод і ціни майже не змінюються.

Ринок монополістичної конкуренції [ рос. рынок монополистической конкуренции] - ринок продавців і покупців, що укладають угоди не за єдиною роздрібною ціною, а в широкому діапазоні цін.

Ринок наступний [ рос. рынок последующий] - ринок для вказаного різновиду цінних паперів для продажу безпосередньо або на біржі після того, як спочатку вони вже були запропоновані в публічний продаж.

Ринок наявний [ рос. рынок наличный] -1) виконання угоди не пізніше двох днів після укладання; 2) ринок реальних товарів, фінансових інструментів тощо на відміну від ринку термінових контрактів.

Ринок наявного товару [ рос. рынок наличного товара] -див. Ринок реального товару.

Ринок "недосконалий " [ рос. рынок "несовершенный"] - ринок із різними умовами реалізації однакових товарів.

Ринок недосконалої конкуренції [ рос. рынок несовершенной конкуренции] -ринок, на якому продавець або покупець, або і той і інший, можуть істотно впливати на ціни, а отже, визначати ціни з метою вилучення вигоди.

Ринок необмеженої конкуренції [ рос. ринок неограниченной конкуренции] - див. Ринок недосконалої конкуренції

Ринок "нерівномірний" [ рос. рынок "неравномерный "] - ситуація, при якій котування деяких термінів постачання вище, а деяких - нижче.

Ринок нормальний [ рос. рынок нормальный] - ринок, при якому різниця в цінах ближніх і більш віддалених позицій покриває видатки, пов'язані зі збереженням товару.

Ринок обліковий [ рос. рынок учетный] - частина ринку позичкових капіталів, на якому перерозподіляються короткострокові кошти шляхом купівлі-продажу векселів і цінних паперів із терміном погашення до 1 року, в тому числі короткострокових казначейських векселів. Дисконтні ставки на дисконтному ринку визначаються значною мірою дисконтною ставкою центрального банку.

Ринок односторонній [ рос. рынок односторонний] - ринок, на якому тільки курс покупця або тільки курс продавця є таким, що котується.

Ринок олігополітичний [ рос. рынок олигополитический] - ринок, на якому невелика кількість продавців, дуже чутливих до політики ціноутворення і маркетингових стратегій один одного, торгують із великою кількістю покупців.

Ринок оптовий [ рос. рынок оптовый] - складова частина ринку, що охоплює формування господарських зв'язків на початковій стадії руху товарів від виготовлювача до споживача; характеризується великим обсягом продажів.

Ринок первинний [ рос. рынок первичный] - 1) див. Ринок цінних паперів первинний; 2) товарний ринок, на якому товари реалізують безпосередньо виробники.

Ринок перевантажений [ рос. рынок перегруженный] - ринок різновиду цінних паперів або різновиду товару, на якому продавців набагато більше, ніж покупців. Для Р.п. характерне падіння цін.

Ринок позикових засобів [ рос. рынок заемных средств] -здійснюються операції з середньо- і довгострокового фінансування на відміну від грошового ринку, де відбуваються переважно операції з короткострокового фінансування.

Ринок покупця [ рос. рынок покупателя] - ринок товару, на якому присутнє обмежене число покупців, що диктують продавцям свої умови торгових угод; можливий тільки в умовах перевищення пропозиції над попитом і характеризується тенденцією цін до зниження.

Ринок позабіржовий [ рос. рынок внебиржевый] - неорганізований ринок цінних паперів, на якому їхнє котування здійснюється не в результаті дії ринкових чинників, а самою компанією (самоквотування).

Ринок позичкових капіталів [ рос. рынок ссудных капиталов] — специфічна сфера товарних відносин, де об'єктом угоди є наданий у позичку грошовий капітал і формується попит і пропозиція на нього.

Ринок позичкових капіталів міжнародний [ рос. рынок ссудных капиталов международный] - система відносин з акумуляції і перерозподілу позичкового капіталу між країнами; сукупність кредитно-фінансових закладів і фондових бірж, що дають позики і кредити іноземним позичальникам. Поділяється на грошовий ринок (короткостроковий) і ринок капіталів (середньо- і довгостроковий). Основними операціями на Р.п.к.м. є надання й одержання кредитів, емісія, купівля-продаж цінних паперів, переважно у вигляді облігацій (виділяють міжнародний ринок цінних паперів).

Ринок посередників [ рос. рынок посредников] -1) ринок, в основі якого лежить торгова діяльність організацій, фірм і інших юридичних осіб, що складається з придбання товарів і послуг із метою їхнього наступного перепродажу. Предметом продажу є як реальний товар, так і документи на товар і послуги. Організаційно Р.п. функціонує у вигляді бірж, аукціонів, ярмарків, торгів; 2) форма організації ринків біржових товарів. Характерними його рисами є наявність численних учасників торгівлі, в тому числі дрібних, середніх і великих торгових фірм, вільне ціноутворення, що базується на відкритій конкуренції всіх продавців і покупців, торгівля на основі типових контрактів; велика роль асоціацій крамарів.

Ринок послуг [ рос. рынок услуг] - ринок, в основі якого лежать товарно-грошові відносини з приводу реалізації різних послуг. Виділяють ринки послуг виробничого характеру і послуг, що надаються населенню.

Ринок послуг населенню [ рос. рынок услуг населению] — сукупність відносин (соціально-економічних, юридичних, матеріальних, фінансових), що виникають між виробниками послуг - продавцями, споживачами і покупцями при купівлі-продажу послуг за цінами, що покривають витрати виробника і забезпечують йому прибуток. Як суб'єкти цих відносин виступають підприємства, заклади і фізичні особи," що виробляють і споживають платні послуги. Товаром на Р.п.н. є ринкові споживчі послуги, що поряд із фактичними видами послуг включають умовно-ринкові: послуги, надані підприємствами своїм працівникам безкоштовно або за пільговими цінами; проживання у власному житлі (за витратами); умовно-обчислену продукцію фінансових посередників. В основні елементи ринку входять: попит, пропозиція, кон'юнктура, конкуренція, ціна.

Ринок послуг світовий [ рос. рынок услуг мировой] - особлива сфера міжнародного товарного обміну, що характеризується стійкими, систематичними операціями з купівлі-продажу послуг виробничого і споживчого призначення. У даний час на обмін послугами доводиться майже 1/3 світової торгівлі. Серед основних його об'єктів—інформаційні засоби, інжиніринг, консалтинг тощо.

Ринок потенційний [ рос. рынок потенциальный] — ринок із визначеним платоспроможним попитом на даний товар, на якому цей товар неходовий.

Ринок праці [ рос. рынок труда] - сфера формування попиту і пропозиції на робочу силу. Р.п. можливий за умови, що робітник є власником своєї спроможності до праці. Через Р.п. здійснюється продаж робочої сили на певний термін.

Ринок принципалів [ рос. рынок принципалов]-система розрахунків, при якій члени біржового кільця, що укладають контракти з доручення клієнтів, повинні виконувати свої зобов'язання за цими контрактами як безпосередні учасники договору або принципалі.

Ринок продавця [ рос. рынок продавца] - ситуація, коли попит перевищує пропозицію, в результаті чого ціни підвищуються. Див. також Кон 'юнктура ринку.

Ринок проміжних продавців [ рос. рынок промежуточных продавцов] -організації, що купують товари і послуги для наступного перепродажу їх із прибутком для себе.

Ринок робочої сили [ рос. рынок рабочей силы] - система відносин з приводу умов купівлі-продажу робочої сили; включає відносини між наймачами і найманими робітниками і відношення кожного з них з іншими суб'єктами з приводу передачі частини власних функцій на основі добровільної відчуженості в їхню користь частини прибутку, одержуваного за використання робочої сили. Попит на робочу силу і пропозиція робочих місць не збігаються через низьку територіальну і професійну мобільність трудових ресурсів, відсутність ринку житла, зберігання режиму прописки і його залежності від працевлаштування, розбіжності в рівні життя.

Ринок робочої сили конкурентний [ рос. рынок рабочей силы конкурентный] — ринок, на якому велика кількість фірм (без змови між собою) пред'являють попит на конкретний вид робочої сили великого числа робітників.

Ринок робочої сили світовий [ рос. рынок рабочей силы мировой] - сфера міжнародних економічних зв'язків, що припускає регулярні, стійкі операції з купівлі-продажу робочої сили. Р.р.с.с. припускає переміщення трудових ресурсів, реалізацію їхньої спроможності до праці в світових масштабах.

Ринок "розпилений " [ рос. рынок "распыленный"] - ринок з перевагою дрібних споживачів.

Ринок реального товару [ рос. рынок реального товара] - ринок, на якому ведеться торгівля реальним товаром на противагу ф'ючерсній біржі; укладають угоди як з негайним постачанням (спот), так і з постачанням на термін у майбутньому. Форми організації Р.р.т. включають у тому числі аукціони, довгострокові контракти, "телефонно-телексні" ринки, разові угоди, тендери, біржи реального товару тощо.

Ринок регіональний [ рос. рынок региональный] - ринок, обмежений певною територією. Регіональні ринки можуть утворюватися як за адміністративними, так і за іншими ознаками, що об'єднує території. P.p. міждержавний утворюється групою держав, що мають специфічні форми й умови економічного обміну, глибокий розподіл праці.

Ринок регульований [ рос. рынок регулируемый] - сфера товарного обертання, заснована на ринкових відносинах і системі державної регламентації.

Ринок республіканський товарний [ рос. рынок республиканский товарный] -сфера обертання товарів у межах республіки (держави).

Ринок "свопів " [ рос. рынок "свопов"] - фінансовий ринок, на якому боржники обмінюються своїми борговими зобов'язаннями з метою поліпшення їхньої структури за термінами і умовами погашення. Такі операції дають змогу обом сторонам або підвищити ліквідність зобов'язань, або виграти за рахунок зміни в часі відсоткових ставок умовах по зобов‘язаннях або валютних курсів.

Ринок сильно ефективний [ рос. рынок сильно эффективный]- ринок, на якому ціни миттєво реагують на всю інформацію - загальнодоступну або приватну.

Ринок "сірий" [ рос. рынок „серый”] -1) ринок нових облігацій; 2) нерегульований грошовий ринок (звичайно корпорацій у країнах із жорстким регулюванням банківського кредиту).

Ринок споживчий [ рос. рынок потребительский] - ринок окремої особи і домогосподарства, що купують товари і послуги для особистого споживання.

Ринок спот [ рос. рынок спот] - торгівля реальним товаром із негайним постачанням.

Ринок спробний [ рос. рынок пробный] - спробний продаж нового товару в умовах реальної конкуренції, що перевіряє придатність товару з комерційної точки зору для його масового виробництва. Р.с. використовуються також для оцінки удосконалення виробів і для оцінки результатів зміни програм маркетингу. При організації Р.с. особлива увага приділяється місцю, часу й обсягу продажів.

Ринок стиснутий [ рос. рынок стиснутый] - ринок, що характеризується підвищенням курсів цінних паперів.

Ринок стійкий [ рос. рынок стойкий] — ринок, що зберігає поточний рівень цін при відсутності яскраво вираженої тенденції в будь-який бік.

Ринок страховий [ рос. рынок страховой] — система економічних відносин, що виникають із приводу купівлі-продажі специфічного товару «страхового покриття» у процесі задоволення суспільних потреб у страховому захисті. Складається в умові множинності страховиків; Поділяється за галузями страхування, за масштабами (національний, регіональний, міжнародний) тощо.

Ринок страховий регіональний [ рос. рынок страховой региональный] - об'єднує страхові організації, національні страхові ринки окремих регіонів, пов'язаних тісними інтеграційними зв'язками. Повинен бути створений "єдиний страховий ринок ЄЕС" у світі планів "єдина Європа". Передбачається повна уніфікація національного страхового законодавства ЄЕС.

Ринок сировини і палива світовий [ рос. рынок сырья и топлива мировой] - сфера або центри міжнародної торгівлі відповідними товарами, де здійснюються регулярні операції з їхньої купівлі-продажу. Значна частина сировинних і паливних товарів реалізується через товарні біржі, що є основною організаційною формою Р.с.п.с.

Ринок сировинний [ рос. рынок сырьевой] - сукупність ринків сировинних товарів, що безпосередньо формують умови їхньої купівлі і продажу на основі розвитку міжнародного розподілу праці. На Р.с. обертаються паливно-енергетичні, сировинні, промислові, сільськогосподарські, лісові товари.

Ринок телефонно-телексний [рос. рынок телефонно-телексный] - форма організації торгівлі реальним товаром на ринку, на якому діє ф'ючерсна біржа Р.т.-т. не припускає створення якоїсь чіткої організаційної або юридичної структури. Угоди на такому ринку укладаються на основі типових контрактів, розроблених асоціаціями крамарів. Ключове місце в торгівлі займають посередники; контракти укладають переважно за телексом і факсом, повідомлення за якими є законним підтвердженням факту укладення угоди.

Ринок технологій світовий [ рос. рынок технологий мировой] - сфера міжнародної торгівлі, пов'язана зі стійкими систематичними операціями з купівлі-продажу технологічних рішень (ліцензій «ноу-хау», проектів і документації).

Ринок товарів [ рос. рынок товаров] - сфера обертання або сукупність актів купівлі-продажу певних видів продуктів відповідно до їхнього функціонального призначення. Загальноприйнятим є поділ Р.т. на ринок засобів виробництва і ринок предметів кінцевого споживання. Товарна номенклатура ринку засобів виробництва містить у собі будинки і спорудження, устаткування, сировину, матеріали, що комплектують вироби та ін. Поглиблення суспільного поділу праці, орієнтація на розвиток наукомістких виробництв змінюють уявлення про межі матеріального виробництва Самостійне значення набувають такі товари, як програмний продукт, інформація, "ноу-хау". Основними суб'єктами ринку засобів виробництва є підприємства, організації і приватні особи, що купують товари для їхнього подальшого використання в процесі виробництва або з метою їхнього наступного перепродажу. Ринок предметів кінцевого споживання охоплює широкий спектр товарів, призначених для особистого, сімейного або домашнього використання.

Ринок товарів промислового призначення [ рос. рынок товаров промышленного назначения] - сукупність осіб і організацій, що закуповують товари і послуги, які використовуються при виробництві інших товарів або послуг, що мають продаватися, здаватися в оренду або поставляються іншим споживачам.

Ринок транспортних послуг [ рос. рынок транспортных услуг] - сфера здійснення перевезень пасажирів, вантажів, технічного обслуговування і ремонту транспортних засобів, підсобно-допоміжних і інших видів робіт, пов'язаних із перевезеннями.

Ринок "федеральних фондів" [ рос. рынок "федеральных фондов]" - ринок незабезпечених короткострокових позичок між банками в США (на базі резервів у федеральних резервних банках):

Ринок фінансовий [ рос. рынок финансовый] - ринок коротко-, середньо- і довгострокових кредитів, інвестицій, цінних паперів, внесків тощо. Р.ф. включає ринок капіталу (середньо- і довгострокові кредити, цінні папери) і грошовий ринок (короткострокові кредити, цінні папери тощо).

Ринок фондовий [ рос. рынок фондовый] - складова частина фінансового ринку, на якому здійснюються операції з цінними паперами. Первинне розміщення цінних паперів емітентами належить до первинного Р.ф., наступні операції з купівлі-продажу цінних паперів утворюють вторинний Р.ф. Розрізняють біржовий Р.ф., учасниками якого є фондові біржі, фондові відділи товарних і валютних бірж, і позабіржовий Р.ф. за участю інвестиційних фондів, банків, брокерських фірм та інших організацій, що здійснюють операції з цінними паперами.

Ринок форвардний [ рос. рынок форвардный] - ринок угод на термін; валютний або товарний ринок, на якому укладають угоди за умови постачання валюти або товарів у майбутньому. У США може позначати також угоди, укладені поза товарною біржею на постачання товарів на майбутню дату.

Ринок форвардний валютний [ рос. рынок форвардный валютный]-ринок, де укладаються угоди на термін; міжнародні валютні ринки, де компанії можуть здійснити операції з хеджирування від валютних ризиків.

Ринок ф'ючерсний [ рос. рынок фьючерсный] -1) ринок певного товару або виду цінностей, на якому здійснюється торгівля ф'ючерсами. Як правило, на кожній біржі є декілька ф'ючерсних ринків; 2) термін, уживаний для позначення ф'ючерсної торгівлі на противагу ринку реального товару.

Ринок "хитливий " [ рос. рынок "неустойчивый"] — відсутність на ринку певної тенденції через брак реальних пропозицій купити або продати або відсутність можливості встановити реальний рівень цін.

"Ринок-цвинтар " [ рос. "рынок-кладбище" ] - ситуація, коли учасники ринку не можуть Його покинути (вийти з угод), а інші біржовики або банки не хочуть виходити на ринок (укладати угоди); звичайно має місце через ринок «ведмедів».

Ринок цільовий [ рос. рынок целевой] - сегменти ринку, на яких фірма зосереджує свої основні зусилля. Ці сегменти відрізняються один від одного за показниками переваги, відповідними реакціями і прибутковостями. Фірма повинна сконцентрувати зусилля й енергію на сегментах, які вона може обслужити найкраще з конкурентної точки зору. Для кожного з відібраних цільових сегментів потрібно розробити окрему стратегію маркетингу.

Ринок цінних паперів [ рос. рынок ценных бумаг] — частина ринку позичкових капіталів, де здійснюються емісія, купівля-продаж цінних паперів.

Ринок чистої конкуренції [ рос. рынок чистой конкуренции] - сукупність продавців і покупців, що укладають угоди з подібним товарним продуктом у ситуації, коли жодний окремий покупець або продавець не впливає на рівень поточних цін.

Ринок "чорний" [ рос. рынок "черный"] - сукупність економічних відносин між продавцями і покупцями товарів і послуг, що складаються з порушенням чинного законодавства. Р. "ч." є одним з атрибутів тіньової економіки і виникає, як правило, в тих сферах, де існує жорстке адміністративне регулювання економічної діяльності з боку держави.

Ринок "швидкий" [ рос. рынок "быстрый"] - ринок опціонів, що характеризується високим рівнем ділової активності. Якщо біржа не може контролювати ринок, то надходження нових замовлень може бути відкладено.

Ринок, що враховує витрати на збереження [ рос. рынок, учитывающий затраты на хранение] - див. Ринок нормальний.

Ритмічність постачання [ рос. ритмичность поставки] - надходження товару в терміни й у кількості, встановленими договором (контрактом).

Рівень значущості [ англ. significance level, poc. уровень значимости] - імовірність припуститися помилки першого роду, тобто відкинути правильну гіпотезу. Це мінімальна імовірність, починаючи з якої події визнають практично неможливими.

Рівень каналу товароруху [ рос. уровень канапа товародвижения]- торговий посередник, що приймає на себе права власності; тобто купує і продає товар; виробник і кінцевий покупець (споживач) у Р.к.т. не входять.

Рівень цін [ рос. уровень цен] - узагальнений чи середній показник, що характеризує стан цін за якийсь період часу по визначеній території, по сукупності підприємств (субринків), по набору товарів чи товарних видів із близькими споживчими якостями, по соціальних групах споживачів тощо; визначається як індивідуальна ціна, середня ціна чи відношення Ціни До середнього доходу споживачів.

Рівні абстракції опису моделей складних систем [ рос. уровни абстракции описания моделей сложных систем ] —

абстрактно-алгебричний [рос. абстрактно-алгебраический] - застосування алгебричного апарату (теорії груп і підгруп), сімей відносин (унарних, бінарних, тернарних та ін.), алгебричних моделей та методів (теорії поліномів, позиномів, векторної алгебри тощо);

динамічний [ рос. динамический] — будь-яка реальна система не залишається нерухомою, в ній постійно циркулюють та обмінюються із зовнішнім середовищем матеріальні, інформаційні та енергетичні потоки. Вони просуваються в часі і в просторі. Цей рух відображається різними моделями, для чого використовуються системи диференціальних та інтегральних рівнянь тощо. Для дискретних систем вводиться поняття стану системи та описується траєкторія її поведінки у вигляді переходів або послідовностей станів. Застосовується теорія автоматів, алгоритмічні моделі для опису динаміки системи та ін.;

евристичний [ рос. эвристический] - зумовлює використання умоглядних та вербальних (словесних) моделей людських здібностей та досвіду, які дають змогу різко скоротити кількість варіантів, що розглядаються, з метою прийняття рішень. Ці методи і моделі важко формалізувати повною мірою, вони поки що доступні тільки людському інтелекту. Моделі евристичного рівня практично завжди використовуються при керуванні великими економічними об'єктами та невід'ємні від них;

лінгвістичний, або символічний [ рос. лингвистический, или символический] - вищий рівень абстракції, який дає змогу відобразити найбільш загальні властивості системи, а також види її зв'язків із зовнішнім середовищем. Система розглядається як єдине ціле або обмежена кількість підсистем. Структура може бути задана в загальному вигляді шляхом визначення наявності або відсутності взаємозв'язків між підсистемами та зовнішнім середовищем. При описі моделей можна використовувати мову алгебри, логіки та теорії предикатів;

логіко-математичний [ рос. логико-математический] — залучення спеціальних моделей для дослідження конкретних систем керування. На цьому рівні застосовуються, наприклад, економетричні та імітаційні моделі, а також описуються як неперервні, так і дискретні системи;

теоретико-інформаційний [ рос. теоретико-информационный] -описуються не тільки комунікативні відносини та задаються кількісні характеристики потоків інформації, але й вирішуються питання обробки інформації, її йодування, раціонального використання, здійснюється формування логічних інформаційних описів (баз даних) та ін.;

теоретико-множинний [ рос. теоретико-множественный] - деяка деталізація моделі при глибшій її декомпозиції. Система складається із множини елементів, між якими існують відношення різних класів. Моделі цього рівня дають можливість досліджувати функціональні та структурні властивості великих економічних систем. Однією із специфічних і зручних мов теоретико-множинного рівня для опису економічних моделей, зокрема організаційних систем керування великими економічними системами, є алгебра каузацій (вивчає причинно-наслідкові співвідносини);

топологічний [ рос. топологический] — розміщення елементів системи у фізичному просторі. Крім звичайного геометричного простору, можна розглядати, функціональні простори поведінки тощо.

Рівномірність постачання [ рос. равномерность поставки ] – надходження товару рівними партіями через однакові проміжки часу.

Рівняння поведінки (реакції) [рос. уравнение поведения (реакции)] — опис поведінки об'єктів економіки або наслідок цієї поведінки за певних технічних або інституціональних умов.

Рівняння поведінки у вузькому розумінні [рос. уравнение поведения в узком смисле] - пояснення поведінки об'єктів економіки або величин, тісно пов'язаних з ними (наприклад, функція пропозиції, функція попиту, рівняння встановлення цін та ін.).





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-07-29; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 424 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Даже страх смягчается привычкой. © Неизвестно
==> читать все изречения...

974 - | 840 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.01 с.