Лекции.Орг


Поиск:




Дисперсія оцінена помилки для прогнозу індивідуального значення регресанда 1 страница




[рос. дисперсия оцененная ошибки для прогноза и ндивидуального значення регресанда]-

Дисперсія оцінена помилки для прогнозу математичного сподівання

параметрів [рос. дисперсия оцененная ошибки для прогноза математичесиого ожидания параметров]—

де - вектор значень регресорів для прогнозного періоду t у часових рядах або ж для елемента t, для якого розраховується прогноз у просторових рядах.

Дистриб'ютор [рос. дистрибьютор] -1) торговий посередник (у широкому сенсі); 2) велика оптова фірма, що займається закупівлею, збереженням і продажем товарів; є рівнем каналу товарообігу.

Діагональна матриця [рос. диагональная матрица] - не дорівнюють нулеві елементи тільки головної діагоналі.

Діаграма розсіювання [рос. диаграмма рассеивания] - наочна форма зображення даних для виявлення причинно-наслідкових зв'язків між змінними (див. Поле кореляції).

Ділова активність [рос. деловая активность] - ринкове явище, що характеризується числом і розміром угод, їхньою динамікою, станом і заповненням портфеля замовлень (див. Індекси ділової активності ).

Довірчий інтервал [рос. доверительньїй интервал]:

• для параметра Ь] регресійної моделі обчислюється за формулою

Довірчий інтервал при рівні надійності (1- ) є інтервал з випадково залежними межами і містить істинне значення коефіцієнта регресії b з довірчим рівнем (1-а). У випадку парної регресії вирази для параметрів регресії будуть мати вигляд

де,

• для надійної зони регресії:

1) для парної регресії (m=1)

2)загальний випадок

де - вектор, для якого знаходиться надійна зона;

-середньоквадратичне відхилення помилок.

Додатна визначена матриця [рос. положительно определенная матрица] - всі елементи матриці є позитивними.

Допущення "за однакових інших умов " [лат.Ceteris paribus, англ. Thingsbeing equal, рос. допущенне "при прочих равных условиях"] - допущення, згідно з яким усі інші факти, за винятком використаних в аналізі, розглядаються як постійні.

Дотичні шляхи [рос. касательные пути] - ідентифікатори двох петель містять один або кілька спільних символів.

d-Статистика Дарбіна-Уотсона [рос. d-статистика Дарбина-Уотсона]:

Е

Екзаменаційна вибірка [рос. зкзаменационная выборка] - будується, коли, наприклад, сконструйовано економетричну модель з метою прогнозування поведінки її екзогенних змінних. Тоді вихідні дані поділяють на дві частини -вибірка, що навчає (див. Методгрупового врахування аргументів), і саме екзаменаційна вибірка.

Екзогенні (позасистемні) змінні [англ. Exogenous variables, рос. зкзогенные (внесистемнне) переменные] - змінні (при побудові причинно-наслідкових відносин), значення яких у кожний період часу визначаються поза моделлю (зовнішніми для системи числами) і не пояснюються в рамках даної моделі.

Таким чином, екзогенні змінні - це змінні, значення яких у кожний період часу І визначаються поза моделлю. Екзогенні змінні визначають ендогенні змінні, але самі не перебувають під їх впливом.

Екзогенні змінні звичайні [англ. common exogenous variables, рос.зкзогенные переменные обычные] - незапізнюючі змінні, які завчасно напередвизначені і пояснюються не економегричною моделлю, а факторами поза нею.

Екзогенні змінні лагові (анг lagged exogenous variables, рос. зкзогенные переменные лаговые)- змінні, які завчасно напередвизначені, і їх значення належать попереднім періодам часу і пояснюються поза моделлю.

Економетрична модель системи незалежних рівнянь [рос.зконометрическая модель системи независимых уравнений] — економетрична модель, для якої матриця при ендогенних змінних дорівнює одиничній, тобто Г = Е.

Економетрична модель у прогнозній формі [рос. зконометрическая модель в прогнозной форме] - у жодному її рівнянні звичайні ендогенні змінні цієї моделі не виступають у ролі пояснювальних; в усіх рівняннях моделі тільки напередвизначенізмінні цієї моделі є пояснювальними. :

Економетрія [англ. econometric, рос. зконометрия] - прикладна економіко-математична дисципліна, що вивчає динаміку реальних мікро- та макро-економічних явищ і процесів в економічних просторах і складних економічних системах за умови впливу стохастичних соціально-економічних факторів із застосуванням спеціальних математичних моделей і методів, які дають змогу здійснити відтворювані модельні досліди для квантифікованого (кількісного та якісного) аналізу і прогнозування результатів розвитку складних економічних систем і процесів з метою подальшого управління ними. Виступає базовою основою для визначення класів альтернативних рішень у системах підтримки прийняття управлінських рішень.

Економічна величина [рос.зкономическая величина] - кількісна характеристика властивостей економічної системи (процесу) або економічного явища.

Економічна величина подається у вигляді її конкретних реалізацій (наприклад величина, яка визначає кількість одиниць продукції, що випускається, маса цієї продукції, її вартість та ін.).

Економічна ефективність [англ. Economic efficiency, рос. зкономическая зффективность] -г- відношення затрат рідкісних ресурсів і обсягу товарів та послуг, створених внаслідок використання цих ресурсів.

Економічна категорія [англ. eсоnomic category, рос. зкономическая кагегория] - поняття, що теоретично узагальнюють властивості, риси економічних процесів. Вищим ступенем абстракції є економічні закони, що виражають істотні, стійкі, повторювані зв'язки в економічних процесах.

Економічна кібернетика [рос. зкономическая кибернетика] - напрям у кібернетиці який використовує її методи і засоби з метою дослідження і організації процесів в економічних системах.

Економічна наука [англ.Economic science (Economics), рос. зкономическая наука] -з одного боку, пізнавальна діяльність, метою якої є здобуття економічних знань, з іншого - система економічних знань як результат наукового виробництва. Ці фактори впливають один на одного, забезпечуючи розвиток Е. н. У процесі пізнання не тільки доповнюються й уточнюються вже відомі економічні знання, але і з'являються принципово нові, нагромаджені впродовж сторіч і критично осмислені. Наукові знання завжди були і є фундаментом розвитку Е. н., висловлюючи таку її властивість, як наукова наступність (спадкоємність).

Економічне зростання [англ. Economic growth, рос. економический рост] -зростання реального обсягу продукції (або) його зростання на душу населення.

Економічне мислення [рос. економическое мьшление] – прийняття раціональних рішень на базі порівняння витрат і вигод.

Економічний аналіз [англ. Economic analysis рос. зкономический анализ] -виведення економічних закономірностей з відповідних фактів економічної дійсності.

Економічний барометр [рос. eкономический барометр]— багатофакторна модель, яка містить набір факторів (найважливіших показників ринкової економіки), що визначають характер стану, розвитку і цикл ринку; на практиці створення подібних комплексних інструментів прогнозування ринку на макрорівні не приводило до успіху.

Економічний експеримент [рос. eкономический eксперимент] – сукупність вимірів, у яких усі впливи на досліджувану економічну систему піддаються обліку (або можуть бути математично оцінені) із використанням будь-яких доступних засобів виміру.

Економічний цикл [англ. Business cycle, рос. зкономический цикл] –підйоми та спади в економіці, що повторюються протягом кількох років.

Економічні величини однорідні [рос. економические величини однородные] - окремі реалізації однієї і тієї самої економічної величини. Однорідні величини різняться між собою кількісно. Порівнюються розміри двох однорідних величин у процесі вимірювання.

Економічні закони [англ. Economic laws, рос.зкономические закони] — узагальнення тенденцій, що характеризують дії людини і груп людей при визначених соціально-економічних умовах. Іншими словами, Е. з. припускає заздалегідь прийняту гіпотезу, відповідно до якої ніяка інша причина, крім чітко позначених даною доктриною, не буде взята до уваги. Крім цього, в економічній науці необхідно враховувати час, потрібний дім того, щоб причини могли привести до своїх наслідків. Тому економічні закони у переважній більшості є історичними, і, як наслідок, перехід одного економічного простору в інший вимагає оперативного осмислення і виявлення нових економічних законів.

Економічні проблеми [англ. Economic problems, рос. зкономические проблеми] - що виробляти, як, для кого.

Економічного експерименту основна властивість [рос. eкономического eксперимента основное свойство] — полягає в його відтворюваності в умовах різних варіацій параметрів середовища, в якій розглядається функціонування досліджуваної економічної системи (процесу).

Економічної величини вимір [рос. eкономической величини измерение] -експериментальне порівняння даної величини з іншою, однорідною з нею величиною за допомогою відповідної міри, яка прийнята за одиницю виміру.

Економічної величини додаткова одиниця [рос. економической величини дополнительная единица] - безрозмірна системна одиниця економічної величини, яка не є ні основною, ні похідною. Наприклад, як додаткові одиниці грошей можуть виступати будь-які види товарів, що використовуються при бартерних операціях.

Економічної величини непрямий вимір [рос. економической величини непрямое измерение] - вимір, за якого безпосередньо вимірюється не сама економічна величина, а інша, яка пов'язана з нею функціонально. Числове значення економічної величини, що підлягає виміру, при непрямому вимірі одержується шляхом відповідних розрахунків на підставі залежностей, які існують між величинами представлені в математичній формі. Непрямий вимір застосовується в тому випадку; коли прямий вимір зробити важко або неможливо.

Економічної величини прямий вимір [рос. зкономической величини прямое измерение] — вимір, при якому величина порівнюється з мірою безпосередньо або за допомогою вимірювальних пристроїв (приладів), градуйованих у тих самих одиницях, у яких вимірюється дана величина

Економічної величини розмір одиниці виміру [рос. економической величини размер единицы измерения] - кількість економічної величини, що міститься в її одиниці виміру.

Економічної величини частка одиниці [рос. економической величини дольная единица] - одиниця, яка в ціле число разів менша за системну або позасистемну одиницю якоїсь економічної величини (наприклад, 20 центів у п'ять разів менше за один долар,тому цент є частковою одиницею долара).

Економічної величини числове значення [рос. зкономической величини числовое значение] - абстрактне число, яке дорівнює відношенню величини, що вимірюється, до одиниці її виміру.

Експертних оцінок методи [рос. експертных оценок методи] — спосіб спостереження, при якому явища і процеси оцінюються на основі думок спеціально підібраних фахівців-експертів; відомі такі Е.о.м.: Дельфи-метод, мозкового штурму, синектики та ін.

Експертні оцінки [рос. експертные оценки] - оцінки, які отримані за допомогою опитування експертів. Див. Експертно-статистичний метод.

Експертно-статистичний метод [рос. експертно-статистический метод] — метод, за допомогою якого вихідні дані отримані спеціально організованим експертним опитуванням (експертні оцінки). На основі значення часткових критеріїв ефективності (бальні оцінки, оцінки порівняння та ін.) будується апроксимуюча функція для агрегованого критерію ефективності функціонування системи, яка надалі використовується як формалізований метод оцінки інтегрального поняття ефективності (запропонований С. А. Айвазяном).

Експорт [англ. Exports рос. експорт] - видатки на закупівлю вироблених у країні товарів та послуг, які здійснюються окремими особами, фірмами та урядами інших країн.

Екстерналії [рос.екстерналии]—вплив різноманітних зовнішніх факторів.

Екстраполяція попиту [рос. екстраполяция спроса] - поширення сформованих темпів розвитку за попередній період на майбутнє; для цієї мети найчастіше використовують трендову модель, куди вводиться номер прогнозованого періоду; найефективніший метод екстраполяції в оперативному і короткостроковому прогнозуванні.

Ексцес емпіричного розподілу (куртозіс) [рос. ексцесс емпирического распределения (куртозис)] - крутість розподілу, тобто його високовершинність (гостровершинність) або низьковершинність (плосковершинність) (назву ексцес дав К.Пірсон). Як міра крутості використовується нормований момент четвертого порядку - відхилення вершини фактичного розподілу від вершини нормального розподілу:

Якщо = 3, то розподіл близький до нормального; якщо , то розподіл високовершинний; якщо < 3 - низьковершинний.

Середньоквадратична помилка ексцесу обчислюється за формулою:

або

де -чисельність сукупності.

Еластичність попиту та пропозиції [рос. eластичность спроса й предложения] - реакція ринку на збільшення факторної ознаки (ціни, доходу, інших факторів). Див. Коефіцієнт еластичності.

Емпірична формула [рос. емпирическая формула] - формула, яка дає змогу зафіксувати тенденції в динаміці явищ або залежність між результатами спостережень декількох ознак шляхом згладжування або вирівнювання фактич­них даних (наприклад методом найменших квадратів).

Емпіричні регресійні коефіцієнти [рос. емпирические регрессионные коэффициенты] –

Ендогенні (внутрішньосистемні) змінні [англ. Endogenous variables, рос.зндогенные (внутрисистемные) переменные] - змінні, які пояснюються даною моделлю при побудові причинно-наслідкових відносин (залежні змінні). Значення ендогенних змінних є результатами одночасної взаємодії змінних, які входять до моделі. Вони залежать від екзогенних та збурювальних змінних і є залежними

змінними.

Ендогенні змінні звичайні [англ. Common endogenous variables, рос.зндогеннные переменные обычные] - ендогенні змінні, які пояснюються економетричною моделлю в момент часу t. Ці змінні спільнозалежні, оскільки між ними існують багатосторонні зв'язки, і визначаються не одним рівнянням, а одночасними рівняннями моделі. У зв'язку з цим економетричну модель можна розглядати як систему рівнянь, в якій визначені спільнозалежні змінні через напередвизначені змінні та збурення.

Ендогенні змінні лагові [анг. Lagged endogenous variables рос. зндогенные переменные лаговые] - змінні, наперед визначеність яких випливає з попереднього пояснення економетричної моделі.

Ентропія [рос. знтропия] - міра неупорядкованості (неорганізованості) системи.

Ергодична властивість [рос. зргодическое свойство] - нехай N - загальне число станів ланцюга Маркова. Для того, щоб для будь-якого j існувала незалежна від і

границя , необхідно і достатньо, щоб ланцюг був неперіодичним та неприведеним, тобто являв собою одну замкнену множину зворотних і взаємодосяжних станів. При цьому числа є єдиним розв'язком системи рівнянь

Крім того, існує таке ,що

Ергодичний випадковий процес [рос.зргодический случайный процесс] -окремий випадок стаціонарного процесу, в якого характеристики для кожного I збігаються з імовірнісними характеристиками випадкової величини.

Етапи моделювання складних систем [рос. Зтапы моделирования сложных систем] - 1) постановка конкретного завдання (проблеми) з урахуванням цілей дослідження в термінах опису системи (процесів), які їй (їм) притаманні, вибір методології дослідження; 2) формалізація завдання (проблеми) - побудова математичної моделі задачі (системи, процесу); 3) перевірка та коригування моделі, визначення ступеня адекватності моделі реальному об'єкту (процесу); 4) знаходження оптимального вирішення завдання (проблеми) на основі уточненої моделі за допомогою того чи іншого числового методу оптимізації, побудова алгоритму вирішення цього завдання (проблеми); після цього складається програма реалізації зазначеного алгоритму на ЕОМ і виконується обчислювальний експеримент, у результаті якого дослідник одержує сукупність даних для опису поведінки об'єкта; 5) аналіз отриманих даних, надання їм необхідної змістовної форми та практичне їх використання.

Етап параметризацй'регресшноїмоделі [рос. зтап параметризации регресионной модели] — вибір параметричного сімейства функцій {f(Х;В)}, у межах якого вже в подальшому відбувається пошук невідомої функцій регресії.

Ефект відкритого шляху [рос. зффект откритого пути] - добуток коефіцієнтів упродовж усього ланцюга відкритого шляху.

Ефект зворотного зв'язку [рос. зффект обратной связи] - добуток коефіцієнтів упродовж ланцюга петлі.

Ефективність реклами [рос. зффективность реклами] - приріст продажу (збуту) товарів на одиницю засобів, витрачених на рекламу.

Ефект мультиплікатора [рос. зффект мультипликатора] - вплив, який чинить зміна сукупних видатків на рівноважний ЧНП.

Ефект функціонування ринку товарів [рос.зффект функционирования рынка товаров] — сукупність економічних, соціальних і фінансових результатів, характеризованих

системою показників. — Див. Соціально-економічна ефективність.

Ж

Життєвий цикл товару [рос. жизненньїй цикл товара] - процес існування товару на ринку з моменту його розробки до зняття з ринку.

Забезпеченість населення торговими підприємствами (щільність торгової мережі) [рос. обеспеченность населення торговими предприятиями (плотность торговой сети)] - економічний і соціальний показник якості торгового обслуговування; обчислюється як число торгових підприємств (підприємств громадського харчування, послуг) чи їхня площа (число місць для відвідувачів) на 10 тис. населення; використовується також у регіональному аналізі.

Задача [рос. задача]-множинний підхід-набір множин <С, О, Ц>, де С-множина станів (ситуацій); О - множина операторів, що переводять один стан в інший; Ц-задана (цільова) множина; у психології - будь-яка ситуація, що вимагає від суб'єкта (людини) деякої дії; загальне наукове визначення - задачна система, розглянута стосовно існуючого чи потенційно вирішальної системи, що складається з предмета дії (предметної області) і мети, Розв'язок задачі - процес перекладу задачної системи з одного стану (фази) в інший. Сам же процес перекладу здійснюється вирішальною системою, що складається зі способів і засобів розв'язку задачі. У загальному випадку задача- це четвірка множин: З =<П,Ц,А,У>, де П - предмет дії; Ц - мета; А - спосіб розв'язку; У - засіб розв'язку.

Закон великих чисел [рос, закон больших чисел ] - форма прояву закономірностей у масових кількісних відношеннях. У вузькому розумінні слова під законом великих чисел розуміється ряд математичних теорем, у яких встановлюється факт наближення середніх показників у результаті великого числа спостережень до деяких постійних величин. У широкому розумінні - зміст закону полягає в тому, що при великому числі випадкових явищ їх середній результат практично перестає бути випадковим і може бути передбачений з великою визначеністю.

Закони суспільних наук [рос. закони общественных наук] — узагальнення суспільних, тенденцій (тобто узагальнення, які стверджують, що від членів якоїсь. соціальної групи за певних умов очікується визначений спосіб дій). Тому під економічними законами (або узагальненнями економічних тенденцій) часто розуміються суспільні закони, що належать до тих сфер поведінки людини, в яких силу діючих у них спонукальних мотивів можна виміряти грошовою ціною.

Запасомісткість [рос. запасоемкость] - показник, що характеризує обсяг товарних запасів на одиницю товарообігу.

Запізнюючі (лагові) змінні [рос. запаздывающие (лаговые) переменные] -напередвизначені змінні, значення яких відстають на один чи декілька періодів часу.

Зарембкі шкалювання [англ. Zarembka scaling. Зарембки шкалирование] див. Бокса'-Кокса, тест на вид функції.

Засоби аналізу даних на ПК [рос. средства анализа данных на ПК] - велика кількість різних програмних продуктів для обробки статистичної інформації, що пов'язано з ускладненням задач, які необхідно вирішувати в умовах жорсткої конкуренції. На Заході давно зрозуміли, що тільки прийняття рішень на основі науково обгрунтованих висновків дає можливість ефективного управління на всіх ланках ієрархії економічної системи. Таких програмних продуктів налічується понад тисячу. Деякі рекомендації на вибір статистичних пакетів можна знайти в таких працях: ВекслерЛ.С.Статистический анализ на персональном компьютере //Мир ПК. -1992. -№2. - С,89-97; Кулаичев А.П.Средства й программные системи анализа данньгх //Мир ПК. — 1994. —№ 10.

Більша частина найпоширеніших у нашій країні статистичних програмних пакетів належить до двох категорій - спеціалізовані і загального призначення.

1.Спеціалізовані пакети - містять методи з одного-двох розділів статистики або методи, що використовуються в конкретній предметній галузі. Найпоширеніші пакети для аналізу часових рядів (МЕЗОЗАВР або ТКЕКҐ), регресійного аналізу, кластерного аналізу, багатовимірного шкалювання та ін.

2.Пакети загального призначення -відсутня пряма орієнтація на специфічну предметну галузь. Однак їх універсальність особливо корисна. До таких пакетів належать, наприклад, SТАDІА, SТАТGRAРНІСS, ЕХСЕL, Quattro, Pro, Lotus 1-2-3 тощо. Однак треба пам'ятати, що користуватися цими пакетами треба дуже обережно через їх універсальність.

До статистичних пакетів загального призначення належать такі вимоги: пакет повинен містити досить повний набір статистичних методів; бути зручним для швидкого освоєння і використання; відповідати вимогам до введення, перетворення та організації збереження даних як у самому пакеті, такі обміну з поширеними базами даних (dBase, Lotus 1-2-3 тощо); мати широкий набір засобів графічного зображення даних і результатів обробки: рисунки (графіки часом відображають суть справи краще, ніж будь-які статистичні показники); представляти зручні можливості для включення до звітів таблиць вихідних даних, графіків, проміжних і остаточних результатів обробки даних; мати докладну документацію з урахуванням інтересів як користувача-початківця, так і фахівця-статистика.

"Збити "ринок [рос. "сбить" рынок] - необережно продати акції і тим самим збити на них ціни.

Збіжність за імовірністю [рос. сходимость по вероятности] - при зростанні числа випробувань частість події наближається (збігається) до її імовірності.

Збурювальна (латентна) змінна [рос. возмущающая (латентная) переменная] -змінна, яка має вплив неврахованих факторів. Впливає на спільнозалежні змінні. Формуються зарахунок випадкових впливів різноманітного характеру та різних помилок, які пов'язані, наприклад, з вимірюванням самих величин.

Збут [рос. сбыт] - 1) реалізація готової продукції; 2) функція підприємства з продажу його продукції; містить логістику, взаємовідносини із зовнішньою збутовою мережею і налагодження стосунків із покупцями. Цю роботу виконує відділ збуту (торговий відділ), що займається також одержанням і опрацюванням замовлень, обслуговуванням покупців і розрахунками з ними. Для організації взаємовідносин із покупцями часто використовують комівояжерів і торгових представників (агентів). Організаційні форми збуту можуть містити членування відповідних відділів і посад за територіями, покупцями, продуктами і функціями. Сукупність організаційних і управлінських засобів, що стосуються збуту, утворить "систему збуту"; 3) продаж товару його власником; 4) продаж товару виробником чи спеціалізованою збутовою фірмою.

Збут загублений [рос. сбыт потерянный] - неможливість здійснити реальну угоду внаслідок фактичної відсутності або товару, або покупця.

Збут товарів інтенсивний [рос. сбыт товаров интенсивный] - підключення до збутової програми всіх можливих торгових посередників, у тому числі найдрібніших крамарів. Вимагає великих витрат на рекламу, практикується насамперед для товарів широкого вжитку.

Збут товарів націлений [рос. сбыт товаров нацеленный] - збут, при якому маркетинг здійснюється з урахуванням конкретної групи покупців.

Збут товарів ненацілений [рос. сбыт товаров ненацеленный] - збут, при якому за маркетингом товари адресуються всім покупцям на ринку; вимагає великих витрат на рекламу і рекомендується для товарів широкого вжитку.

Збут товарів прямий [рос. сбыт товаров прямой] - реалізація за допомогою встановлення прямих контактів із покупцем. Поширений на ринку засобів виробництва. До 3.т.п. належать також директ-маркетинг, телефон-маркетинг, оголошення про продаж із купонами для відповідей.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-07-29; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 406 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Чтобы получился студенческий борщ, его нужно варить также как и домашний, только без мяса и развести водой 1:10 © Неизвестно
==> читать все изречения...

965 - | 939 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.009 с.