Лекции.Орг


Поиск:




Ознайомлення з діяльністю підприємства, його структурою управління




 

 

Публічне акціонерне товариство Туристично-готельний комплекс «Дністер» (надалі – Товариство) діє на підставі Статуту затвердженого загальними зборами акціонерів ВАТ ТГК «Дністер», протокол № 20, від 23 березня 2011 р.(додаток А).

Публічне акціонерне товариство Туристично-готельний комплекс «Дністер» є правонаступником Відкритого акціонерного товариства Туристично-готельний комплекс «Дністер», яке було засноване відповідно до рішення Державного комітету України по туризму шляхом перетворення державного підприємства Туристично-готельний комплекс «Дністер» у відкрите акціонерне Товариство відповідно до Указу Президента України “Про корпоратизацію підприємств” від 15 червня 1993 року, закріплене свідоцтвами «Про реєстрацію випуску акцій»(додаток Б) та «Про державну реєстрацію юридичної особи»(додаток В).

Скорочене найменування ПАТ ТГК «Дністер». Місцезнаходження Товариства: Україна, місто Львів, 79000, вул. Матейка,6.

Предметом діяльності Товариства є:

-надання місць для короткострокового проживання в готелях, включаючи туристичні, в мотелях, в готелях з конференц-залами, з послугами ресторанів;

-прийом та обслуговування іноземних туристів та громадян України;

-розробка комплексних і цільових програм з питань туризму;

-надання консультативних послуг в сфері туризму;

-участь у розробці і реалізації державної політики у галузі іноземного та внутрішнього туризму;

-реклама українського національного туристичного продукту на внутрішньому та світовому ринках;

-організація і проведення конференцій, симпозіумів, виставок, аукціонів, конкурсів, ярмарок,концертів (в тому числі комерційних), а також заходів по зв’язках з громадськістю та співвітчизниками за кордоном;

-надання іноземним туристам і громадянам, громадянам України, вітчизняним та закордонним юридичним особам послуг: гідів – перекладачів, екскурсійного обслуговування,приміщень, харчування, відвідання музеїв, виставок, історико-архітектурних пам’ятників культури, культурно-видовищних та спортивно-оздоровчих заходів, організація зустрічей та проводів, виставок, конференцій, обслуговування симпозіумів, конгресів, бізнес-турів та інших послуг та заходів;

-матеріально-технічне забезпечення підприємств, організацій, установ, що здійснюють готельне, туристичне та інше обслуговування;

-обладнання та експлуатація ресторанів, барів, кафе, їдалень, інших закладів громадського харчування; виробництво продуктів харчування, харчових добавок та їх реалізація;

-надання побутових послуг населенню, в тому числі прання білизни, хімчистка, надання банно-оздоровчих послуг, перукарських та косметологічних послуг, пошиття, ремонт одягу і взуття;

- сприяння іноземним інвесторам у розміщенні капіталу;

- інвестиційна і холдингова діяльність.

Товариство має право здійснювати будь-які види діяльності якi перераховані вище, так і не перераховані, але які не суперечать меті діяльності Товариства і вимогам діючого законодавства України.Окремими видами діяльності, перелік яких визначається чинним законодавством України, Товариство може займатися лише на підставі спеціальних дозволів (ліцензій).

За рішенням Наглядової ради Товариство має право засновувати (брати участь у заснуванні) у встановленому порядку на території України і за кордоном комерційні і некомерційні організації, створювати дочірні підприємства, представництва, філії й інші відокремлені підрозділи, що діють на підставі відповідно статутів або положень.

Генеральний директор є виконавчим одноособовим органом Товариства, який здійснює управління його поточною діяльністю, організовує виконання рішень Загальних зборів, Наглядової ради та несе відповідальність за ефективність роботи Товариства згідно з принципами та порядком, встановленими Статутом Товариства, рішеннями Загальних зборів акціонерів, Наглядової ради Товариства. Генеральний директор діє від імені Товариства, його повноваження встановлені Положенням про виконавчий орган (Генерального Директора)(додаток Д).

Контроль за фінансово-господарською діяльністю Генерального директора здійснює Ревізійна комісія Товариства, яка діє на підставі Положення про Ревізійну комісію, яке затверджене Загальними зборами акціонерів Відкритого акціонерного товариства Туристично – готельного комплексу «Дністер», протокол №20 від 23 березня 2011 р.(додаток Е).

Трудовий колектив Товариства складають всі громадяни, що своєю працею беруть участь у його діяльності на основі трудового договору, контракту, угоди, а також інших форм, що регламентують трудові відносини співробітника з Товариством. Організаційна структура ПАТ ТГК «Дністер»(додаток Ж).

Всі працівники під час прийняття на роботу та періодично проходять інструктажі з питань охорони праці, надання першої медичної допомоги потерпілим від нещасних випадків, а також з правил поведінки та дій при виникненні аварійних ситуацій, пожеж.

Записи про проведення інструктажів робляться в журналах реєстрації: вступного, первинного (повторного, позапланового, цільового). Всі працівники проходять один раз в рік медичні огляди за рахунок роботодавця.

 

 

1.2. Ознайомлення з інформаційною базою економічного аналізу підприємства (товариства, об'єднання)

 

Поняття аналізу багатогранне. Залежно від мети, методів і прийомів проведення, галузі застосування, використаного інструментарію його розглядають з декількох боків:

1) розчленування об'єкта (подумки або насправді) на складові елементи;

2) всебічне розбирання, розглядання, наприклад творів мистецтва, процесів, рішень;

3) уточнення логічної форми (структури) міркування у формальній логіці;

4) як синонім наукового дослідження взагалі або метод вивчення об'єкта шляхом розгляду його окремих сторін, властивостей, складових;

5) визначення складу речовини.

Економічний аналіз - це комплексне глибоке вивчення роботи підприємств, їх підрозділів та інших господарських формувань для об'єктивної оцінки її результатів і виявлення можливостей дальшого підвищення ефективності господарювання.

Предметом економічного аналізує діяльність підприємства, його підрозділів, а також інших господарських формувань, спрямована на досягнення максимальних результатів за мінімальних витрат.

Показники, що використовуються для аналізу, беруться безпосередньо з даних обліку і звітності. У них знаходять відображення обсяг і якість діяльності підприємства в цілому і окремих його ланок зокрема, що надає можливість визначити економічну ефективність роботи та існуючі внутрішньогосподарські резерви її підвищення. З погляду використання показники поділяються на загальні та особливі, кількісні і якісні, абсолютні і відносні.

Кількісні і якісні характеристики окремих показників діяльності підприємств пов'язані. Зміна кількісної характеристики показника неодмінно викликає і зміну якісної. Це стосується як окремої ланки, так і діяльності підприємства в цілому. У свою чергу, зміна якісного змісту господарських процесів обумовлює зміни їх кількісної сторони.[13]

Економічний аналіз необхідний як база кваліфікованого керування діяльністю господарства, удосконалення організації виробництва, наукової організації праці і як критерій правильної оцінки результатів діяльності підприємств. Аналіз господарської діяльності висуває певні вимоги до організації обліку і змісту звітності. Його зміст, завдання і методи обумовлені способом суспільного виробництва, в умовах якого він здійснюється.

Діяльність ПАТ ТГК «Дністер» багатогранна, і результати його роботи залежать від багатьох чинників. Кожен чинник, що впливає на ті чи інші результати діяльності підприємства, складається з численних причин, які, у свою чергу, також виступають як самостійні чинники, з певною мірою впливу на результати діяльності підприємства. Чим детальніше досліджується склад причин, які впливають на господарську діяльність підприємства, тим глибшим є аналіз, повніше виявляються внутрішньогосподарські резерви, об'єктивнішою є оцінка якості роботи підприємства.

Основне завдання економічного аналізу ПАТ ТГК «Дністер» - об'єктивна оцінка результатів діяльності як підприємств загалом, так і їхніх структурних підрозділів, здійснення контролю з метою виявлення й усунення недоліків, пошук внутрішньогосподарських резервів і шляхів їх використання.

 

 

1.3 Оволодіння навиками управлінського аналізу підприємства (товариства, об’єднання)

1.3.1 Аналіз реалізації продукції (товарів, робіт, послуг)

Процес реалізації — це сукупність операцій з продажу готової продукції споживачам. У процесі реалізації натуральна форма продукту в результаті обміну набуває грошової форми. Процес тісно пов'язаний з кінцевими результатами діяльності підприємства — прибутком і його розподілом відповідно до планів відтворення.

Обліковими завданнями реалізації готової продукції, робіт і послуг є:
-забезпечення інформації про обсяг і структуру реалізованої підприємством продукції (робіт і послуг);

-облік і контроль виконання договірних зобов'язань щодо поставки товарної продукції;

-облік нарахування та сплати належних до обсягу реалізації податків та зборів;
-визначення ціни реалізації та фінансових результатів як у цілому за підприємством, так і за окремими видами продукції, робіт і послуг.[14]

Аналіз реалізації продукції проводиться у кілька етапів.

Спочатку дають оцінку виконання планових завдань по реалізації продукції, робіт, послуг. Для цього фактичні показники виручки від реалізації продукції (робіт, послуг) порівнюють з плановим завданням, визначають абсолютне відхилення і відсоток виконання плану.

Наступний етап аналізу передбачає вивчення динаміки реалізації продукції, робіт, послуг. Фактичні показники виручки від реалізації продукції (робіт, послуг)звітного періоду порівнюють з аналогічними показниками відповідних минулих періодів. Визначають темп зростання, темп приросту, абсолютний приріст обсягу реалізації.

Облік процесу реалізації дає змогу виявити та оцінити валові доходи та відповідні їм валові витрати, а також визначити суми зобов'язань підприємства за непрямими податками. Порівняння отриманих чистих доходів і валових витрат на рахунку 79 "Фінансові результати" до моменту відображення на ньому адміністративних витрат, витрат зі збуту та інших операційних витрат дає змогу визначити фінансовий результат від реалізації продукції: прибуток чи збиток.

Основною метою діяльності Товариства є надання послуг для проживання в готелі.Також надання широкого переліку додаткових послуг, таких як: надання їжі та напоїв, паркування, послуги пралень, місць відпочинку і розваг, а також конференц-залів та місць для проведення зборів.

Щоб простежити динаміку і структуру виручки від реалізації продукції(робіт,послуг) пропоную ознайомитись з даними таблиці 1.1.

Таблиця 1.1

Аналіз виручки від реалізації послуг ПАТ ТГК «Дністер»

Показники На початок року На кінець року Відхилення, +.- Динаміка зміни, % Темп зміни,%
Обсяг реалізації за рік, в т.ч.     -2375 66,8 -33,2
1 квартал 1478,5 892,25 -586,25 60,3 -39,7
2 квартал   902,5 -675,5 57,2 -42,8
З квартал 1378,5 882,25 -496,25   -36
4 квартал     -617 59,1 -40,9

За даними таблиці 1.1 можна зробити висновок, що на кінець 2015 року зменшилась виручка від надання послуг на ПАТ ТГК «Дністер» на 2375 тис. грн., а це означає, що підприємство послабило свої позиції на ринку послуг.

Головним джерелом інформації про отриманий дохід підприємства від реалізованих послуг (продукції) є Звіт про фінансові результати (Додаток З).

Дані таблиці 1.1. демонструють, що ПАТ ТГК «Дністер» у 2015р. отримувала дохід від послуг: наданням місць для короткострокового проживання в готелях. Також надання широкого переліку додаткових послуг, таких як: надання їжі та напоїв, паркування, послуги пралень, місць відпочинку і розваг, а також конференц-залів та місць для проведення зборів.

 

 

Аналіз витрат

Будь-яка діяльність суб'єкта господарювання пов'язана з витратами матеріально-речових, трудових та інших ресурсів, оцінки яким дають на ринкових засадах. У системі управління підприємством головним об'єктом є процес управління витратами господарської діяльності в цілому, та у розрізі їх видів, цілей, об'єктів і періодів здійснення. Зміст витрат операційної діяльності слід розглядати у конкретно-економічному та обліковому значеннях. За конкретно-економічним значенням витрати діяльності підприємства — це вартість спожитих ресурсів діяльності у процесі продукування суспільних благ та їх визнання.

Обліковий зміст витрат діяльності визначається П(С)БО 16 "Витрати" як зменшення економічної вигоди внаслідок вибуття активів або збільшення зобов'язань, які призводять до зменшення власного капіталу, якщо вони можуть бути достовірно оцінені.

За допомогою аналізу витрат можна не лише оптимізувати функціонування підприємства в умовах ринкової економіки, а й виявити проблему раціонального витрачання ресурсів, докорінно поліпшити управління витратами для забезпечення конкурентоспроможності продукції, а відтак при зменшенню обсягу витрат збільшуються доходи. Мета аналізу витрат обумовлена можливими варіантами розвитку підприємства у майбутньому.

Проведемо динамічний аналіз і факторний аналіз операційних витрат за економічними елементами ПАТ ТГК «Дністер» у Таблиці 1.2.

Таблиця 1.2

Аналіз структури операційних витрат підприємства

Елементи операційних витрат Роки Відхилення від попереднього року
Попередній рік Звітний рік
Тис.грн. % Тис.грн. % Тис.грн. %
1.Операційні витрати підприємства в т. ч.         -1334 -
- матеріальні витрати   23,71   24,86 -262 1,15
- витрати на оплату праці   25,12   29,06 -149 3,94
- відрахування на соціальні заходи   9,14   10,61 -52 1,47
інші операційні витрати   0,002   13,93   13,9
2.Витрати на 1 грн. продукцiї 1,02 х 1,33 х 0,31 х

Розрахунки:

Витрати на 1грн.продукції = Операційні витрати / Виручка від реалізації

За даними таблиці 1.2. можна зробити висновок, що у звітному році витрати підприємства зменшились на 1334 тис. грн., основною причиною цього є зменшення інших витрат на 853 тис. грн., матеріальні витрати зменшились на 262 тис. грн., витрат по оплаті праці на 149 тис. грн., відповідно відрахувань на соціальні заходи на 52 тис. грн. в порівнянні з попереднім звітним періодом.

Аналізуючи показники витрат можна констатувати задовільну динаміку зменшення витрат, що свідчить про активну господарську діяльність на ПАТ ТГК «Дністер» у 2015 році.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-07-29; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 1169 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Чтобы получился студенческий борщ, его нужно варить также как и домашний, только без мяса и развести водой 1:10 © Неизвестно
==> читать все изречения...

957 - | 915 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.01 с.