Лекции.Орг


Поиск:




Метрологічний контроль у фізичному вихованні студентської молоді




 

Виділити можна наступні системи метрологічного забезпечення рухової підготовленості студентської молоді:

- систему комплексної оцінки знань, умінь та розвитку рухових здібностей абітурієнтів, які вступають до університету;

- систему оцінки фізичної підготовленості студентів фахового напрямку «фізичне виховання і спорт»;

- систему оцінки фізичної підготовленості та функціонального стану курсантів вищих воєнних установ;

- систему оцінки фізичної підготовленості і функціонального стану студентів загальних навчальних закладів;

- систему оцінки фізичної підготовленості і функціонального стану студентів, що займаються оздоровчими вправами.

Засвоєння програми фізичного виховання у вищому закладі освіти припускає систему контрольних заходів, що включає оперативний, поточний, підсумковий контроль і підсумкову атестацію.

Головна ціль цих заходів – оптимізувати процес фізичного виховання, домогтися його максимальної результативності. Оперативний контроль забезпечує інформацію про хід виконання студентами окремих видів навчальної роботи:

1. відношення студентів до запропонованої програми занять;

2. засвоюваності програмного матеріалу;

3. ступеня адекватності і прийнятності навчальних навантажень;

4. вихідному рівні підготовленості студентів до оволодіння програмним матеріалом та інше.

Поточний контроль ставить своїм завданням виявити ступінь засвоєння студентами окремих розділів і тем навчальної програми з фізичного виховання на контрольному етапі освіти. Формами і методами оперативного і поточного контролю є педагогічні та лікарсько-педагогічні спостереження: усне і письмове опитування студентів, виконання контрольних робіт, завдань, вправ, тестів, вирішення комп’ютерних задач із фізичної культури, експертні оцінки.

У вищих закладах освіти може також проводитися модульна й інші форми підсумкового контролю після закінчення логічно завершеної частини занять з фізичного виховання, результати якого враховуються при виставленні підсумкової оцінки з дисципліни (Навчальна програма для ВНЗ України III-IV рівнів акредитації. Фізичне виховання, 2003).

У студентів може контролюватись рівень фізичної підготовленості, функціонального стану організму та фізичне здоров’я.

Рівень фізичного здоров’я може визначатися за чотирма групами показників: морфофункціональними, рівня фізичної підготовленості, особливостей (частоти і характеру) захворювань, оцінки рухової активності.

Фізичний стан студентів основного навчального відділення може визначатися за інтегральною оцінкою та за окремими розрахунковими показниками функціональних систем і фізичної працездатності.

Фізична підготовленість перевіряється та оцінюється за результатами виконання тестів і нормативів оцінки фізичної підготовленості студентів (курсантів, слухачів) розроблених вищим навчальним закладом. В останні роки в галузі фізичного виховання набула широкого розповсюдження методика контрольних випробувань, яка передбачає виконання певних нормативів, за допомогою яких визначається ефективність навчального процесу. Застосування контрольних випробувань дозволяє визначити рівень фізичної підготовленості студентів. Тестування проводиться на початку та наприкінці навчального року. У проведенні тестів керуються положенням щодо однакових умов для всіх учасників, простотою вимірів і оцінки, принципом доступності для всіх студентів. Оцінка фізичної підготовленості та визначення рівня розвитку рухових здібностей студентів здійснюється за допомогою рухових тестів, які рекомендовані навчальною програмою з фізичного виховання для ВНЗ України. За допомогою рухових тестів і нормативів передбачається визначення рівня розвитку:

- витривалості – біг 3000 м (для чоловіків), 2000 м (для жінок);

- швидкісних здібностей – біг 100 м;

- швидкісно-силових здібностей – стрибок у довжину з місця;

- силових здібностей – підтягування на перекладині (або вис); згинання і розгинання рук в упорі лежачи; підйом тулуба в сід за 1 хв;

- координаційних здібностей – човниковий біг 4 х 9 м;

- гнучкості – нахили тулуба вперед із положення сидячи;

- володіння прикладними навичками – плаванням 100 м.

Для оцінки рівня фізичної підготовленості з урахуванням антропометричних даних і показників фізичного розвитку може використовуватися бальна система, яка заснована на підсумовуванні балів за п’ятьма індексами: індексом Руф’є, силовим, швидкісним, швидкісно-силовим, індексом витривалості.

Після підписання Україною в 2005 року Положення Булонської конвенції інтеграційні процеси у сфері освіти, формування загальноєвропейського простору вимагають суттєвих змін у вищий школі. Однією з передумов входження України до єдиного Європейського простору вищої освіти є реалізація системою вищої освіти України ідей Болонського процесу. Предмет фізичного виховання передбачає виконання деяких положень:

1. завдання поточного контролю оцінюються в діапазоні від 0 до 100 балів;

2. до виконання контрольних вправ допускаються студенти які відвідали не менш ніж 50 % практичних занять;

3. загальна кількість балів розподіляється між розділами: теоретично-методичними, загальними, спеціальними, заохочувальними та участь в змаганнях оцінюється в 10 балів;

4. Результати модульного контролю оцінюються за шкалою ЕСТІS.

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-04-03; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 481 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Жизнь - это то, что с тобой происходит, пока ты строишь планы. © Джон Леннон
==> читать все изречения...

831 - | 692 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.012 с.