Лекции.Орг


Поиск:




Помилки репрезентативності (m)




 

У статистиці під «помилкою» слід розуміти не помилку дослідження, а міру представництва даної величини, тобто наскільки середня арифметична величина, одержана з вибіркової сукупності (10-20 випадків) відрізняється від істинної, яка була б одержана на генеральній сукупності (100, 200, 300 і більше випадків). Відомо декілька формул визначення помилки репрезентативності (при невідомій і відомій генеральній сукупності). При невідомій генеральній сукупності та кількості елементів вибірки (n) 20 і більше помилку репрезентативності розраховують за формулою:

 

 

Коли кількість елементів генеральної сукупності невідоме, а кількість елементів вибірки п < 20, використовують таку формулу:

 

Наступна формула використовується, коли вибірка велика, тобто п > 20, а кількість елементів N генеральної сукупності відома:

 

 

І остання формула використовується тоді, коли вибірка мала (п < 20), а кількість елементів генеральної сукупності (N) відома

 

 

Репрезентативність вибірки – це можливість вибірки представляти явище, що вивчається, у відповідності до мінливості його в генеральній сукупності. Безумовно, що повне уявлення про явище може дати лише генеральна сукупність. Тому репрезентативність завжди обмежена в тій мірі, у якій обмежена вибірка. Існують прийоми, які дозволяють одержати досліднику достатню репрезентативність вибірки. В основу цих прийомів покладено принцип випадкового відбору осіб у вибірку. Такий випадковий відбір повинен забезпечити можливість потрапляння у вибірку самих різних представників генеральної сукупності.

 

Комплектування випадкової вибірки може здійснюватись такими способами:

1. Власно-випадковий відбір. Випадковою буде вибірка, яка одержана способом жеребкування. Якщо, наприклад, потрібно відібрати групу, що буде нараховувати 20 осіб, із генеральної сукупності чисельністю 500 осіб. Для цього виготовляють 500 карток, із яких 20 певним чином помічають. Потім усім пропонують витягнути картку, а числа осіб, що витягли помічені карточки, формують вибірку.

Організаційно простіше вибірку скомплектувати, користуючись методом випадкових чисел. Суть цього методу полягає у використанні таблиці випадкових чисел. У цій таблиці числа розташовані (по горизонталі і вертикалі) так, що мають рівні шанси бути обраними.

2. Механічний відбір. Генеральна сукупність ділиться на групи, кількість яких дорівнює об’єму вибірки, а потім із кожної групи випадковим методом (наприклад, кожний 10-й або кожний 25-й та ін.) обирають один об’єкт.

3. Типовий відбір. Генеральна сукупність ділиться на типові ділянки (наприклад, обирають дітей за принципом проживання в певному місті України). З кожного міста випадковим відбором обирають однакову кількість об’єктів.

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-04-03; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 502 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Лаской почти всегда добьешься больше, чем грубой силой. © Неизвестно
==> читать все изречения...

1463 - | 1308 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.009 с.