Лекции.Орг


Поиск:




Регіональна економічна політика. а)Регіональна економічна політика сутність - це дії, направлені на вирівнювання умов діяльності регіонів та їх результатів




а)Регіональна економічна політика сутність - це дії, направлені на вирівнювання умов діяльності регіонів та їх результатів, ефективне використання регіональних ресурсів і можливостей, створення умов підвищення ефективності діяльності регіональних економік. В цілому регіональна економічна політика включає бюджетну та податкову політику; планування, прогнозування та програмування в регіоні; використання природних ресурсів та розпорядження власністю регіону; розміщення продуктивних сил та здійснення структурних перетворень в регіоні; політику розвитку регіональних комплексів (аграрно-промислового, будівельного, транспортного); контрольно-аналітичну діяльність та інформаційне забезпечення. Головна сутність регіональної політики полягає у зниженні міжрегіональних диспропорцій у добробуті і доходах населення, підвищенні якості життя.

б). Субєкти:Організаційні структури, які проводять економічну політику по відношенню до регіонів; Державана регіональна політика, розподіл повноважень між державною владою та регіонами; Рівні організаційних структур; Область, район, населений пункт;Політика регіональної влади щодо субєктівгосподарювання в регіонах; Недержавна регіональна політика(Міжрегіональні та регіональні асоціації, Органи місцевого самоврядування, Іноземні країни, що надають фінансову підтримку регіонам, Фінансові виробничі компанії та банки її об'єднання та асоціації). Напрямки: Соціална політика - умови та вимоги, що висуваються регіональною владою до господарюючих суб'єктів для досягнення неекономічної мети, Податкова політика — встановлення податкових платежів та пільг, які визначають податкову систему регіону та режим оподаткування підприємницької діяльності. Трансфертна (бюджетна) політика складається з механізмів формування та використання державних фінансових ресурсів, їх перерозподіл між галузями та регіонами. Тарифна (цінова) політика - принципи визначення сфери регулювання ціп і тарифів, засоби та форми цього регулювання. Інвестиційна політика -заходи підтримки інвестиційної активності суб'єктів регіональної економіки, критерії і методи розподілу бюджетних капіталовкладень. Кредитна, політика - сукудність кредитних відносин та методів надання кредитів у грошовій або товарній формі на умовах повернення. Структурна політика - система податкових, бюджетних, інвестиційних заходів щодо підтримки і реструктуризації підприємств, забезпеченню їх конкурентних переваг на внутрішньому і зовнішньому ринках розвитку промислових і інших галузей. Інституиіональна політика -приватизація і реорганізація відносин власності, управління державною власністю в регіонах, взаємодія з приватним сектором регіональної економіки.

в) В регіональній політиці існують територіальні рівні. В Україні дворівнева система її функціонування (область-район). В Європейській регіональній політиці ієрархія територіальних одиниць є п'ятиступеневою. В Росії у регіональній політиці виділяють два рівні: федеральний та регіональний. На федеральному рівні в Росії визначаються «об'єктивні» критерії взаємовідносин центру і регіонів у поєднанні з системою «індивідуальних» заходів, спрямованих на вирішення конкретних регіональнихпроблем, а на регіональному рівні у вжитку є дві моделі — ліберальна, за якою влада не утручається в господарську діяльність, а також консервативна модель, коли в тій чи іншій формі зберігається державний контроль. Враховуючи сучасні аспекти державотворення, укріплення самоуправління в Україні, розвиток територіальних громад можливо говорити про трирівневу систему регіональної політики: область-район-населений пункт.

 

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-03-28; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 375 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Свобода ничего не стоит, если она не включает в себя свободу ошибаться. © Махатма Ганди
==> читать все изречения...

818 - | 738 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.011 с.