Лекции.Орг


Поиск:




Особливі заходи безпеки при використанні в побуті газу




Природний газ асоціюється у нас з теплом і затишком в наших оселях, але не слід забувати й про його небезпечні властивості.

В першу чергу, природний газ – це горючий газ, який не має запаху, кольору. Тому, у разі витоку його з газопроводу і скупченості в різних приміщеннях може утворитися газоповітряна суміш, яка залишається непоміченою і може привести до нещасних випадків (задухи, вибуху).

Для того, щоб витоки газу були своєчасно виявлені, горючі гази, що подаються в газові мережі піддають одоризації. Суть одоризації полягає в тому, що газам надають різкий специфічний запах по якому їх легко виявити в приміщенні при незначній концентрації в повітрі.

Газоповітряні суміші, що складаються з певної кількості газу і повітря є вибухо- та пожежонебезпечними. При внесені до таких сумішей джерела вогню або нагрітого до високої температури тіла може відбутися вибух (горіння).

Ці небезпечні властивості природного газу, при недотриманні споживачами Правил безпечного користування газовими приладами, призводять до непередбачуваних наслідків.

Тільки протягом 2006-2010 років в Кіровоградській області сталося 20 нещасних випадків при користуванні газом у побуті, при цьому постраждало 55 осіб, з них 23 чоловіки загинуло.

Електробезпека в побуті.

Освітлювальні прилади

Як правило, стаціонарні освітлювальні прилади (люстри, стельові і настінні світильники, бра) рідко є причинами електричних травм або пожежі, тому для них основне правило - не залишати на тривалий термін включеними без нагляду і не розташовувати поруч горючі предмети, щоб уникнути їх загоряння. Для переносних світильників потенційно небезпечним місцем є дроти: порушення їх ізоляції може призвести до ураження електричним струмом, а пошкодження токоведущей жили - до іскріння і спалаху.

Радіоелектронні прилади (телевізійні та радіоприймачі, програвачі, підсилювачі, комп'ютерна техніка тощо).

При користуванні радіоелектронними приладами необхідно строго дотримувати правила експлуатації, вказаних у документації до них. Наприклад, телевізори часто стають причинами пожеж через недотримання умов їх експлуатації: у жодному разі не можна закривати вентиляційні отвори в корпусі приладу, допускати попадання всередину корпусу рідин і металевих предметів, встановлювати телевізор у меблеву нішу, що перешкоджає вільному току повітря і відведення тепла, залишати телевізор включеним без нагляду. Ніколи не намагайтеся самостійно розбирати телевізор та інші радіоелектронні прилади - у багатьох з них використовуються небезпечні для життя рівні напруги.

Нагрівальні прилади (праски, електричні чайники, електрообігрівачі і т.п.)

Електронагрівальні прилади мають велику споживану потужність, тому не можна одночасно підключати кілька таких пристроїв до однієї розетки: це може викликати надмірний нагрів проводів, руйнування їх ізоляції, розплавлення і загоряння розеток. Необхідно також стежити, щоб шнур живлення приладу не потрапляв на гарячий нагрівальний елемент, так як це може викликати пошкодження ізоляції і коротке замикання. І, звичайно, слід бути особливо обережним, щоб уникнути опіків та загоряння навколишніх предметів. Залишені без нагляду нагрівальні електроприлади - одна з найчастіших причин пожеж.

Електроінструмент

При використанні електроінструменту обережність працюючого спрямована, в першу чергу, на небезпеку отримання механічних травм від рухомих або ріжучих частин пристрою. Проте варто пам'ятати, що небезпека ураження електричним струмом від цього не стає менше. Найчастіше мають місце різні пошкодження ізоляції проводу електроінструменту, що ведуть до електротравма. Не можна використовувати електроінструмент на вулиці під час дощу, туману, снігопаду. Бувають також випадки пошкодження електроінструментом прихованої проводки під напругою, наприклад, при свердлінні отворів в стінах.

Пожежна безпека в побуті.

Перші вимоги забезпечення пожежної безпеки гранично ясні - необхідно запобігти утворенню в займистою середовищі (або внесення до неї) джерел запалювання.

Другі вимоги пожежної безпеки можна сформулювати так: якщо потенційний джерело запалювання і горючу середу неможливо повністю виключити з технологічного процесу (наприклад, холодильник, має спаленні комунікації та обробку повинен бути постійно включений в електромережу, електричний струм якої є потенційним джерелом запалювання), то дане обладнання або приміщення, в якому воно розміщене, повинне бути надійно захищене автоматичними засобами захисту (аварійного відключення, сигналізації або гасіння).

Із засобів пожежогасіння найбільш ефективними і безпечними є вогнегасники.

Треті вимоги пожежної безпеки направлені на забезпечення надійної евакуації людей з будівель і приміщень при пожежі. Шляхи евакуації не повинні захаращуватися різними матеріалами. Забороняється розміщувати в них складські чи виробничі приміщення, а також обробляти спалимими матеріалами стіни і стелі, а в сходових клітинах і сходинки.

Розміщені на шляхах евакуації пожежні крани і органи керування протидимного вентиляцією повинні перебувати в справному стані.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-03-25; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 621 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Студент может не знать в двух случаях: не знал, или забыл. © Неизвестно
==> читать все изречения...

1332 - | 938 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.009 с.