Лекции.Орг


Поиск:




Тема 2. Урбоекологічне значення соціального дизайну




 

1. Історичний погляд на соціальний дизайн (реферат)

2. Порівняльна характеристика сучасного соціального дизайну і перспективи його розвитку в Україні та за кордоном (реферат-презентація)

3. Екологічні проблеми сучасного мегаполісу і можливості їх вирішення засобами соціального дизайну (реферат-полеміка)

4. Особливості застосування дизайнерських засобів (світло, колір, простір, форма, ритм тощо) у соціальному дизайні (реферат-презентація).

Література:[1-17]

 

ІНДИВІДУАЛЬНІ ЗАВДАННЯ

Зробити ескіз іграшки для дитини-інваліда

МЕТОДИ НАВЧАННЯ

В процесі проведення аудиторних занять (лекцій, практичних занять, семінарів) максимально використовується інтерактивний підхід. Інтерактивна форма навчання передбачає дієве сприйняття студентом навчального матеріалу, зворотній зв’язок між студентом і викладачем, жваве обговорення дискусійних питань. Інтерактивні заняття сприяють кращому засвоєнню нового матеріалу, стимулюванню аналітичного та інноваційного мислення, креативності, творчості.

Серед форм і методів навчання значне місце посідає самостійна робота студентів.

Самостійна робота має на меті формування пізнавальної активності студентів, засвоєння ними основних умінь та навичок роботи з навчальними матеріалами, поглиблення та розширення вже набутих знань, підвищення рівня організованості тощо.

У процесі самостійної роботи студенти мають оволодіти вміннями та навичками:

- організації самостійної навчальної діяльності;

- самостійної роботи в бібліотеці з каталогами;

- праці з навчальною, навчально-методичною, науковою, науково-популярною літературою;

- конспектування літературних джерел;

- роботи з довідковою літературою;

- опрацьовування статистичної інформації;

- написання рефератів з проблем курсу.

Кожен студент повинен уміти раціонально організовувати свою навчальну самостійну діяльність. Важливим є вміння скласти план своєї роботи, чітко визначити її послідовність. Необхідно, щоб план самостійного навчання був реальним і його виконання приводило до плідних наслідків у навчальному процесі.

Для успішної самостійної роботи значну частину часу студент виділяє для роботи з пошуку та обробки джерел наукової літератури як в мережі Інтернет, так і в бібліотеці. Для цілісного уявлення про навчальну дисципліну студентові необхідно користуватися довідковою літературою: енциклопедіями, енциклопедичними словниками, галузевими довідниками тощо. Треба розуміти сутність складання алфавітного й тематичного каталогів, вміти швидко знаходити в них необхідну літературу, знати особливості бібліографічного шифрування. Майбутній фахівець повинен достатньо вправно користуватися персональним комп’ютером, вміти віднаходити потрібну інформацію в мережі Інтернет і опрацьовувати її. Для роботи у бібліотеках студенту треба вміти користуватися різноманітними каталогами, правильно заповнювати бланки вимоги на літературу тощо.

У процесі роботи з літературою корисно робити виписки найважливіших думок, формулювань, окремих висловів із зазначенням автора, джерела, сторінок і абзаців. Для кращого засвоєння матеріалу, розвитку творчого мислення основний зміст прочитаного доцільно формулювати у вигляді тез. Стислим викладом основної сутності опрацьованого літературного матеріалу є конспект. Класичні визначення, оригінальні думки, вислови слід записувати до конспекту повністю з посиланням на автора, джерело і сторінку. У процесі конспектування важливо витримувати логічний зв’язок між окремими складовими тексту. У тексті конспекту корисно підкреслювати найважливіші теоретичні положення, визначення, висновки і робити помітки на полях. Систематичне конспектування опрацьованого матеріалу дисциплінує розум, відпрацьовує вміння формулювати свої думки в короткій змістовній формі, сприяє кращому засвоєнню навчального матеріалу.

Самостійна робота студентів 3 курсу передбачає написання рефератів та підготовку виступів (презентацій). Для цього необхідно скласти план реферату чи виступу (презентації), опрацювати потрібні джерела наукової літератури і додаткові матеріали, зробити відповідні виписки. За своїм змістом реферат і виступ (презентація) мають відповідати обраній темі, виклад матеріалу має бути логічним, послідовним. Презентація передбачає також переважно наочне подання матеріалу за допомогою відповідних ілюстрацій (рисунків, схем, таблиць, фотографій). Обсяг реферату, як правило, у межах 10-12 сторінок формату А4, надрукований 14 шрифтом Times New Roman через 1,5 інтервали. В тексті мають бути надані в квадратних дужках посилання на використані першоджерела, перелік яких, складений відповідно до існуючих вимог, наводиться в кінці реферату.

За структурою реферат складається із короткого вступу, двох або трьох розділів основної частини, висновків та списку використаних джерел. На початку реферату повинен міститися план (зміст). План написання реферату повинен мати внутрішню єдність і логіку, враховувати актуальність проблеми, її наукову розробленість та практичну значимість. У вступі обґрунтовується актуальність проблеми, що вивчається, її практична значимість; формулюються мета й завдання дослідження, вказуються обсяг і структура реферату. Обсяг вступу не повинен перевищувати однієї сторінки комп’ютерного тексту. Основна частинаобсягом до 10 сторінок комп’ютерного тексту, викладеного у двох-трьох розділах, повинна містити виклад основних теоретичних положень, що визначають сутність і зміст предмету досліджуваної теми, з огляду на цілі й завдання реферату; розгляд різних точок зору провідних фахівців з досліджуваних питань на основі аналізу літературних та інших інформаційних джерел; визначення пріоритетних питань, що підлягають першочерговому розв’язанню; аналізуються практичні матеріали, сучасні тенденції розвитку дизайну як творчої професійної діяльності. На основі отриманих результатів розглядаються пропозиції, рекомендації, заходи щодо досягнення цілей згідно з темою реферату. При цьому студент повинен виявити самостійність та ініціативу.

Висновки є завершальним етапом, останнім і обов’язковим розділом реферату. В них студент узагальнює викладений матеріал, стисло формулює власні думки з приводу опрацьованої проблеми і надає відповідні пропозиції, висловлює інноваційні ідеї.

Реферат виконується державною (українською) мовою. Викладення повинно мати науковий характер, чіткий, без орфографічних і синтаксичних помилок, логічно послідовний. Пряме переписування матеріалів з літератури неприпустиме. Оформлення реферату має відповідати встановленим вимогам МОН України.

МЕТОДИ КОНТРОЛЮ

Поточний контроль знань студентів здійснюється на основі опитування засвоєного матеріалу, а також оцінки виступів на семінарських заняттях, рефератів, результатів виконання творчих завдань,

Відповідно до навчального плану може передбачатися виконання контрольної роботи - творчої роботи, що складається із теоретичної частини (реферату) і практичної частини (творчого завдання), за відповідним варіантом. Кожен варіант вміщує проблемне питання з тематики, визначеної навчальною програмою з дисципліни, за якою пишеться контрольна робота.

В основу розподілу варіантів контрольних робіт покладено алфавітний принцип.

Початкова літера прізвища студента Варіант
А О  
Б П  
В Р  
Г С  
Д Т  
Е У  
Є Ф  
Ж Х  
З Ц  
І Ч  
К Ш  
Л Щ  
М Ю  
Н Я  

Контрольна робота з дисципліни «Соціальний дизайн для осіб з обмеженими можливостями» складається з двох частин: розкриття у вигляді реферату одного теоретичного питання, що потребує поглибленої відповіді; виконання конкретно-практичного творчого завдання, що дозволяє через навчальну ситуацію переходити до практики.

Теоретичне питання передбачається конкретним варіантом контрольної роботи. Викладення теоретичного матеріалу має бути достатньо повним і обґрунтованим, висвітлювати сучасний науковий погляд на проблему з посиланнями на використані першоджерела, а також власне розуміння проблеми та інноваційні пропозиції студента. Виконання конкретно-практичного творчого завдання повинне здійснюватися в контексті теоретичної частини, доповнювати та ілюструвати представлений в рефераті науково-теоретичний матеріал, наочно демонструвати інноваційні пропозиції студента.

Запис умови завдань, передбачених варіантом, є обов’язковим. Контрольна робота повинна мати самостійний характер. Неприпустиме запозичення тексту, фактичних даних із літературних джерел без посилання на них, дублювання контрольної роботи в групі. Тому контрольні роботи, написані без урахування цих вимог, зараховуватися не будуть.

Студент має спиратися у своїй роботі на відповідні джерела навчальної та наукової літератури з даної проблеми. При цьому, якщо він наводить цитату чи запозичує із літературного джерела якесь теоретичне положення (наприклад, визначення, висновки дослідження, думку автора літературного джерела з того чи іншого питання тощо), то обов’язково треба робити посилання на літературне джерело у квадратних дужках.

Контрольна робота виконується державною (українською) мовою.

Обсяг теоретичної частини контрольної роботи не повинен перевищувати 15 сторінок комп’ютерного тексту. Теоретична частина контрольної роботи має бути оформлена належним чином, мати вступ, основну частину (3 розділи з відповідними підрозділами), висновки та список використаних джерел, виконана 14-м розміром шрифту Timеs Nеw Roman через 1,5 інтервали.

Практична (творча) частина контрольної роботи має відповідати темі та змісту теоретичної частини, ілюструвати її зміст, аргументувати висновки та інноваційні ідеї студента.

Контрольна робота оцінюється за чотирибальною національною шкалою та в балах за кредитно-трансфертною системою:

Оцінка ECTS Оцінка у національній шкалі Бали за ECTS
A(відмінно) 5 (відмінно) 47 – 50
B (дуже добре) 4 (добре) 44 – 46
C (добре) 40 – 43
D (задовільно) 3 (задовільно) 35 – 39
E (достатньо) 30 – 34
FX (незадовільно) з можливістю повторного складання 2 (незадовільно) 18 – 29
F (незадовільно) з обов’язковим повторним вивченням 1-17

У разі отримання студентом незадовільної оцінки, останній повинен усунути виявлені недоліки і повторно захистити її в установлений викладачем строк.

Студент, який не виконав контрольної роботи або якщо йогоробота не зарахована за результатами її виконання, не допускається до семестрового контролю з дисципліни.

 

РОЗПОДІЛ БАЛІВ, ЯКІ ОТРИМУЮТЬ СТУДЕНТИ

Приклад для заліку

Поточне тестування та самостійна робота Сума
Змістовий модуль 1 Змістовий модуль 2
Т1 Т2 Т3 Т4 Т5 Т6 Т7 Т8 Т9  
                 

Т1, Т2... Т9 – теми змістових модулів.

Приклад для екзамену

 

Поточне тестування та самостійна робота Підсумковий тест (екзамен) Сума
Змістовий модуль 1 Змістовий модуль Змістовий модуль    
Т1 Т2 Т3 Т4 Т5 Т6 Т7 Т8 Т9 Т10 Т11 Т12
                       

Т1, Т2... Т12 – теми змістових модулів.

Приклад для виконання курсового проекту (роботи)

 

Пояснювальна записка Ілюстративна частина Захист роботи Сума
до ___ до ___ до ___  




Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-03-25; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 360 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Если вы думаете, что на что-то способны, вы правы; если думаете, что у вас ничего не получится - вы тоже правы. © Генри Форд
==> читать все изречения...

745 - | 765 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.008 с.