Лекции.Орг


Поиск:




Тектонічні і телуричні катастрофи




Загальна характеристика катастроф та надзвичайних ситуацій.

Всесвітньою організацією охорони здоров'я (ВООЗ) катастрофа визначається як ситуація, яка представляє несподівану, серйозну і непередбачену загрозу для здоров'я суспільства. Комітетом ВООЗ з проблем сучасного суспільства це поняття характеризується як явище природи або акція людини, «що представляють або несуть загрозу для життя людей в такій мірі, що змушує їх звернутися по допомогу ззовні». У нашій країні під катастрофою розуміється сконцентроване в часі і просторі подія, що супроводжується загибеллю (травмуванням) людей, або негативним впливом на навколишнє природне середовище, або матеріальним збитком в масштабах, що загрожують стабільності соціальної структури суспільства і порушують виконання його окремих функцій.

Види катастроф: Катастрофи можна розділити на природні та штучні. Природничі (природні) катастрофи, або стихійні лиха, не залежать від діяльності людини, являють собою, як правило, непереборну силу і супроводжуються великою кількістю постраждалих. Штучні (викликаються діяльністю людини) катастрофи підрозділяють на технологічні (виробничі аварії, транспортні події), специфічні (епідемії, війни) і соціальні. Природні катастрофи (стихійні лиха) Щорічно ймовірність загибелі людини від природних катастроф складає в середньому 106 (тобто 1 шанс з мільйона), а в країнах, що розвиваються ця ймовірність підвищується до 105. Метеорологічні стихійні лиха Урагани. Руйнівної сили вітер (12 балів за шкалою Бофорта, тобто більше 35 м/с) називається ураганом. Подібні вітри бувають у різних регіонах майже щорічно і, зазвичай, виникають на холодних фронтах або периферії антициклонів. Вони з'являються несподівано, проявляючись на морі у вигляді шторму, на суші - шквального вітру та грозового зливами, зокрема в степу і в посушливих зонах - у вигляді пилових бур.

Смерчі. Смерч - атмосферний вихор, що виникає в грозовий хмарі і поширюється донизу, часто до поверхні землі, у формі хмарного рукава (хобота) шириною в десятки і сотні метрів. Переміщаючись разом з хмарою, він здатний за час свого короткочасного існування викликати великі руйнування і загибель людей. До найбільш руйнівним відносять смерч (торнадо), що промайнув над значною територією США (1925), під час якого загинули 689 осіб і 1980 отримали поранення. На території колишнього Радянського Союзу сильні смерчі спостерігалися в Москві (1904, 1945), на Україні (1980), у Литві (1981, 1985), в Іваново (1984). В останньому випадку загинули 69 людей, 804 отримали поранення.

Снігопади. При цьому випадки загибелі людей рідкісні, а суть лиха полягає у виникненні снігових завалів автомобільних і залізниць, аеропортів, вулиць міст і сіл, що значною мірою дезорганізує нормальне життя території. У той же час можливі руйнування будівель і провалюванню дахів через багатотонних мас снігу, яке зібралося на них, що може привести до різних травм. Іноді в лісах на значних площах у результаті спільної дії снігопаду і бурі відбуваються буреломи.

 

Тектонічні і телуричні катастрофи

Землетруси: Землетрус характеризується підземними поштовхами та коливаннями земної поверхні, що з'являються в результаті раптових зміщень і розривів у земній корі або верхніх частинах мантії і поширюються на великі відстані у вигляді пружних коливань. Сила цього стихійного лиха вимірюється величиною магнітуд в епіцентрі, а для характеристики руйнувань на поверхні Землі прийнята бальна шкала оцінки (у країнах СНД прийнята 12-бальна шкала) та міжнародна шкала МК-64. Під час землетрусу можливі одиничні, множинні й послідовні підземні поштовхи (афтершоков). Цьому явищу природному схильна У10 всій поверхні континентів Землі. Землетрус силою в 1 бал реєструється тільки сейсмічними приладами, а силою від 6-7 балів і вище порушує нормальне життя людей і становить загрозу здоров'ю і життю населення. На землі щорічно відбувається понад 1 млн сейсмічних поштовхів, в тому числі катастрофічних - 1, сильних руйнувань - 10, руйнівних - 100, що ушкоджують - 1000. Близько 6% території колишнього СРСР є сейсмонебезпечній зоною: найбільш сильні (9 - 11 балів за 12-бальною шкалою) землетрусу характерні для Кавказу, Камчатки і Курильських островів, 9-10-бальні - для Середньої Азії, 6-9-бальні - для Південного Сибіру. Основна загроза для населення під час стихійного лиха-руйнуються частини будівель і споруд, що призводить до масової загибелі людей під уламками будівель або важких травм. Найбільш частим пошкодженням є синдром тривалого здавлення у потерпілих, що знаходяться під завалами. При землетрусах, що супроводжуються пожежами, можливо значне число обпалених з досить великими і глибокими опіками. Вважається, що до 45% травм виникає від руйнуються конструкцій будівель та інших по-7строек, а 55% - від неправильної поведінки людей (паніка, невміння сховатися, падіння з висоти та ін.)

Цунамі: Цунамі - японське слово, що означає в перекладі «велика хвиля, що заповнює бухту». У разі розташування епіцентру землетрусу під морським дном або в прибережних районах виникає морська хвиля. Ця хвиля, відносно невелика і непомітна у відкритому морі, наближаючись до берега, досягає гігантських розмірів. Вона виникає головним чином у результаті зсуву вгору або вниз протяжних ділянок морського дна. Цунамі зазвичай буває не більше декількох десятків метрів в довжину і зі швидкістю до 1000 км / год може поширюватися на сотні кілометрів. Висота хвилі біля узбережжя може досягати 50 м і більше, а сила, з якою вона обрушується на узбережжі, настільки велика, що трощить все на своєму шляху. Цунамі змиває в море зруйновані будівлі, вирвані з корінням дерева, автомобілі і т.п. Морські судна, що опинилися на шляху її просування, можуть бути викинуті на сотні метрів на сушу.

опологічні катастрофи

Повені: Повінь - це катастрофічне повінь внаслідок підйому рівня води у водоймищі. Повені бувають паводкові, які виникають в результаті підйому рівня води в річках і водоймищах через весняного танення снігу (льодовиків) в їх басейні, випадання рясних опадів, і нагінні, які проявляються внаслідок вітрового нагону води в гирлі. Характерними медичними наслідками повеней є утоплення, механічні травми, переважно кінцівок та тулуба, масові нервово-психічні перенапруження, загострення різних хронічних захворювань. Крім того, відзначається значне зростання захворюваності на пневмонію з високою летальністю. Поряд з цим в районебедствія часто відзначаються випадки відмороження у зв'язку з переохолодженням, погіршується сани-тарно-гігієнічне та санітарно-епідеміологічний стан місцевості.

Сіли та зсуви: Сіли і обвали характерні для районів з гірськими озерами, особливо за наявності гребель на що випливають з них річках. У разі затяжних дощів чи від землетрусів вода прориває греблю і селевий (водно-грязевий-кам'янистий) потік з величезною швидкістю (100-200 км / год) обрушується вниз, зламані все на своєму шляху.

Штучні катастрофи:

Транспортні катастрофи: Астрономічні числа загиблих і поранених людей при транспортному травматизмі - актуальна проблема сучасного суспільства. З моменту створення сучасних транспортних засобів людство добре пізнало і усвідомили небезпеку користування ними. Підраховано, що ймовірність ризику виникнення травм найбільш висока при пересуванні на мотоциклах - 9,0 нещасних випадків на 1 млн людей • г, у разі польотів на літаках - 1,0, при пересуванні на приватному автомобільному транспорті - 0,6, по залізниці - 0,05, а при пересуванні на автобусах - 0,03.Найбільш трагічні катастрофи в цивільній авіації, так як, за дуже рідкісним винятком, гинуть майже всі члени екіпажу і пасажири. Виробничі катастрофи Виникнення екстремальних подій у виробничій сфері пов'язане з порушеннями дисципліни, технології, експлуатації транспортних засобів і доріг, виробничих споруд, їх низької технічної надійністю. Раптові, непередбачувані події, аварії зустрічаються найчастіше і можуть супроводжуватися травмуванням одиничних людей, груп і навіть значних контингентів. Найбільш поширеними з аварій є вибухи і пожежі на виробничих об'єктах і транспортних засобах.

Механічні катастрофи (вибухи). На жаль, вибухи мирного часу не піддаються градації за своєю потужністю, тому що вони залежать від багатьох непередбачуваних причин. При вибухах травми наносяться первинними, вторинними і непрямими вражаючими чинниками.

Термічні катастрофи (пожежі). Дуже часто пожежі ініціюються вибухами. Вони характеризуються багатофакторність свого впливу: полум'я, висока температура, розпечені гази, токсичні продукти горіння, зниження процентного вмісту кисню в повітряному середовищі і т.д. Катастрофічні наслідки мають пожежі в закритому приміщенні, особливо в місцях масового скупчення людей (готелі, кінотеатри і т.п.).

Соціальні катастрофи.

Тероризм. Під тероризмом (від лат. Terror-страх, жах) розуміють комплекс насильства-них дій над особистістю з використанням зброї або інших засобів з метою досягнення економічних або політичних вимог, що супроводжуються загрозою для життя і здоро-вья осіб, непричетних до діяльності терористів. Жертвами терористів можуть бути окремі особи або група громадян країни проживання злочинців або громадяни інших держав. Місцем вчинення терористичного акту може бути як країна проживання злочинців, так і територія іншої держави. У всьому світі тероризм в даний час є однією з найбільш важковирішуваних проблем. Все частіше терористичні акти призводять до масових поразок серед населення, при цьому вражаючі фактори можуть бути досить різноманітними, включаючи бойове стрілецька зброя, СДОР і пр. Обстановка на певній території (акваторії), що склалася внаслідок катастрофи, яка може спричинити або спричинила людські жертви, завдала шкоди здоров'ю людей та (або) навколишнього природного середовища, а також значні матеріальні втрати і порушила умови життєдіяльності людей, створює надзвичайну ситуацію (НС). З медичної точки зору, під надзвичайною ситуацією розуміють обстановку, що склалася в результаті катастрофи, за якої число уражених, які потребують екстреної медичної допомоги, перевершує можливості її своєчасного надання силами і засобами місцевого охорони здоров'я, і потрібно як залучення медичної допомоги ззовні, так і істотна зміна форм і методів повсякденної роботи медичних установ і персоналу.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-03-27; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 545 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Вы никогда не пересечете океан, если не наберетесь мужества потерять берег из виду. © Христофор Колумб
==> читать все изречения...

773 - | 750 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.011 с.