.


:




:

































 

 

 

 


Unele considerente privind relatiile cu publicul din tara de resedinta,precum si cu cetatenii moldoveni




Personalul serviciului diplomatic trebuie sa aiba in relatiile cu publicul un comportament civilizat, corect si plin de solicitudine. Toti vizitatorii oficiilor diplomatice, fie ei straini sau moldoveni, se cuvine sa fie tratati cu atentie si consideratie, sa primeasca raspunsuri prompte si clare si pe un ton respectuos, sa fie sprijiniti cu solicitudine in solutionarea problemelor pe care le au, astfel incat sa aiba sentimentul real al ospitalitatii si al unui contact cu o institutie moderna a unui stat democrat.

Atunci cand unele solicitari depasesc posibilitatile de sprijin ale oficiului, situatia trebuie explicata cu tact si in toate cazurile solicitantul sa poata constata bunavointa. In raport de necesitati, va fi informata Centrala MAE pentru instructiuni.

Din conduita civilizata in relatiile cu publicul face parte si aplicarea cu discretie si in mod neostentativ a regulilor de acces si de circulatie a strainilor in incinta misiunii, pentru ca acestia sa nu se simta observati, suspectati sau, mai mult, bruscati. Trebuie pornit de la principiul ca un oficiu diplomatic sau consular, centrele culturale etc. trebuie sa fie - prin insasi ratiunea lor de a fi - deschise publicului. Masurile interne de protectie, pe care le iau toate tarile in ce priveste accesul in incinta misiunilor, se concep si se aplica cu abilitate pentru a fi cat mai putin perceptibile.

Norme specifice, derivand din privilegiile si imunitatea diplomatic si consulara

Scopul privilegiilor si imunitatilor care se acorda personalului serviciului diplomatic este de a asigura conditii corespunzatoare si protectia necesara pentru functionarea eficienta a misiunilor diplomatice si consulare.

Personalul serviciului diplomatic are, de aceea, obligatia de a nu abuza de privilegiile si imunitatile de care beneficiaza in virtutea calitatii sale oficiale. Totodata, trebuie sa manifeste maximum de atentie si prudenta pentru a nu fi implicat in situatii care pot duce la compromiterea sa.

Astfel:- Este de cea mai mare importanta ca personalul serviciului diplomatic care se ocupa de manuirea de fonduri financiare sa evite orice neregula ce ar putea rezulta din asemenea operatiuni (acceptarea de recompense, nerespectarea unor reglementari financiare ale tarii de resedinta, semnaturi pe acte ilegale, oferirea, solicitarea sau acceptarea de favoruri ori avantaje personale);

- Greselile de circulatie rutiera comise de personalul diplomatic tind sa genereze publicitate defavorabila si critici in toate tarile; este de aceea important ca personalul de la oficii sa respecte regulile locale de circulatie si parcare.

- Detinerea de catre diplomati de date si informatii confidentiale provenind din diverse surse, inclusiv de la alte guverne, reclama prudenta si o grija speciala pentru protejarea acestora si respectarea reglementarilor in materie. Imunitatea diplomatica nu inlatura interesul organelor de specialitate in orice tara de a incerca sa intre in posesia unor asemenea date si informatii. Incalcarea legilor, neglijenta, implicarea in activitati care pot fi interpretate ca fiind ilegale sau manifestari de indiscretie pot crea conditii favorizante pentru aceste autoritati.

- Membrii personalului misiunii au, de aceea, obligatia sa semnaleze imediat sefului oficiului situatiile sau incidentele care ar putea afecta negativ persoana lor sau securitatea oficiului.

- Este important ca personalul din serviciul diplomatic sa nu aiba legaturi sau obligatii care l-ar putea influenta in indeplinirea cu obiectivitate a misiunii sale. In acest scop, el nu poate accepta bani, cadouri, bunuri sau orice alta forma de recompensa pentru servicii efectuate. Aceasta nu exclude, totusi, in functie de practica locala, acceptarea unor mici atentii simbolice, care pot constitui o expresie normala de politete - cu informarea sefului de misiune.

- Orice folosire, in alt scop decat cel legal, a curierului diplomatic si a altor facilitati privind corespondenta constituie un abuz, care poate crea complicatii in relatiile cu statul acreditar.

- Personalul serviciului diplomatic are datoria sa respecte legile locale privind cumpararea, respectiv, vinderea bunurilor procurate cu scutiri diplomatice, si daca statele respective percep taxe pe comercializarea acestor bunuri, sa se asigure de plata lor inainte de a parasi postul.

- Se interzice cu desavarsire implicarea in operatiuni legate de 'bursa neagra' si 'piata valutara paralela' sau alte activitati, cum sunt: vinderea de bunuri personale unor persoane neautorizate; tranzactii personale, fara autorizatie oficiala; actionarea ca intermediar in transferul de fonduri particulare ale unor persoane intr-o alta tara; trecerea de bani peste frontiera acolo unde legile locale privind schimbul valutar interzic exportul de valuta nationala si/sau importul de valuta straina; contractarea de imprumuturi de la banci sau de la persoane straine.

- Conventiile de la Viena (privind relatiile diplomatice - 1961 si relatiile consulare - 1963) contin si alte reglementari ce trebuie respectate, inclusiv, interdictia pentru lucratorii din serviciul diplomatic si consular de a se angaja, in scopul realizarii de profit personal, in orice alta activitate profesionala sau comerciala (in caz contrar se iese de sub beneficiul privilegiilor si imunitatilor diplomatice).

Receptiile

Timpul liber

Clubul diplomatilor.





:


: 2015-11-23; !; : 317 |


:

:

, .
==> ...

1924 - | 1751 -


© 2015-2024 lektsii.org - -

: 0.009 .