.


:




:

































 

 

 

 


Reguli generale privind activitatea si conduita personalului din serviciul diplomatic




Agentul diplomatic este reprezentantul oficial al statului si purtatorul intereselor sale nationale, ca si ale cetatenilor lui, in strainatate. In acelasi timp, atat prin activitatea pe care o desfasoara, cat si prin conduita sa generala in mediul cu care vine in contact, el contribuie la formarea, in statul unde este acreditat, ca si in randul cetatenilor acestuia, a perceptiei asupra tarii pe care o reprezinta. 'Am dus, de fapt, tara - acolo unde ma aflam; a stii sa te faci iubit cand reprezinti tara ta, inseamna a o servi' - spunea Nicolae Titulescu.

Prin forta lucrurilor, natura acestei misiuni impune profesionalism si competenta, loialitate si corectitudine, aptitudini si pasiune. Ea ofera satisfactii, dar presupune si obligatii, precum si unele privatiuni. In toate timpurile, diplomatii au fost considerati ca facand parte din elita societatii.

Unele considerente privind componenta personalului serviciului exterior.

Potrivit organizarii, misiunile diplomatice, oficiile consulare si centrele culturale ale tarii sunt incadrate cu personal diplomatic si consular, precum si cu personal tehnico-administrativ si de serviciu necesar.

In categoria personalului diplomatic sunt inclusi, de asemenea, atasatii militari si adjunctii acestora, precum si referentii de specialitate.

Desi intr-o compozitie variata, personalul serviciului exterior proiecteaza imaginea unui corpus unitar. Diferitelor sale componente le revin atributii, indatoriri si responsabilitati specifice, dar, totodata, si o serie de obligatii comune, valabile pentru intregul personal.

Pozitia sefului misiunii diplomatice.

Sefii oficiilor diplomatice detin un loc aparte si au un rol primordial in cadrul serviciului exterior al tarii.

Definind acest statut distinct, reglementarile privind organizarea, atributiile si modul de functionare ale Ministerului Afacerilor Externe stipuleaza ca seful misiunii diplomatice este 'reprezentantul unic' al Republicii Moldova in statul acreditar.

Seful misiunii diplomatice are, deci, in statul in care este acreditat, o competenta generala de reprezentare a tarii si de aparare a intereselor statului, ale persoanelor juridice si ale cetatenilor RM, in conformitate cu normele dreptului international.

In statul in care este acreditat, seful misiunii diplomatice reprezinta statul tara fata de orice persoana fizica si juridica al RM sau straina, trimis in misiune permanenta ori temporara sau aflat in orice alta calitate in acel stat.

Calitatea de 'reprezentant unic' al Republicii Moldova in statul acreditar comporta, pentru seful misiunii diplomatice, obligatii si raspunderi care, impreuna cu atributele si competentele speciale cu care este investit, configureaza dimensiunea reala a misiunii sale.

Activitatea sefului misiunii si priceperea sa de a avea acces si audienta la autoritatile tarii de resedinta, la cercurile politice, economice, culturale, de presa si, in general, la opinia publica sunt definitorii pentru nivelul si continutul relatiilor Republicii Moldova cu statul acreditar. In acelasi timp, seful misiunii este factorul decizional al organizarii si indrumarii intregii activitati a misiunii diplomatice, coordonatorul intregului personal, in ceea ce priveste activitatea profesionala si implicarea in rezolvarea obligatiilor de serviciu; cunoasterea realitatilor pentru a le putea propaga; rigoarea si demnitatea cu care sunt sustinute interesele statului,relatiile pe care le dezvolta cu autoritatile locale, partidele politice, cercurile economice, academice, universitare, culturale si stiintifice si cu cetateni ai statului acreditar, relatiile in cadrul corpului diplomatic si cu reprezentantii presei scrise si vorbite; raporturile cu cetatenii moldoveni din tara de resedinta si moldovenii din diaspora.

Pozitia centrala pe care o detine seful misiunii diplomatice, autoritatea si prestigiul sau, propria sa conduita, tactul si exigenta, cordialitatea, impartialitatea si solicitudinea in relatiile cu personalul misiunii si familiile acestuia se constituie, totodata, in premise favorabile dezvoltarii unor raporturi bazate pe colaborare si consideratie reciproca, inclusiv pentru modelarea comportamentului membrilor misiunii, in vederea realizarii unei atmosfere propice desfasurarii in mod optim a activitatii.

Intregul personal al oficiului diplomatic este subordonat sefului de misiune si are obligatia sa respecte dispozitiile acestuia, sa indeplineasca sarcinile concrete pe care i le stabileste. Personalul - diplomatic, tehnic, administrativ sau de serviciu - care nu se conformeaza acestei exigente se descalifica pentru activitatea in serviciul exterior al Republicii Moldova.





:


: 2015-11-23; !; : 386 |


:

:

,
==> ...

1527 - | 1505 -


© 2015-2024 lektsii.org - -

: 0.008 .