.


:




:

































 

 

 

 


Abateri de la Codul Rutier




Conform Convenţiei de la Viena, la art 41. paragraful 1 membrii misiunilor diplomatice, ai oficiilor consulare şi ai reprezentantelor internaţionale acreditate în România fără a fi prejudiciaţi de privilegii şi imunităţi au datoria de a respecta legile şi regulamentele statului acreditar inclusiv normele de circulaţie pe drumurile publice.

La acest capitol este de menţionat şi celebrul caz al lui Teo Peter, mort în 2004 într-un accident rutier, când maşina condusă de sergentul de marină Christopher R. VanGoethem, fost comandant al corpului de pază al Ambasadei SUA (ataşat militar), a izbit taxiul în care se afla muzicianul, ataşatul militar scăpand de prevederile Legii de mai sus.

La vremea respectivă, MAE a solicitat autorităţilor americane chiar în ziua producerii accidentului ridicarea imunităţii diplomatice a angajatului care a produs accidentul, fapt care ar fi permis începerea urmăririi penale de către autorităţile române, lucru inacceptabil însă pentru partea americană. La scurt timp Christopher R. VanGoethem a părăsit România înainte de a i se putea formula acuzaţiile oficiale.

Acest lucru s-a putut face însă, în baza acordului (SOFA), ce include Statutul Armatei Americane, prin care imunitatea soldaţilor americani este parte din Statutul Armatei, acest acord fiind valabil în toate statele în care sunt detaşaţi soldaţii americani! Potrivit documentului, nicio instanţă locală nu poate judeca un militar american, chiar dacă este vorba despre crime cu premeditare.

Regimul Armelor şi Muniţiilor

Membrii personalului misiunilor diplomatice, ai oficiilor consulare şi ai reprezentantelor internaţionale din România pot deţine, purta şi folosi arme de apărare pe bază de reciprocitate sau în condiţiile stabilite în acordurile bilaterale în conformitate cu Legea 295/2004 şi cu obţinerea dreptului de utilizare a armelor de foc printr-o solicitare la Direcţia de Protocol a MAE cu autorizaţia emisă de Inspectoratul General al Poliţiei Romane.

Importul/exportul armelor de foc se face sub aceeaşi aprobare a Inspectoratului General al Poliţiei Romane, printr-o cerere scrisă la Direcţia de Protocol a MAE care va contacta autorităţile responsabile.

În ceea ce priveşte radiocomunicaţiile există o legislaţie specială în acest domeniu în România, respectiv art. 13 alin. 1 din Ordonanţa de Urgentă a Guvernului nr 79/2002 privind cadrul general de reglementare a comunicaţiilor cu completări prin Legea 591/2002 ce prevedeutilizarea spectrului de frecvenţe radio numai după obţinerea unei licenţe autorizate.

Solicitarea de autorizare pentru obţinerea instalării şi operării staţiilor de comunicaţii prin satelit de către misiunile diplomatice se obţine de la Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii, prin cererea scrisă înaintată de Direcţia de Protocol a MAE. Un răspuns oficial fiind obţinut în termen de 15 zile.

După cum se observă în cele de mai sus, Misiunile Diplomatice au multe privilegii şi imunităţi stabilite în baza unor acorduri şi convenţii internaţionale, însă acestea vin la pachet cu o serie de responsabilităţi si legislatie în vigoare, nescutindu-i astfel pe membrii misiunilor diplomatice, de respectarea drepturilor şi obligaţiilor conform legii statului în care îşi desfăşoară activitatea diplomatică, consulară şi de reprezentare.

CLASIFICAREA IMUNITĂȚILOR ȘI PRIVILEGIILOR DIPLOMATICE

În categoria imunităților sunt incluse:

Imunitatea de jurisdicție: penală

civilă

adimistrativă

Imunitatea de executare

Inviolabilitatea localurilor

Inviolabillitatea bunurilor și arhivelor diplomatice

Inviolabilitaea personală a agentului diplomatic, a reședinței și a bunurilor sale

Exceptarea de la obligația de a depune ca martor

Privilegiile diplomatice sunt:

Libertatea de comunicare

Libertatea de mișcare

Privilegii de ordin fiscal

Privilegii de ordin vamal

Dreptul la arborarea drapelului național

Facilități de sedere

Scutirea de prestațiile personale

Scutirea de obligațiile prevăzute de legislația asigărărilor sociale

Dreptul la capelă

Excetarea de la legislația privind donândrea cetățeniei

Privilegiul administrării justiției





:


: 2015-11-23; !; : 288 |


:

:

,
==> ...

1880 - | 1718 -


© 2015-2024 lektsii.org - -

: 0.01 .