Лекции.Орг


Поиск:




Економічна оцінка існуючої в господарстві сівозміни, і запроектованої до освоєння




Було прийнято таку сівозміну:

1. Багаторічні трави (конюшина)

2. Озима пшениця

3. Цукрові буряки

4. Гречка, просо, овес

5. Горох, вика

6. Озима пшениця

7. Цукрові буряки, кормові буряки

8. Кукурудза на зерно, соняшник

9. Озима пшениця, озимі на зелений корм

10. Кукурудза на силос

11. Ячмінь з підсівом багаторічних трав (конюшина)

Це основна польова сівозміна господарства. В даній сівозміни чергування культур є найкращим в умовах зони, в якій розташоване господарство - зона нестійкого зволоження Лісостепу.

В сівозміні раціональна структура посівних площ, вона відповідає вимогам виконання планів господарства на виробництво і продаж сільськогосподарської продукції і задовольняє внутрішньогосподарські потреби.

В сівозміні відбувається чергування просапних культур з не просапними. Просапні культури позитивно впливають на агрофізичний стан ґрунту. Також в сівозміні присутні бобові багаторічні трави - конюшина, яка сприяє азотфіксації в ґрунті і нагромаджує за вегетацію до 150-160 кг азоту. Внесення ґрунтових гербіцидів під просапні сприяє зниженню забур'яненості полів.

Але більш ефективними, на мою думку, є наступні варіанти чергування культур в порівнянні з основною польовою сівозміною.

 

 

Основна польова сівозміна:

1. Багаторічні трави (конюшина)

2. Озима пшениця

3. Цукрові буряки

4. Кукурудза на зерно, соняшник

5. Кукурудза на силос

6. Озима пшениця, озимі на зелений

корм (післяукісні)

7. Гречка, просо, овес

8. Горох, вика

9. Озима пшениця

10. Цукрові буряки, кормові буряки

11. Ячмінь з підсівом багаторічних трав (конюшина)

Для порівняння основної полової сівозміни з запроектованою, складаємо таблицю 7.

 

Таблиця 7 - Варіанти можливого чергування культур

Перший варіант Другий варіант Третій варіант
1. Багаторічні трави 1. Багаторічні трави 1. Багаторічні трави
2. Озима пшениця 2. Озима пшениця 2. Озима пшениця
3. Цукрові буряки 3. Цукрові буряки 3. Цукрові буряки
4. Гречка, просо, овес 4. Кукурудза на силос 4. Кукурудза на зерно, соняшник
5. Горох, вика 5. Озима пшениця, озимі на зелений корм 5. Горох, вика  
6. Озима пшениця 6. Гречка, просо, овес   6. Озима пшениця, озимі на зелений корм
7. Цукрові буряки, кормові буряки 7. Горох, вика   7. Гречка, просо, овес  
8. Кукурудза на силос 8. Озима пшениця 8. Кукурудза на силос
9. Озима пшениця, озимі на зелений корм 9. Цукрові буряки, кормові буряки 9. Озима пшениця
10. Кукурудза на зерно, соняшник 10. Кукурудза на зерно, соняшник 10. Цукрові буряки, кормові буряки
11. Ячмінь з підсівом багаторічних трав 11. Ячмінь з підсівом багаторічних трав 11. Ячмінь з підсівом багаторічних трав

 

Тепер розглянемо всі позитивні і всі негативні сторони даних 3-х варіантів основної польової сівозміни. Як відомо ТОВ "Світанок" розміщене в зоні Лісостепу України, в підзоні нестійкого зволоження. Розглянемо місце кожної культури в даній сівозміні окремо.

- озима пшениця. Найкращими попередниками в даній зоні для цієї культури є багаторічні трави на один укіс, горох, однорічні трави. При оптимальному використанню агротехнічного потенціалу добрим попередником для озимої пшениці є кукурудза на силос. В даному випадку в сівозміні три поля озимої пшениці, які у всіх трьох варіантах розміщені після кращих попередників: горох, вика; багаторічні трави (конюшина); кукурудза на силос. Повернення культури на поле у 1 і 3 варіантах відбувається через 3, в одному випадку через 2 роки, у 2 варіанті один раз через 4 роки, 2 рази через 2 роки. Тому перевага надається 1 і З варіантам.

- цукрові буряки (кормові буряки). Найкращими попередниками є: озима пшениця, вирощувана після багаторічних трав на один укіс, вико-вівсяної сумішки, гороху і горохо-вівсяної сумішки на зелений корм, озимих і кукурудзи на зелений корм, гороху на зерно і ранньої картоплі. В усіх трьох варіантах 2 поля цукрових буряків розміщені тільки після озимої пшениці. Повернення цієї культури на поле відбувається у 1 і 3 варіантах через З роки, у 2 через чотири. Тому найвдалішим тут є 2 варіант, хоча повернення культури через З роки допустиме, тим більше в 1 варіанті передпопередником є горох і вика, а це найкращий передпопередник для цукрових буряків, тому урожайність буде майже не відрізнятися.

- горох, вика. Горох і вика - культури, які дають високу урожайність при будь-яких попередниках. Але найкращими є просапні культури, особливо цукрові буряки, які залишають поле найбільш чистим від бур'яну, також добрими попередниками є: кукурудза на зерно і силос, озима пшениця, картопля, гречка, ячмінь. У 1 і 2 варіантах горох розміщений після гречки, проса і вівса, в 3 після кукурудзи на зерно і соняшника. З однієї сторони попередники хороші, але на мою думку гречка є кращим попередником (після соняшника залишається падалиця), тому надаю перевагу варіантам 1 і 2.

- ячмінь. Найкращими попередниками є: кукурудза, картопля і озима пшениця. Розміщують його також і після цукрових буряків, проте після цього попередника одержують менші врожаї. У 1 і 2 варіантах ячмінь розміщено після кукурудзи на зерно і частини соняшника, у 3 після цукрових буряків. Кращими тут є 1 і 2 варіанти, але передпопередник - озима пшениця - кращий у 1 варіанту.

- гречка, просо, овес. У підзоні нестійкого зволоження гречку краще сіяти після удобрених просапних культур, озимої пшениці, по можливості після зернобобових культур і багаторічних трав, вирощуваних на насіння. Кращими попередниками проса і вівса в зоні є багаторічні трави, удобрені просапні (картопля, цукрові буряки, кукурудза), озимина і зернобобові культури. В 1 варіанті культури розміщені після цукрових буряків, в 2 і 3 після озимої пшениці. Тут вдалими є всі варіанти.

- кукурудза на силос. Рівноцінними попередниками є озима пшениця, кукурудза на зерно, багаторічні трави одного та двох років використання, допустимим попередником також є цукрові буряки. У 1 і 2 варіантах розміщення після цукрових буряків, у 3 після гречки і проса. Тому віддаю перевагу 1 і 2 варіантам.

- кукурудза на зерно, соняшник. В умовах нестійкого зволоження кукурудзу на зерно найкраще вирощувати на полях після гороху і озимої пшениці. Дещо гіршими попередниками для неї є кукурудза і цукрові буряки. Для соняшника добрим попередником є озима пшениця (взагалі майже не вибаглива до попередників культура, але не бажано вирощувати після соняшника, люцерни, суданської трави і цукрових буряків). У 1 варіанті культури розміщені після озимої пшениці, у 2 і 3 після цукрових буряків. Беззаперечно перевага надається 1 варіантові.

- багаторічні трави (конюшина). Використовують переважно на один укіс. Найкращими покривними культурами для неї є ячмінь та інші ярі колосові культури. У підзоні нестійкого зволоження багаторічні трави слід підсівати насамперед під ячмінь після кукурудзи на зерно. При цьому врожай їх дещо більший, ніж при підсіві під ячмінь після цукрових буряків. У 1 і 2 варіантах саме так було зроблено, у 3 попередником ячменю виступають цукрові буряки. Отже, кращими є 1 і 2 варіанти.

Отже, найвдаліший варіант 1, оскільки культури в цьому варіанті розміщені так що кожна культура займає своє місце в сівозміні і є добрим попередником для наступної культури, не створюється агротехнічних проблем, затриманням виконання посівних строків, а також найбільш економічно вигідне та ефективне використання наявного технічного потенціалу господарства.

 

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2015-11-23; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 764 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Вы никогда не пересечете океан, если не наберетесь мужества потерять берег из виду. © Христофор Колумб
==> читать все изречения...

773 - | 750 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.009 с.