Лекции.Орг


Поиск:




Принципи реалізації методу




Відповідно до зазначених підходів метод освіти "рівний-рівному" базується на таких принципах:

інтегративність - здатний до позитивного впливу на всю систему національної освіти та соціальної політики;

комплексність - синтезує наукові досягнення різних галузей, зокрема психології, соціології, педагогіки, соціальної роботи тощо;

доступність - робить можливим впровадження методу в кожну з молодіжних субкультур;

наступність - пов'язує метод з кращими здобутками зарубіжної та вітчизняної практики;

культуровідповідність - визначає взаємозв'язок особистісного розвитку людини з особливостями культурного й соціального середовища;

превентивність - спрямовує на запобігання негативним явищам;

рівноправність - визначає рівноправні ролі учасників взаємодії;

активність - сприяє набуттю активних рис характеру, наполегливості учасників програми;

пріоритетність прав дитини - утверджує права дитини на забезпечення умов здорового способу життя;

відповідальність - розвиває здатність однолітків приймати самостійні і відповідальні рішення;

гласність, відкритість - сприяє поширенню правдивої інформації щодо здорового способу життя, негативних явищ, доступності до процесу і результатів оцінювання ефективності програми.

Завдання Концепції

Завдання Концепції випливають з мети, принципів і підходів, на яких базується метод.

У межах реалізації програми виконуються такі завдання;

• створення соціально-педагогічних умов, сприятливих для позитивних змін у знаннях, уміннях, навичках і вчинках, у ставленні дітей і молоді до здорового способу життя;

• створення організаційних умов для активної просвітницької роботи щодо здорового способу життя серед дітей і молоді через надання повноважень самим неповнолітнім;

• виявлення в молодіжному середовищі позитивних лідерів, а також спонукання осіб з "груп ризику" до переорієнтації лідерських якостей з негативних на позитивні;

• підготовка лідерів-підлітків до просвітницької роботи серед ровесників;

• підвищення соціальної компетенції молоді в питаннях здорового способу життя;

• сприяння розумінню проблем молоді суспільством, розширення нормативно-правової бази захисту здоров'я;

• розвиток теорії і практики методу освіти "рівний-рівному";

• впровадження освіти "рівний-рівному" в навчальні заклади (школи, ПТУ, вищі навчальні заклади), позашкільні заклади, у діяльність соціальних служб для молоді, служб у справах неповнолітніх, в установи соціальної реабілітації неповнолітніх, у діяльність недержавних громадських організацій тощо.

Технології методу освіти "рівний-рівному"

Технології методу освіти "рівний-рівному" поділяються на:

• технології навчання;

• технології впровадження.

Вони спрямовані на створення умов для просвітницької роботи й передбачають відбір тренерів і підлітків-лідерів, розробку навчальних модулів для навчання тренерів і підлітків-лідерів, підготовку тренерів до навчання підлітків-лідерів, навчання підлітків-лідерів.

Технології навчання спрямовані на підвищення рівня знань, умінь і навичок здорового способу життя та формування превентивної поведінки. Навчання є провідною ланкою програми, яка сприяє досягненню її мети. Метод освіти "рівний-рівному" у своєму розвитку має орієнтуватись на такі принципи ступеневого навчання:

• відбір тренерів і лідерів-підлітків;

• навчання тренерів;

• навчання тренерами підлітків-лідерів;

• навчання підлітками-лідерами ровесників.

Освіта ґрунтується на модульному навчанні. Технології модульного навчання використовують взаємопов'язану систему різних видів лекцій, практичних і самостійних занять. Навчальний модуль - це ґрунтовна розробка певної проблеми. Він визначається незалежністю змістового матеріалу й може розглядатись як окремий напрям у реалізації методу.

Технології навчання педагогів-тренерів і підлітків-лідерів базуються на: лекціях, бесідах, диспутах, соціально-комунікативних тренінгах, тренінгах особистісного зростання, ситуаційних вправах, рольових іграх, дебатах, тренінгах розвитку вмінь і навичок, "мозкових атаках" тощо.

Серед модулів визначено такі:

1. "Методологія і методика "рівний-рівному" в просвітницькій роботі" - здобуття методологічних знань щодо реалізації програми й досягнення ефективного результату

2. "Психологія взаємодії та розуміння" - оволодіння знаннями і вміннями з психології особистісного розвитку, культури спілкування, психологічної сумісності, практичних умінь контактувати з різними соціальними групами.

"Школа лідера" - розвиток особистісних якостей лідерів, набуття ними навичок та вмінь проводити просвітницьку роботу з однолітками.

"Профілактика наркоманії серед учнівської молоді" -формування знань з питань профілактики куріння, алкоголізму та вживання наркотичних речовин; набуття навичок запобігання наркоманії.

5. "Профілактика СНІДу і ХПСШ серед молоді" - формування знань про соціальне небезпечні хвороби, моделі ризикованої поведінки, шляхи інфікування та запобігання йому.

6. "Права дитини та захист її здоров'я" - здобуття правових знань із захисту прав дитини на збереження і розвиток здоров'я відповідно до міжнародного та вітчизняного законодавства.

Технології впровадження - це сукупність впливів, які використовуються для досягнення мети методу освіти "рівний-рівному" через педагогічну й просвітницьку роботу, спонтанне спілкування та мобілізацію ресурсів.

Педагогічна технологія передбачає спільну роботу тренерів з підлггками-лідерами. Зміст роботи полягає в передаванні знань, інформаційній підтримці, консультуванні (здебільшого в умовах навчального закладу, молодіжного центру або в оздоровчих закладах). Тренери виконують роль керівників, наглядачів. Вони створюють умови для повної доступності, підлітків-лідерів до знань, засобів масової інформації, читання лекцій, проведення тренінгів, участі в семінарах, конференціях, "круглих столах" та інших формах соціально-корисної активності.

Просвітницька технологія спрямована на поширення знань, консультування підлітків-лідерів і педагогів-тренерів у системі соціальних комунікацій. Просвітницька робота має проводитись під час індивідуального, групового, масового спілкування в умовах навчального закладу, за місцем проживання, у місцях масових зборів і відпочинку молоді. У впровадженні просвітницької технології провідну роль відіграють підлітки-лідери, які працюють з однолітками. Тренери виконують роль консультантів, помічників. Вагомими є знання особливостей соціокультурної групи, з якими підлітки-лідери мають намір працювати.

Технологія спонтанного спілкування реалізується завдяки методу "снігової кулі" в умовах випадкового спілкування як з референтними групами, так і з окремими особами. При цьому однолітки, які здобули просвітницьку інформацію, самі стають джерелом інформації для інших. Це створює для підлітків-лідерів і педагогів-тренерів умови для позитивного впливу на молодь через батьків, знайомих, під час виступів у засобах масової інформації, медичних акцій, перебування в оздоровчих закладах тощо.

Технологія мобілізації ресурсів полягає в залученні до просвітницької роботи державних і недержавних установ, соціальних служб, засобів масової інформації, молодіжних об'єднань, громадських і релігійних організацій, різних груп населення, батьків і окремих осіб.

Напрями впровадження методу:

• під час викладання предметів гуманітарного та природничого циклів;

• у процесі позакласної і позашкільної виховної роботи та в роботі з батьками;

• через навчальні та позашкільні заклади, соціальні служби, спеціальні заклади;

• через організацію превентивної роботи в навчальних і позашкільних закладах, вищих навчальних закладах, передусім педагогічного профілю, соціальних службах, молодіжних і громадських об'єднаннях;

• через діяльність учнівського самоврядування;

• через законодавчу політику в галузі освіти, охорони здоров'я, соціальної діяльності щодо превентивної роботи з молоддю.

Впровадження методу забезпечується зворотнім зв'язком (суб'єкт-суб'єктні стосунки учасників програм); трансформацією-коригуванням (постійним оновленням) методу новими прийомами роботи відповідно до особливостей залучених до програми груп ризику: безпритульні, засуджені, споживачі наркотиків, ВІЛ-інфіковані тощо; спрямованістю освіти "рівний-рівному" на високу соціальну ефективність.

Етапи впровадження освіти "рівний-рівному"

Перший етап. Формування громадської і педагогічної думки щодо мети освіти "рівний-рівному". Виступи перед педагогічною громадськістю, керівниками навчальних закладів, поширення ідей методу через засоби масової інформації.

Другий етап. Підготовка освітніх модулів. Видання методичних посібників. Відбір і навчання тренерів (національних і регіональних).

Третій етап. Відбір і навчання педагогами-тренерами підлітків-лідерів.

Четвертий етап. Сприяння роботі підлітків-лідерів серед ровесників. Розробка й надання інформаційних, консультативних, освітніх та оздоровчих послугу ході реалізації проекту, у тому числі самими підлітками.

П'ятий етап. Впровадження методу освіти "рівний-рівному на уроках, у системі позакласної та позашкільної роботи та в роботі з батьками.

Шостий етап. Оцінка результату проекту за допомогою соціолого-педагогічного моніторингу.

Сьомий етап. Створення умов, розробка нормативно-правової методичної бази, для збереження й розвитку методу в системі національної освіти і превентивного виховання. Сприяння розвитку молодіжного руху, громадських організацій, що реалізують підходи "рівний-рівному".

Критерії ефективності реалізації Концепції:

• позитивні тенденції в молодіжному середовищі та підвищення показників знань, умінь і навичок щодо здорового способу життя й запобігання негативній поведінці;

• підвищення рівня знань з превентивної освіти, удосконалення комунікативних якостей і характеристик особистісного розвитку учасників;

• стабільна динаміка зміцнення здоров'я залученої до програми молоді;

• кількість підлітків залучених до підготовки інформаційних матеріалів, буклетів, листівок тощо;

• якість забезпечення учасників програми освіти "рівний-рівному" методичними матеріалами;

• передача учасниками програми традицій позитивної поведінки;

• введення методу освіти "рівний-рівному" до системи превентивної роботи й навчально-виховного процесу в школах, позашкільних закладах, службах соціальної роботи, дозвіллєво-оздоровчої діяльності тощо;

• використання методу в практиці роботи органів учнівського самоврядування та молодіжних громадських об'єднань;

• визнання вітчизняними й закордонними фахівцями кількісних і якісних здобутків методу освіти "рівний-рівному";

• розробка нормативно-правової бази методу в системі національної освіти;

• налагодження контактів з міжнародними організаціями у процесі проведення спільних міжнародних заходів та проектів з проблем просвітницької діяльності щодо здорового способу життя за Методом освіти "рівний-рівному".

Умови реалізації Концепції

психолого-педаголчні: забезпечення високого рівня підготовки методичних матеріалів, навчання тренерів-педагогів, підлітків-лідерів, мотивації до реалізації програми освіта "рівний-рівному";

3. соціально-організаційт: забезпечення організації відбору й навчання підлітків-лідерів і педагогів-тренерів, виконання програми на місцевому, регіональному й національному рівнях;

4. управлінсько-ресурсні: залучення до виконання програми висококваліфікованих спеціалістів, ефективний розподіл матеріальних і фінансових ресурсів.

Розробники Концепції освіти "рівний-рівному" щодо здорового способу життя серед молоді України:

 

Оржеховська В.М. - доктор педагогічних наук, професор;

Пилипенко О.І. - кандидат педагогічних наук, професор;

Андрущак Л.І.


Додаток З

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

НАКАЗ

м. Київ "21" 07 2004 р. №605

Про затвердження Концепції формування

позитивної мотивації на здоровий спосіб життя

у дітей та молоді

На виконання п. 9 спільного наказу Міністерства освіти і науки України та Міністерства охорони здоров'я України від 23.07.03 № 491/236 "Про підсумки проведення Всеукраїнського конкурсу-захисту сучасної моделі навчального закладу - Школи сприяння здоров'ю у 2002 - 2003 навчальному році" була створена робоча група з розробки проекту Концепції формування позитивної мотивації на здоровий спосіб життя у дітей та молоді (розпорядження МОН від 17.11.03 р. № 168-р).

Проект Концепції публікувався у газеті "Шкільний світ". Робочою групою проведено "Круглі столи" за участю науково-педагогічних працівників Донецької, Житомирської, Одеської, Тернопільської областей та м. Києва.

Рішенням Вченої ради Інституту проблем виховання Академії педагогічних наук України, відповідно до результатів наукової експертизи, рекомендовано затвердити Концепцію (витяг із протоколу № 3 від 24 березня 2004 року додається).

Наказую:

1. Затвердити Концепцію формування позитивної мотивації на здоровий спосіб життя у дітей та молоді (додається).

2. Міністру освіти і науки Автономної Республіки Крим, начальникам управлінь освіти і науки обласних. Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій на серпневих конференціях педагогічних працівників у 2004 році провести обговорення та розробити заходи щодо впровадження Концепції в Діяльність навчальних закладів.

- Керівникам навчальних закладів системи освіти України запроваджувати науково-методологічні засади Концепції під час організації навчально-виховного процесу.

- Академії педагогічних наук України (Мадзігон В.М.), директорам Науково-методичного центру середньої освіти (Завалевський Ю.І.), Науково-методичного центру професійно-технічної освіти (Паржницький В.В.), Науково-методичного центру вищої освіти (Левківський К.М.) до 01.12.04 р. розробити плани науково-методичного забезпечення впровадження Концепції на 2005-2010 роки.

- Щорічно до 1 січня, починаючи з 2005 року, інформувати міністерство про стан провадження Концепції.

- Контроль за виконанням наказу покласти на заступників Міністра Огнев'юка В.О., Десятова Т.М., Степка М.Ф.

Міністр В.Г.Кремень


Затверджена наказом

Міністерства освіти і науки України

від 21 липня 2004 року № 605

КОНЦЕПЦІЯ





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2015-11-05; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 915 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Лаской почти всегда добьешься больше, чем грубой силой. © Неизвестно
==> читать все изречения...

772 - | 712 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.012 с.