Лекции.Орг


Поиск:




Тема 5. Правочини з іноземним елементом. Зовнішньоекономічні угоди




 

Місце інститутів правочинів і договорів в міжнародному приватному пра­ві. Джерела правового регулювання правочинів та договорів в міжнародному приватному праві України та іноземних держав. Міжнародні договори України та іноземних держав як джерело правового регулювання правочинів та договорів в міжнародному приватному праві. Регулювання правочинів та договорів в рамках Співдружності Незалежних Держав.

Поняття «зовнішньоекономічного правочину» та «правочину з іноземним елементом» в праві України.

Колізійні питання правочинів та договорів по праву України та іноземних держав. Інститут «автономії волі».

Критерій «найбільш тісного зв'язку».

Сфера дії зобов'язального статуту. Право, застосовуване до форми і сут­ності правочинів та договорів. Форма та порядок підписання зовнішньоеко­номічних правочинів в праві України. Акцесорні зобов'язання в міжнарод­ному приватному праві.

Зміст і особливості правового регулювання договорів з участю споживачів в колізійному і матеріальному праві України та іноземних держав.

Особливості правового регулювання окремих видів договорів в праві міжнародної торгівлі.

Універсальні міжнародні конвенції з міжнародної купівлі – продажу.

Звичаї в міжнародній торгівлі.

Зміст тaсутність «Принципів міжнародних комерційних договорів 1994 р. (Принципів УНІДРУА)» та «Принципів європейського контрактного права (доповнена і переглянута версія 1998 р.)».

Роль та функції українських консулів в сфері захисту українських осіб за кордоном у зв'язку з договірними зобов'язаннями.

Колізійне регулювання деліктних відносин в праві України та іноземних держав. Принцип lex loci delicti commissi. Причини що обумовлюють його обмеження. Практика застосування даного принципу у країнах континента­льного права. Специфічні складнощі його застосування у кранах англо-саксонського права. Закон Угорщини про міжнародне приватне право (1979 р.) стосовно відповідальності за деліктними зобов'язаннями.

Міжнародне регулювання питань пов'язаних з деліктною відповідальністю. Приклади колізійного регулювання (Конвенція про цивільну відповідальність від забруднення нафтою 1969 р. та Віденська конвенція про цивільну відпо­відальність за ядерну шкоду 1963 p.). Його особливості. Приклади інших міжнародних конвенцій з цих же питань.

Укладення договорів про взаємну правову допомогу. Головні положення Мінської конвенції 1993 р. Кишинівська конвенція від 7.10.02 р. Договори незалежної України з цих питань. Приклади договорів про взаємну правову допомогу, які чинні для України на підставі правонаступництва. Правова регламентація деліктних зобов'язань за цими двосторонніми договорами.

Поняття авторського права. Немайнові та майнові права авторів. Загальне поняття права інтелектуальної власності. Поняття авторського права:територіальний характер дії, розщеплення права автора на майнові та немайнові права. Головні майнові та немайнові (особисті) права автора

Авторські та суміжні права. Поняття та головні особливості суміжних прав.

Захист прав іноземців за законодавством України. Головні положення Закону України «Про авторське право і суміжні права» від 23.12.93 р. Категорії авторів, що захищаються цимЗаконом та встановлені ним види режимів. Критерії надання охорони суміжних прав (ст. 32 зазначеного Закону).

Захист прав громадян України за кордоном. Принципи та положення
Бернської конвенції про охорону міжнародних і художніх творів 1886 р.
Специфіка захисту авторських прав за Всесвітньою конвенцією про авторське право 1952 р. Принципи захисту авторських прав за Угодою про
Співробітництво в галузі охорони авторського права і суміжних прав держав учасників СНД від 23.09.93 p.

Деякі питання охорони інтересів виробників фонограм. Права виробни­ків фонограм за Законом України «Про авторське право і суміжні права» (ст.34). Зобов'язання держав стосовно виробників фонограм за Угодою від 3.09.93 р. Основні положення Женевської конвенції 1971 р. про охорону інтересів виробників фонограм від незаконних відтворень їх фо­нограм.

Визначення та основні поняття права промислової власності. Поняття та основні об'єкти права промислової власності. Визначення винаходу та промислового зразку за Законом України «Про охорону прав на винахо­ди ї корисні моделі від 15.12.93 р. Визначення знака за Законом Украї­ни «Про охорону прав та знаки для товарів і послуг» від 15.12.93 р. Значення терміну «корисна модель». Загальне поняття про патент.

Охорона прав іноземців в Україні. Головні положення Зазначених вище законів щодо охорони прав іноземних фізичних та юридичних осіб, вимоги Положення про представників у справах інтелектуальної власності (патентних повірених), затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 10.08.94 p. Проблеми пов’язані з використанням та захистом знаків.

Захист прав українських суб'єктів промислової власності за кордоном. Принципові положення Паризької конвенції про охорону промислової власності (Конвенція про застосування ВОІВ від 14.07.67 p.): надання національного режиму, право конвенційного пріоритету, термінова охоро­на на міжнародних виставках. Вашингтонський договір про патентну ко­операцію (РСТ) 1970 р. та Мадридська конвенція 1891 р. про реєстрацій фабричних та товарних знаків. Співвідношення останньої конвенції з Женевським договором про закони щодо товарних знаків. Європейські патентні конвенції.

Охорона нових сортів рослин. Специфіка даного об'єкту промислової власності. Основні положення Міжнародної конвенції про захист нових сортів рослин 1961 р. Закон України «Про охорону прав на сорти рослин» від 21.04.93 р.

Ліцензійні угоди. Поняття та визначення ліцензійної угоди. Види лі­цензійних угод: повна ліцензія, виключна ліцензія та проста (невключена) ліцензія. Стан регулювання ліцензійних питань в Україні.

Договори про передачу науково-технічної інформації та «ноу-хау». Загальна характеристика зазначених видів договорів. Специфіка захисту Даних об'єктів права промислової власності. Стан регулювання відповід­них питань у нашому національному законодавстві.

Загальне поняття зовнішньоекономічного договору. Взаємопов’язаність речового та зобов’язального статутів. Специфіка та визначення зовнішньоекономічного договору. Законодавство України про зовнішньоекономічні договори (Закон «Про зовнішньоекономічну діяльність» від 16.04.91 р., зокрема ст.. 6 цього Закону).

Зовнішньоторговельна угода (контракт). Поняття та визначення контракту у міжнародному приватному праві (Віденська конвенція 1980 р. про міжнародні договори купівлі-продажу товарів). Компенсаційні угоди. Специфіка зовнішньоторговельних угод (залежність від міжнародних економічних договорів). Принцип автономії волі у контрактах. Законодавство України щодо автономії волі у зовнішньоекономічних договорах (ст.6 зазначеного Закону).

Колізійні питання стосовно форми контракту. Принцип lex loci actus та проблема «укладення договору між відсутніми». Національне законо­давство України про форму зовнішньоекономічного договору. Основні вимоги Положення про форму зовнішньоекономічних договорів (контрак­тів), затвердженого Наказом Міністерства зовнішніх економічних зв'язків і торгівлі України від 5.10.95 р. № 75.

Колізійні питання, які стосуються змісту контрактів. Колізійні питання, пов'язані з базисом поставки, з платежами в іноземній валюті та з захи­сними застереженнями. Уніфікація зазначених питань у Правилах «Інкотермс» Регулювання відповідних питань в Україні (Закон України «Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті» від 23.09.94 р. Указ Президента України «Про заходи щодо упорядкування розрахунків за до­говорами укладеними суб'єктами підприємницької діяльності України» від 4.10.94 p. №566).

Уніфіковані норми, що стосуються міжнародних контрактів. Форми правового регулювання зовнішньоторговельної діяльності. Гаазькі конвенції з питань купівлі-продажу товарів. Основні положення Конвенції про договори міжнародної купівлі-продажу товарів. Нью-Йоркська конвенція 1974 р. про позовну давність у міжнародній купівлі-продажу товарів. Модельний цивільний кодекс для держав-учасниць СНД.

Особливості та види міжнародних перевезень. Внутрішні міжнародні перевезення. Роль міжнародних договорів (транспортних угод) в організації транспортних перевезень. Типи зазначених угод. Визначення міжнародного перевезення. Види міжнародних перевезень: у прямому сполученні, у непрямому сполученні, перевезення, що здійснюються у сусідському, транзитному та свозному сполученню. Безпересадочні (безперевантажувальні) та пересадочні (перевантажувальні) перевезення.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2015-11-05; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 713 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

В моем словаре нет слова «невозможно». © Наполеон Бонапарт
==> читать все изречения...

775 - | 726 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.008 с.