Лекции.Орг


Поиск:




Задача 4. Право власності та користування землею




Право власності та користування землею

Задача 1

Одержавши земельну ділянку для ведення особистого селянського господарство площею 0.20 га в селі Берегівка, громадянин Єршов уклав письмовий договір з громадянином Рябченком. За яким передав останньому у користування земельну ділянку. Угодою передбачено, що Рябченко буде передавати Єршову половину зібраного врожаю. Укладання такого договору Єршов пояснював своєю хворобою, яка не дає йому можливості особисто обробляти земельну ділянку.

Через два місяці Рябченко за згодою Єршова збудував на цій земельній ділянці теплицю.

Сільська рада винесла рішення про вилучення з користування Єршова земельної ділянки.

Єршов звернувся зі скаргою до суду.

Чи підлягає позов задоволенню? Як вирішити справу?

Задача 2

Сільськогосподарський технікум уклав із сільськогосподарським кооперативом "Світязь" договір оренди дослідних полів і ставка загального користування. Згідно з договором сільськогосподарський технікум зобов'язується надавати освіту фахівцям сільськогосподарського кооперативу, забезпечувати його керівників консультаціями щодо запровадження новітніх технологій обробки дослідних полін і системи сівозмін. У свою чергу, сільськогосподарський кооператив зобов'язався передавати частину врожаю, забезпечувати проходження практики студентів та передавати у студентську їдальню рибу, яку планується розводити у ставку. У зв'язку з тим, що сільськогосподарський кооператив порушив свої зобов'язання щодо передачі врожаю, сільськогосподарський технікум звернувся до суду з позовом про припинення дії угоди.

Чи підлягає позов задоволенню?

Як вирішити справу?

 

Задача З

Громадянин Мостовий зареєструвався як суб'єкт підприємницької торговельної діяльності. Для розташування мережі торговельних яток він звернувся до міської ради із заявою передати йому у власність 0.60 га землі.

Голова міської ради відмовив йому у передачі земельної ділянки у власність, зазначивши, що при відповідному обґрунтуванні можна буде надати таку земельну ділянку на праві оренди або ж укласти договір не її купівлю-продаж.

Мостовий, вважаючи таку відповідь відмовою, звернувся з позовом до суду про примусову передачу йому земельної ділянки для заняття підприємницькою діяльністю.

Який порядок набуття права власності на земельну ділянку для заняття підприємницькою діяльністю? Як вирішити справу?

 

Задача 4

У зв'язку з наданням земельної ділянки для організації колективного садівничого товариства "Обрій" його правління звернулося до районної адміністрації з клопотанням виділити земельну ділянку для облаштування тимчасової зупинки електропоїзда місцевого сполучення. Це клопотання було задоволене і правління уклало угоду з місцевими будівельниками для зведення даної зупинки

Начальник відділення залізниці, дізнавшись про початок роботи, заборонив своїм наказом використовувати смуги відводу залізниці для вказаної мети, вважаючи, що в межах земель залізниці будь-які роботи та використання земель має здійснюватися лише за розпорядженням органів залізничного транспорт.

Райдержадміністрація подала скаргу прокурору району, вважаючи наказ незаконним.

Висвітлити особливості правового режиму спірної земельної ділянки та вирішити справу.

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2015-10-06; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 413 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Своим успехом я обязана тому, что никогда не оправдывалась и не принимала оправданий от других. © Флоренс Найтингейл
==> читать все изречения...

888 - | 795 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.008 с.