Лекции.Орг


Поиск:




Наслідки шкідливої дії ПК на оператора




Ресурси операторів є вельми обмеженими і в більшості випадків не забезпечують високий рівень паралельної стратегії управління, оскільки при великій кількості і високій швидкості контрольованих процесів операторові відводиться дуже маленький проміжок часу для ухвалення адекватного рішення. Росте психологічна напруженість, збільшується вірогідність ухвалення невірного рішення. У цих умовах операторові, який керує різними процесами за допомогою комп'ютера, доводиться практично постійно знаходитися в стані дискомфорту або стресу, що ослабляє нервову систему і може привести до різних психологічних захворювань, нервових зривів, депресії.

Інформаційний характер діяльності накладає істотний відбиток на природу дії комп'ютера на організм працюючої людини. Значне навантаження на центральну нервову і зорову системи викликає підвищення нервово-емоційної напруги, і, як наслідок, негативно впливає на серцево-судинну систему. Дія інформаційного чинника може виявитися вирішальною у формуванні рівня розумової працездатності і впливати на стан здоров'я людини.

Постійні користувачі ПК частіше і більшою мірою піддаються психологічним стресам, функціональним порушенням центральної нервової системи і верхніх дихальних шляхів. Низькочастотні електромагнітні поля при взаємодії з іншими негативними чинниками можуть ініціювати ракові захворювання і лейкемію. Пил, що притягається електростатичним полем монітора, як і будь-який пил іноді стає причиною дерматитів, загострення астматичних симптомів, роздратування слизових оболонок.

Хоча картина дії комп'ютерів на організм людини, описана вище, виглядає досить похмурою, потрібно пам'ятати, що подібні наслідки можливі лише у разі абсолютного ігнорування проблеми.

Фахівці різних напрямів після ретельних досліджень прийшли до висновку, що причиною відхилень здоров'я користувачів є не стільки самі комп'ютери, скільки недостатньо строге дотримання принципів ергономіки. У роботі, пов'язаній з комп'ютерами, немає нічого, що робило б неминучим біль, фізичний дискомфорт, порушення зору або функцій опорно-рухового апарату. Людина повинна залишатися енергійною навіть після тривалої роботи за комп'ютером.

Проте багато операторських робочих місць з-за недостатності наявної інформації як у керівників установ, так і у самих користувачів продовжують зберігати колишній вигляд, що сприяє появі скарг операторів.

Так, багато людей, що постійно працюють з комп'ютером, відзначають, що часто через короткий час після початку роботи з'являються головний біль, хворобливі відчуття в області м'язів обличчя та шиї, ниючі болі в хребті, різь в очах, сльозоточивість, порушення чіткого бачення, болі при русі рук. Ступінь хворобливості відчуттів пропорційний часу роботи за ПК.

Із-за тривалого сидіння в нерухомій позі у деяких операторів ПК розвивається м'язова слабкість, відбувається зміна форми хребта (синдром тривалого статичного навантаження – СТСН), що в самих крайніх випадках може привести до непрацездатності. Подібні захворювання є супутниками будь-якої «сидячої» роботи.

У тих, що працюють з відображеною на екрані монітора інформацією по 7 і більше годин в день вірогідність виникнення астенопії (слабкість зору) і запалення очей значно вища, ніж у людей, робота яких не пов'язана з комп'ютером. Крім того, виявлено, що серед професійних операторів наголошується підвищена частота захворювань глаукомою і катарактою. За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) такі оператори вимушені кожні 6...9 місяців міняти окуляри у бік їх посилення.

За даними анкетування, проведеного Національною академією наук США, більш ніж у половини користувачів відеодисплеїв виявлені скарги на кістково-м'язові болі, швидку стомлюваність очей, головні болі і інші нездужання. З 500 операторів довідкової служби компанії «US West», що працювали на комп'ютерах, 187 подали позов про відшкодування збитку, пов'язаного з втратою працездатності із-за хвороб рук і шиї. Фахівцями НДІ гігієни і безпеки праці в м.Осака (Японія) було обстежено 3148 операторів, з яких 1700 чоловік працювали з комп'ютерами більше 4 годин в день і практично кожний з них скаржився на сильне стомлення зору.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2015-10-01; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 639 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Так просто быть добрым - нужно только представить себя на месте другого человека прежде, чем начать его судить. © Марлен Дитрих
==> читать все изречения...

1012 - | 833 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.009 с.