Лекции.Орг


Поиск:




Шкідливі та небезпечні виробничі чинники




Численні наукові роботи, виконані в Швеції, Японії, США, Великобританії, Германії, Болгарії, Китаї, Росії, показують, що негативна дія комп'ютера на людину є комплексною:

1. Монітор ПК є джерелом: електростатичного поля; слабких електромагнітних випромінювань в низькочастотному, наднизькочастотному і високочастотному діапазонах (2 Гц – 400 кГц); рентгенівського, ультрафіолетового і інфрачервоного випромінювань; випромінювання видимого діапазону. Вплив їх на організм людини вивчено недостатньо, проте ясно, що воно не обходиться без наслідків (численні розрізнені експерименти на тваринах підтверджують дії слабких електромагнітних полів наднизьких і низьких частот на біологічні об'єкти, особливо на мозок).

2. Нерухома напружена поза оператора, протягом тривалого часу прикованого до екрану дисплея, приводить до втоми і виникнення болю в хребті, шиї, плечових суглобах.

3. Інтенсивна робота з клавіатурою викликає больові відчуття в ліктьових суглобах, передпліч, зап'ястях, в кистях і пальцях рук.

4. Діяльність оператора припускає перш за все візуальне сприйняття відображеної на екрані монітора інформації, тому значному навантаженню піддається зоровий апарат тих, що працюють з ПК. Чинниками, що найсильніше впливають на зір, є:

а) недосконалість способів створення зображення на екрані монітора. Ця група чинників включає: неоптимальні параметри схем розгортки електронно-променевої трубки (ЕПТ); несумісність параметрів монітора і графічного адаптера; недостатньо високе розрізняння монітора, розфокусування, незведення променів і низький рівень інших його технічних характеристик; надмірна або недостатня яскравість зображення;

б) непродумана організація робочого місця, яка є причиною: відблисків на лицьовій панелі екрану; відсутності необхідного рівня освітленості робочих місць; недотримання відстані від очей оператора до екрану.

5. Робота комп'ютера супроводжується акустичними шумами, включаючи ультразвук.

6. В процесі діалогу людини і машини користувач сприймає її як рівноправного співбесідника. Тому виникає багато абсолютно нових психологічних і психофізіологічних проблем, які необхідно враховувати при проектуванні трудового процесу. Операторові часто ставиться обов'язок відповідно до інформації, що виводиться на екран, ухвалювати відповідне рішення. Користувач має лише обмежені можливості обробки інформації, і він розробляє певні стратегії при рішенні різних задач. Якщо операторові представляється свобода поведінки, він вибирає оптимальну, з точки зору розумового навантаження, стратегію управління. Як правило, при повільній динаміці він здійснює паралельне управління декількома процесами, при швидкій динаміці – зосереджує свою увагу на важливішому процесі, поки не буде досягнуто необхідного режиму. У останньому випадку він працює послідовно. Із збільшенням швидкості процес управління переходить з паралельної форми в послідовну.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2015-10-01; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 500 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Начинать всегда стоит с того, что сеет сомнения. © Борис Стругацкий
==> читать все изречения...

1319 - | 1138 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.01 с.