Лекции.Орг


Поиск:




Особливості сприйняття зображення на екрані




В процесі роботи операторові персонального комп'ютера доводиться мати справу із зображеннями на екрані монітора. Читання тексту, таблиць, графіків з екрану відрізняється від читання тієї ж інформації з листа паперу з кількох причин:

- по-перше, при роботі з дисплеєм користувач цілком залежить від положення дисплея, тоді як при читанні друкарської продукції можна легко знайти положення листа для найбільш комфортного сприйняття інформації;

- по-друге, екран, будучи джерелом світла, вважається приладом активного контрасту, тоді як при читанні з листа паперу ми маємо справу з відображеним текстом, тобто з пасивним контрастом, який в малому ступені залежить від інтенсивності освітлення і кута падіння світлового потоку на папір;

- по-третє, текст на папері є незмінним, а текст на екрані періодично оновлюється в процесі сканування електронного променя по поверхні екрану. Достатньо низька частота оновлення викликає мерехтіння зображення (даний аспект розглядатиметься далі);

- вчетверте, монітор надовго приковує до себе увагу оператора, що є причиною тривалої нерухомості очних і внутрішньоочних м'язів, в той час, як вони потребують динамічного режиму роботи. Це приводить до їх ослаблення;

- вп'яте, тривала робота з персональним комп'ютером вимагає підвищеної зосередженості, що приводить до великих навантажень на зорову систему користувача. Розвивається зорове стомлення (зорова астенопія), яка сприяє виникненню короткозорості, головного болю, дратівливості, нервової напруги і стресу.

Приведені вище особливості зображень на екрані дисплея, а також характер роботи оператора значною мірою впливають на ступінь стомлюваності зорового апарату.

Основним засобом візуального відображення інформації в сучасних моніторах є електронний – променева трубка (винайдена в 1897 р. німецьким вченим Карлом Фердинандом Брауном). Принцип її дії полягає в наступному. Електронний промінь, що генерується електронною гарматою (катодом), потрапляє на екран, покритий люмінофором, і викликає його свічення. Модулятор регулює інтенсивність променя, отже, і яскравість свічення люмінофора. Відхиляюча система здійснює сканування променя по поверхні екрану, тобто рух по зигзагоподібній траєкторії від лівого верхнього кута екрану до нижнього правого і повернення у вихідну позицію спеціальним сигналом зворотного ходу. В процесі сканування промінь послідовно порушує дискретні точки люмінофора, що названі пікселями (pixel – picture element) і утворює близько розташовані рядки розгортки. У кольоровому моніторі є три електронні гармати з окремими схемами управління, а на поверхню екрану нанесені люмінофорні елементи трьох типів, що дають люмінесценцію червоного (Red), зеленого (Green) і синього (Blue) спектральних діапазонів. Кожен електронний промінь порушує люмінофор «свого» кольору.

У ЕПТ застосовуються, в основному, два види люмінофорних елементів – круглої форми з дельтовидною тріадою (рис. 6 а), і у вигляді смуг (рис. 6 б). Для того, щоб «червоний» промінь точно потрапляв на червоний люмінофор, не зачіпаючи сусідні точки зеленого або синього люмінофорів і не підсвічуючи їх, цей промінь спочатку прямує на тонкий лист перфорованого матеріалу (тіньову, щілисту маску або апертурні грати – залежно від конструкції монітора), розташований на близькій відстані перед люмінофором. Апертурні грати використовуються в ЕПТ з люмінофорними елементами смугастої форми і є сіткою з натягнутих з малим кроком тонких проволок. Вона застосовується компаніями Sony, Mitsubishi, Radius, Nokia, Nanao, CTX в моніторах, сконструйованих на основі ЕПТ Trinitron, DiamondTron або PanaFlat.

 

 

Рис. 6. Види люмінофорних елементів:
R (red) – червоний; G(green) – зелений; B (blue) – блакитний.

 

Тіньова маска – це цілісний металевий лист з круглими отворами. Як матеріал маски використовується, як правило, інвар – сплав заліза та нікелю, що має малий коефіцієнт теплового розширення. Тіньова маска застосовується в більшості моніторів з круглими люмінофорами. Щілиста маска, нова розробка фірми NEC, дозволяє отримати різкіше зображення.

Таким чином, якість зображення на екрані монітора є результатом підсумовування найважливіших чинників, закладених в конструкції монітора.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2015-10-01; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 528 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Велико ли, мало ли дело, его надо делать. © Неизвестно
==> читать все изречения...

998 - | 761 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.009 с.