Лекции.Орг


Поиск:




Меліорація ґрунтів




Під меліорацією ґрунтів розуміють ущільнення, збільшення зв’язків між частками і агрегатами, заповнення пор і тріщини різними речовинами, що приводить до зменшення вологості, збільшення міцності, тобто покращенню властивості ґрунту.

Ущільнення і осушення – найбільш прості способи меліорації, але їх дія обмежується поверхневими шарами.

Цементація ґрунтів заклечається в перемішувані або нагнітані цементного розчину в ґрунті, а також в нанесені цементного розчину на поверхню, яка захищається. Спосіб не знайшов широкого застосування на залізницях.

Нагнітання керованого цементного розчину в тріщинуваті породи дія їх укріплення дає значний ефект (напр.. Закавказька зал.)

Бітумізація застосовується для надання водонепроникності тріщинуватих і щебено- гравійними породами, а також пісками. Бітумізація заклечається в нагнітанні під тиском в породи горячого бітуму.

Силікатизація заключається в нагнітані під тиском через свердловини в ґрунт рідкого скла (). Для закріплення пісків застосовується двохрозчиний спосіб, коли після добового насичення ґрунту рідким склом нагнітають хлористий кальцій (). В ґрунті в результаті їх взаємодії утворюється гідро гель кремнієвої кислоти, який твердне і цементує піски.

Електрохімічний спосіб укріплення ґрунтів з заклечається в наступному. В глинистий ґрунт вбивають металеві електроди і через них пропускають постійний електричний струм. При цьому вода в ґрунті переміщується до катоду, який зроблено з перфорованої труби і випаровується. Відбувається якісне покращення властивостей ґрунту у зв’язку із зниженням його вологості.

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2015-10-01; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 331 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Начинайте делать все, что вы можете сделать – и даже то, о чем можете хотя бы мечтать. В смелости гений, сила и магия. © Иоганн Вольфганг Гете
==> читать все изречения...

816 - | 740 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.009 с.