Лекции.Орг


Поиск:




Практична робота 3. Гігієнічна оцінка учбового процесу




Мета: Навчити студентів давати гігієнічну оцінку учбовому процесу і розкладу уроків.

 

Організму дитини властива незавершеність розвитку важливих для навчання органів і функціональних систем: центральна нервова система, зоровий і слуховий аналізатори. Розумова діяльність, пов’язана з навчанням, відноситься до числа найбільш трудних для дітей.

Для усунення надмірної втоми і перевтоми учнів необхідно в школах застосовувати науково обґрунтовані навчальні навантаження. Основний критерій психогігієнічної оцінки навчального навантаження – це її відповідність функціональним можливостям організму учнів на кожному віковому етапі.

Правильно організоване навчання сприяє не тільки отриманню міцних знань, а і сприятливому росту і розвитку учнів. Організацію навчального процесу необхідно будувати з врахуванням фізіологічних принципів зміни працездатності дітей і підлітків. Перший період – період входження в роботу – характеризується поступовим зростанням працездатності, за яким іде період високої працездатності, після якого наступає період спаду працездатності. Підвищенні вимоги по навчальному навантаженню можна висувати після закінчення періоду входження в роботу (він продовжується до 45 – 50 хвилин). Поява початкових прикмет втоми свідчить про те, що закінчився період високої працездатності. В період інтенсивного спаду працездатності не можна вимагати виконання інтенсивних навантажень.

Гігієнічна оцінка організації навчального процесу передбачає вивчення навчального розпорядку, розкладу занять та організації проведення уроків. Визначають час початку занять в школі, тривалість уроків, перерв між ними та змінами, відповідність кількості уроків протягом року, тижня згідно з навчальним планом. Необхідно визначити відповідність розподілу та чергування предметів впродовж навчального дня, тижня, функціональним можливостям дітей з урахуванням особливостей фізіологічної кривої зміни працездатності учнів, вивчення ступеня складності уроків та характеру їх взаєморозташування.

Для визначення ступеня складності уроків використовують методику групування предметів за ступенем важкості (1-а група – математика, іноземна мова; 2-а група – хімія, фізика; 3-я група – рідна мова, історія, географія; 4-а група – природознавство, література; 5-а група – фізична культура, музика, праця).

Для гігієнічної оцінки розкладу уроків краще користуватися ранговою шкалою складності шкільних предметів:

1. Математика – 11 балів;

2. Іноземна мова – 10;

3. Фізика, хімія – 9;

4. Історія – 8;

5. Рідна мова, література – 7;

6. Природознавство, географія – 6;

7. Фізична культура, допризовна підготовка – 5;

8. Праця – 4;

9. Креслення – 3;

10. Малювання – 2;

11. Музика – 1.

Гігієнічна оцінка організації уроку передбачає дослідження умов його проведення, особливостей подання матеріалу, методики та наочності викладання, ступеня розвитку втоми учнів, проведення хронометражних спостережень за окремими елементами уроку.

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2015-10-01; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 390 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Велико ли, мало ли дело, его надо делать. © Неизвестно
==> читать все изречения...

1016 - | 777 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.009 с.