Лекции.Орг


Поиск:




Лекція 7. Діяльність підрозділів, які здійснюють особисту безпеку керівників та персоналу.




 

7.1. Підрозділ фізичної охорони персоналу, цілі і завдання його діяльності.

7.2. Технічні засоби охорони та особистої безпеки.

7.3. Правила особистої безпеки.

 

7.1. Підрозділ фізичної охорони персоналу, цілі і завдання його діяльності.

На підрозділ фізичної охорони персоналу традиційно покладаються наступні функції:

1. Запобігання фізичного та іншого насильства з боку злочинних груп і елементів відносно співробітників підприємства, його ділових партнерів з числа українських і іноземних бізнесменів, тобто захист їх життя та здоров'я;

2. Попередження злочинних посягань на власність осіб, що охороняються;

3. Усунення або ослаблення причин і обставин, внаслідок яких може виникнути загроза життю і власності громадян;

4. Локалізація шкідливих наслідків протиправних дій у відношенні осіб, що охороняються;

5. Забезпечення пропускного режиму;

6. Недопущення витоку інформації про охоронюваних осіб;

7. Отримання та аналіз попереджувальної інформації про загрози ззовні життю і здоров'ю охоронюваних осіб.

Слід пам'ятати, що від фізичного впливу з боку «професійно» підготовлених кримінальних елементів захиститися складно. Тому головне завдання охоронця - передбачити і запобігти загрозі життя,особи,яка охороняється, перетворити конфліктну ситуацію в безконфліктну. Для охоронця головне - не стільки відбити напад, скільки його не допустити, майстерно вивести особу,яка охороняється, з небезпечної ситуації, не піддавшись на різного роду провокації. При цьому значну роль у роботі охоронця відіграє психологічний фактор, тобто його вміння справляти враження, нібито об'єкт захисту абсолютно недоступний для зазіхань.

Фахівці вважають, що повного захисту від дій терористів гарантувати не може ні одна служба, оскільки існує чимало об'єктивних причин, через які ефективність роботи охоронця і служб безпеки може бути зведена до нуля.

Загальновідомо, що розробити єдину універсальну систему охорони, яку можна було б ефективно застосовувати у всіх ситуаціях, неможливо. Проте існує ряд усталених правил і рекомендацій, дотримання яких в залежності від конкретних обставин дозволяє виробити необхідну тактику захисту.

Крім того, що співробітники охорони повинні мати відповідні ліцензії, хорошу фахову підготовку і практичний досвід у цій сфері діяльності, бажано, щоб вони володіли такими якостями:

- навички миттєвої оцінки ситуації, збору інформації та її аналізу, визначення виду і характеру загрози;

- здатність оперативно приймати грамотні рішення;

- зовнішній вигляд, що розташовує до спілкування;

- ініціативність;

- вміння вирішувати конфліктні ситуації;

- надійність в роботі;

- здатність правильно реагувати на критику;

- контактність;

- ввічливість і знання правил хорошого тону;

- високі морально-етичні принципи, в тому числі в сімейних відносинах;

- обов'язковість у дотриманні законів;

- психологічна сумісність з охоронюваною особою та членами його родини;

- готовність йти на ризик.

До факторів, що знижують ефективність фізичної охорони, відноситься плинність кадрів з числа досвідчених охоронців.

 

7.2. Технічні засоби охорони та особистої безпеки.

Для фіксації діалогу зі зловмисником вельми корисний магнітофон. Якщо в офісі підприємства встановлено комутатор, з’являється можливість після отримання відповідного сигналу взяти під контроль поведінку людини, яка загрожує особі,яка охороняється. При цьому непогано мати можливість і автономного магнітного запису. Мається на увазі авто секретар, який можна включити, як тільки це буде потрібно, і зафіксувати всі нюанси переговорів з шантажистом. Бажано також, щоб робоче місце особи було обладнано для запису бесіди з відвідувачем прихованою кнопкою включення магнітофона, яким можна було б скористатися непомітно.

Мультітоновий зв'язок - багатофункціональний пристрій, який також можна використовувати в екстремальних ситуаціях. Його перевага в тому, що він постійно перебуває з охоронюваною особою і він може скористатися ним в будь-який час. Єдине, що в цьому випадку слід пам'ятати, - це відстань, на якому мультітон перебуває від центрального пульта, і що не всі мультітоновані системи дозволяють швидко визначити ваше місцезнаходження.

Охоронна сигналізація, встановлена в офісі, в житлових приміщеннях і в автотранспорті, може працювати не тільки в режимі реагування на «розрив ланцюга», але й включатися в необхідних випадках. Важливо, щоб служба безпеки при цьому правильно оцінювала ситуацію і приймала адекватні обставинам заходи.

В даний час великого поширення набули переносні сигналізатори тривоги, які можна розділити на дві категорії:

Перша категорія подібних приладів являє собою радіовипромінювач, який у разі небезпеки включається користувачем і подає сигнал тривоги на пульт співробітників служби безпеки або в будь-яке інше місце. Основний недолік такої сигналізації в тому, що люди, які можуть надати допомогу, досить віддалені від об'єкта нападу. Знаходячись на відстані від об'єкта сигналу тривоги іноді охорона не чує сигнал, що позбавляє їх можливості своєчасно надати посильну допомогу. Тим більше ці прилади одержали досить широке поширення, оскільки достатньо малі за розмірами і масою і досить зручно закріплюються на брючному ремені або інших елементах одягу особи,що охороняється.

Крім того, деякі моделі сигналізаторів цієї категорії можуть спрацьовувати автоматично, практично при будь-яких умов нападу на особу,що охороняється.

Другий тип персональних сигналізаторів являє собою прилад, що випромінює значний за величиною звуковий сигнал тривоги. Недоліком таких моделей є те, що почувши звук сигналізації, нападаючий може відібрати прилад у власника і вимкнути його.

Нещодавно західна промисловість стала випускати персональні сигналізатори, що представляють собою синтез першого і другого типу згаданих пристроїв, які одночасно мають і звукову і радіосигналізації, і, крім того, включаються як автоматично (за критеріями переміщення

і положення), так і вручну. У сигналізатори,які передбачають захист від навмисних спроб виведення його з ладу є наявність декількох вимикачів, що ускладнює нападаючому спробу набрати правильну комбінацію для його відключення. Краще купувати ті види сигналізаторів, які видають переривчастий звук, що привертає більше уваги, ніж звук рівний.

Крім того, для забезпечення особистої безпеки на робочому місці фахівці рекомендують установку телевізійної системи спостереження, яку особа може при необхідності включати потайною кнопкою. У екстремальних ситуаціях цей пристрій може стати незамінним для своєчасної фіксації подій, що відбуваються в кабінеті особи на відеоплівку, а також дозволить службі безпеки вжити своєчасних заходів щодо припинення дій злочинців.

Крім вищезгаданих пристроїв, окремим категоріям осіб, що охороняються можна рекомендувати мати при собі добре замаскований в одязі радіомаяк. У разі викрадення або вчинення відносно особи будь-якого насильницького акту даний прилад (якщо він не буде знайдений злочинцями) дозволить з великим ступенем точності встановити місцезнаходження викраденого.

Існує також різноманітна спеціальна апаратура, як правило дорога яка використовується для забезпечення безпеки конкретних осіб або об'єктів, наприклад детектори вибухових речовин, рентгенівська апаратура металошукачі і інше.

Слід пам'ятати, що квартира,особи,яка знаходиться під охороною повинна бути обладнана спеціальними дверима,які надійно захищають його житло. Бажано, щоб вікна його квартири були оснащені куленепробивним склом, а жалюзі в приміщеннях, де знаходиться охоронювана особа, були постійно опущені. Скло автомашини таких осіб також повинні бути куленепробивними, а салон автомашини обшитий з середини спеціальною обшивкою..

Охоронні заходи у відношенні конкретних осіб здійснюються не тільки в житлових і службових приміщеннях. Велика увага повинна приділятися захисту засобів пересування осіб, що охороняються, і зокрема автомашин. У зв'язку з тим, що ризик нападу під час пересування на автомашині особливо великий, вона повинна бути обладнана відповідним чином (куленепробивні скла; броньований корпус; запори дверей, що дозволяють відкривати їх тільки зсередини; незривний бензобак). В даний час фірми пропонують для таких машин спеціальні шини, які дають можливість здійснювати рух від 4 до 50 км після того, як колесо буде пошкоджено. Випускаються також автомашини, які можуть проходити значні відстані навіть у тому випадку, якщо з мотора витекло масло, а з радіатора охолоджуюча рідина. Такими машинами повинні управляти водії, які пройшли спеціальну підготовку. Вони також повинні входити до групи охорони і володіти необхідними знаннями та навичками.

Співробітники,що охороняють автомашину, повинні вміти оперативно усувати відомі технічні неполадки (установка демонтування і лагодження окремих технічних вузлів або засобів захисту), які можуть викликати непередбачену й небажану затримку особи на маршруті.

Важливим елементом забезпечення особистої безпеки охоронюваних осіб є наявність швидкого і надійного двостороннього кодованого або прямого радіозв'язку. Для цього автомашина повинна бути оснащена спеціальним обладнанням, а охоронці мати автономні засоби зв'язку.

При організації охорони офісу або житлового приміщення, де знаходиться охоронювана особа,засоби портативного радіозв'язку повинні бути встановлені таким чином, щоб вони могли безперешкодно забезпечити можливість швидкої подачі сигналу тривоги.

Використання домашніх тварин для забезпечення особистої безпеки

Незважаючи на широке розповсюдження технічних охоронних пристроїв, не слід забувати про можливість використання в цих цілях приручених домашніх і диких тварин.

В основному для цієї мети використовуються собаки службових порід, що пройшли дресирування на спеціальних курсах. Найбільш придатними для виконання функцій собаки- охоронці, сторожа житла або автомобіля вважаються такі породи, як східноєвропейська, німецька кавказька південноросійська вівчарки, ротвейлер, різеншнауцер, доберман, ірландський вовкодав. Також непогано можуть вирішувати такі завдання доги, ердельтер’єр, боксери, ірландські тер’єри і деякі інші породи. Для пошуку мін, вибухових вкладень у поштову кореспонденцію можна використовувати навіть собак дрібних порід,які пройшли спеціальну підготовку.

На думку фахівців, середній вік собак, що використовуються для пошуку вибухових речовин, має дорівнювати два з половиною роки, а тренувати їх слід починати з 18 місяців.

Переваги використання собак у порівнянні із застосуванням з тією ж метою газоаналізаторів полягають в наступному:

- собака виявляє вибухові речовини швидше детекторів і може працювати повний восьмигодинний робочий день з короткими перервами на відпочинок;

- собака може бути натренований на пошук різних речовин, вона веде пошук ретельніше і повніше;

- на нюх собаки не впливають хімічні препарати, використовувані для освіження повітря і сильно пахучі сполуки, такі, як нафта і дезинфікуючі речовини.

Вченими неодноразово робилися спроби оцінити чутливість собак і порівняти її з чутливістю різних що використовуються на практиці детекторів. Однак поки що механізм виявлення собаками вибухових речовин точно ще не вивчений. Фахівці вважають, що в багатьох випадках застосування собак у цій сфері може виявитися більш ефективним, ніж інші спеціальні засоби.

 

Матеріально-фінансове забезпечення охорони.

Ті керівники підприємств, які хочуть мати власну службу безпеки, не повинні розглядати витрати на її створення невиправдано високими, оскільки життя людей цінується набагато вище.

Забезпечення безпеки як окремих осіб, так і власності підприємства вимагає великих фінансових витрат (страхування, ліцензування, заробітна плата, екіпіровка охоронців, встановлення технічних засобів охорони та зв'язку, придбання та експлуатація транспортних засобів, навчання кадрів тощо). За оцінками зарубіжних експертів, солідні західні фірми і компанії витрачають 15-20% від прибутку на забезпечення своєї безпеки, але ці витрати варті того.

Досвід вітчизняного підприємництва також свідчить, що витрати на утримання грамотно налагодженої роботи служби безпеки багаторазово окуповують себе в порівнянні із збитками від розкрадання, рекету, актів вандалізму, угод з неперевіреними партнерами, так само як і від безгосподарності на підприємстві, безграмотності кадрів, зловживань службовим становищем і т.д.

Коли ж мова йде про погрози життю та здоров'ю підприємця, питання про економію може бути чреватий часом необоротними наслідками. Слід пам'ятати, що охоронець за низьку плату не буде виявляти максимум старань і ризикувати своїм життям в екстремальних ситуаціях. «Дешева» безпека, як правило, дорого обходиться.

 

Правила особистої безпеки

Охоронювані особи повинні самі дотримуватися правил забезпечення особистої безпеки, до яких відносяться:

1. Нерозголошення відомостей про свої плани на день або найближче майбутнє, повідомлення про це в останній момент;

2. Недопущення розмов по телефону про майбутні плани і поїздках;

3. Обов'язкове узгодження зі службою безпеки маршрутів поїздок, рейсів літаків і інших видів транспорту;

4. Дотримання особливої обережності при користуванні автомобілем, розкритті отриманих поштою посилок, пакетів, конвертів;

5. Ретельний підбір та забезпечення постійного складу співробітників безпеки, що входять в особисту охорону. Заміна будь-кого з них в обов'язковому порядку повинна бути погоджена з охоронюваною особою.

Існує ряд загальновідомих істин, без дотримання яких ефективність охоронних функцій служби безпеки в значній мірі знижується. До них відносяться наступні:

- особа,що охороняється повинна бути впевнена у своїх охоронцях;

- особа,що охороняється повинна пам'ятати, що від грамотної роботи охоронців залежить його життя, і тому повністю довіряти своїй охороні, яка не лише супроводжує, але й розробляє маршрути, уникаючи звичних, - найбільш вразливих;

- особа,яку охороняють не повинна демонструвати свою незгоду з рекомендаціями служби безпеки, провокуючи тим самим додаткову загрозу особистій безпеці;

- особа, яка знаходиться під охороною не повинна ототожнювати охоронців з прислугою і носіями;

- такій особі не слід самому водити машину.

- Служба безпеки зобов'язана постійно інформувати охоронювану особу про правила поведінки в різних життєвих ситуаціях. Наприклад, йому необхідно:

- в ресторанах і кафе - сідати спиною до стіни, а не до виходу, щоб не бути захопленим зненацька, намагатися розташовуватися в темних кутах, відокремлених завісою;

- у готелях просити про надання номера подалі від виходу, якщо замки не надійні, попросити замінити номер; залишати цінні речі і багаж у камері схову, не здавати ключ, виходячи з номера;

- при піших прогулянках - уникати найкоротших шляхів, якщо вони проходять через парки, спортивні майданчики та пустирі, намагатися триматися центру тротуару, не ходити в безпосередній близькості від будинків;

- при пересуванні в автомобілі - завжди ставити автомобіль у гараж чи на стоянку, що охороняється, не зупинятися при вигляді аварії; якщо на дорозі з'явилася яка-небудь перешкода, не виходити з машини, і не підбирати по дорозі незнайомих попутників.

Відомо, що чим вище положення особи,що охороняється, тим важче переконати його дотримуватися правил особистої безпеки.

Заходи щодо забезпечення безпеки в приймальному приміщенні керівництва підприємства.

Безпека керівника підприємства багато в чому залежить від кваліфікації персоналу в його секретаріаті та прийомних приміщеннях адміністрації. Все, що знаходиться на робочих місцях цього персоналу,не повинно залишатися непоміченим. Особливу увагу слід звертати на характер пошти. що надходить,її зовнішні ознаки та оформлення,так як вона може містити не тільки анонімні погрозі на адресу керівництва а й пластикові вибухові пристрої. При цьому необхідно звернути увагу на дотримання особливої обережності при розтині отриманих поштою посилок,бандеролей,пакетів,конвертів і т.п.

Для обстеження виявлених поштових відправлень,які можуть являти собою загрозу життю співробітників підприємства,персонал повинен бути забезпеченим спеціальними детекторами або,у всякому разі, знати точну адресу для термінованого звернення по допомогу до відповідної служби безпеки.

Підозрілі поштові відправлення ні в якому разі не рекомендується відкривати.Вибуховий пристрій може бути закладено в будь-якому принесеному до приймальні предметі:згортку,пакеті,портфелі,блоці сигарет,книзі і т.п. Тому всі залишені в приймальній кімнаті предмети повинні оперативно і ретельно перевірятися спеціальними детекторами.

Зовнішніми ознаками можливих вибухових вкладень у поштових відправленнях є:

- незвичайні розміри і об’єм посилки;

- нерівномірний розподіл ваги по посилці;

- занадто велика вага для розмірів упаковки;

- сильно пружні бічні стінки упаковки,тобто відправлення не щільно упаковане;

- незвичайні виступи на стінках упаковки;

- виступаючі з упаковки шматки проволоки,металу, дерева, оргскла або металевої фольги;

- невеликі отвори або перфорація на поверхні упаковки;

- запах мигдалю або інший незвичайний запах від упаковки;

- наявність на упаковці масляних плям;

- знаходження всередині упаковки незакріпленого предмета;

- підозрілі деталі адреси:виконаний за трафаретом,літери написані за допомогою спеціальної лінійки,наявність граматичних помилок у адресі та позначок,,особисто адресату,,

- незвичайна адреса відправника:занадто докладна або навпаки,дуже коротка.

Оскільки вибухові пристрої в поштових відправленнях можуть мати різні детонатори,то при виявленні підозрілої поштової посилки необхідно:

- акуратно відкласти її в сторону;

- всім співробітникам вийти з приміщення;

- зв’язатися з представником міліції або СБУ:

У випадку,якщо підприємство отримує і обробляє значну кількість кореспонденції і ризик отримання поштового відправлення з вибухівкою виявляється підвищеним,рекомендується встановити спеціальне технічне обладнання,що дозволяє з високим ступенем надійності виявляти вибухові пристрої в поштових відправленнях. Більшість подібних систем використовується вже протягом тривалого часу і довело свою надійність. Існує кілька типів апаратури, різної за принципом своєї дії. До неї відносяться:

- магнітомери - прилади, що дозволяють визначати наявність металевих предметів в упаковках поштових відправлень (принцип дії заснований на виявленні металу в магнітному полі);

- детектори металевих предметів (принцип дії - виявлення металів в електромагнітному полі);

- аналізатори проб повітря; виявлення вибухових речовин за наявності в повітрі слідів їх компонентів;

- рентгенівська апаратура; просвічування посилок, листів і бандеролей дозволяє виявляти недозволені вкладення, в тому числі бомби та вибухові речовини.

Крім того, для виявлення вибухових вкладень можна використовувати спеціально підготовлених для цієї роботи домашніх тварин і фахівців, які володіють методами біолокації.

Секретареві не слід давати довідки невідомим відвідувачам про розпорядок дня керівництва підприємства і запланованих на поточні дні зустрічах. Відповідні записи про це повинні зберігатися в надійному місці. Бажано також, щоб двері в кабінет керівника завжди залишалася недоступною для випадкового відвідувача.

З усіх цих питань відповідні співробітники секретаріату або управління справами підприємства повинні бути ретельно проінструктовані і навчені фахівцями служби безпеки. Для перевірки кваліфікації і виконавської дисципліни персоналу в розглянутій сфері діяльності службою безпеки підприємства можуть проводитися пробні перевірочні заходи з імітацією ознак загроз особі, яка охороняється.

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2017-03-12; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 703 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Если президенты не могут делать этого со своими женами, они делают это со своими странами © Иосиф Бродский
==> читать все изречения...

845 - | 765 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.01 с.