Лекции.Орг


Поиск:




Облік витрат на виробництво і калькулювання собівартості продукції.




Згідно з Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 16 «Витрати» витрати звітного періоду визнаються тоді, коли в результаті господарської операції зменшуються активи або збільшуються зобов’язання, що призводять до зменшення власного капіталу, за умови, що ці витрати можуть бути достовірно оцінені.

Витрати, пов’язані з основною діяльністю, розрізняються за функціями: виробництво, управління, збут, інші витрати операційної діяльності. Вони відображаються, як відомо, на рахунках: 23 «Виробництво», 92 «Адміністративні витрати», 93 «Витрати на збут», 94 «Інші витрати операційної діяльності»

Залежно від видів діяльності витрати поділяються на:

· витрати, які виникають в процесі звичайної діяльності;

· витрати, які виникають в процесі надзвичайних подій.

До витрат, пов’язаних із збутом (реалізацією) товарів, належать:

· витрати пакувальних матеріалів;

· витрати на ремонт тари;

· оплата праці і комісійні винагороди продавцям, торговим агентам, працівникам підрозділу, що займаються збутом товарів;

· витрати на рекламу та дослідження ринку

· витрати на утримання основних засобів, інших необоротніх матеріальних активів, пов’язаних зі збутом продукції, товарів, робіт, послуг

· витрати на транспортування і страхування товарів та інші послуги;

· витрати на гарантійний ремонт і гарантійне обслуговування;

· інші витрати, пов’язані із збутом товарів.

В кінці звітного періоду відображені витрати списуються з кредиту рахунка 9 на дебет рахунка 793 «Результати операційної діяльності».

 

Облік готової продукції

Облік товарів за партіями ведуться в картках (або книгах), записи в які здійснюють на підставі прибутково-видаткових дакументів з виведенням залишку після кожного запису.

Після закінчення реалізації товарів даної партії у товарному ярлику і картці підраховують підсумки і разом із звітом матеріально відповідальної особи передають до бухгалтерії. В бухгалтерії аналітичний облік товарів ведеться в картках за партіями і місяцем зберігання. При реалізації товарів в упаковці постачальника кожного тарного місця в картці записується із зазначенням його номера, кількості і вартості товару, що в ньому знаходиться..

Відповідно до п. 8 Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 15 «Дохід» дохід (виручка) від реалізації продукції(товарів, інших активів) визнається у випадку наявності таких умов:

· покупцю передані ризики і вигоди, пов’язані з правом власності на продукцію (товари, інші активи);

· підприємство не здійснює в подальшому управління і контроль за реалізованою продукцією (товари, інші активи);

· сума доходу може бути достовірно визначена;

· існує впевненість, що в результаті операції відбудеться збільшення економічних вигод підприємства, а затрати, пов’язані з цією операцією, можуть бути достовірно визначені.

 

Під роздрібним товарообігом розуміють обіг з продажу товарів безпосередньо населенню як за готівку, так і за розрахунковими чеками установ банків, через спеціально організовану торгову мережу (магазини, автозаправні станції тощо.), незалежно від відомчої підпорядкованості та форм власності, а також відпуск товарів по безготівковому розрахунку дрібним оптом окремим установам.

Обсяг реалізації товарів за готівку визначають за грошовою виручкою, що надійшла до каси за товари. Суму виручки від реалізації визначають за показником РРО.

Виручка від реалізації товарів за продажними цінами, що надійшла до каси роздрібного підприємства, на підставі звітів касира зараховується в дохід від реалізації записом.

 

Д-т 301 «Каса в національній валюті»

К-т 702 «Дохід від реалізації»

Якщо оплата товарів покупцями здійснюється розрахунковими чеками, тона суму одержаних чеків роблять запис

 

Д-т 301«Каса в національній валюті»

К-т 702 «Дохід від реалізації».

Облік власного капіталу

Для забезпечення діяльності кожне підприємство повинно мати певний капітал – необоротні і оборотні активи. Такий капітал утворюється за рахунок внесків засновників.

Капітал-це актив,який реально існує на підприємстві і здатен приносити йому економічну вигоду. Тому зареєстрований в установчих документах,але ще внесений засновниками капітал, в бухгалтерському обліку і фінансовій звітності відображається як неоплачений капітал.

До власного капіталу належать:

· Статутний капітал;

· Додатковий капітал;

· Резервний капітал;

· Неоплачений капітал;

· Вилучений капітал;

· Нерозподілений прибуток.

Статутний капітал є стартовим капіталом, основою початку і продовження діяльності підприємства. Додатковий і резервний капітал утворюються в процесі діяльності. Вилучений і неоплачений капітал показують зміни статутного капіталу після реєстрації у державному реєстрі.

Фінансова звітність.

Поточний бухгалтерський облік містить розрізнену інформацію, необхідну для управління і контролю. Для визначення результатів діяльності підприємства за звітний період дані поточного обліку необхідно узагальнити в певній системі показників. це досягається шляхом складання звітності, яка є завершальним етапом бухгалтерського обліку.

Звітність є одним із важливих елементів методу бухгалтерського обліку та являє собою систему взаємопов’язаних узагальнюючих показників, що характеризують фінансовий стан підприємства за звітний період.

Складання звітності завершує повний цикл бухгалтерської обробки даних.

Звітність буває різних видів, складається і представляється у різні періоди, містить інформацію одного підприємства і декількох підприємств, призначена як для внутрішнього так і для зовнішнього користування.

За видами звітність поділяється на оперативну і статистичну, бухгалтерську і податкову.

Для суб’єктів малого підприємства ПП «Случ - Агро» положення (стандартом) бухгалтерського обліку 25 «Фінансовий звіт суб’єктів малого підприємства» встановлена скорочена за показниками фінансова звітність у складі Балансу (Форма №1-М) і Звіту про фінансові результати (форма №2-М).

Бухгалтерська звітність відображає наростаючим підсумком майнове та фінансове становище господарського суб’єкта, результати господарської діяльності за звітний період (місяць, квартал, рік) і ґрунтується на даних синтетичного і аналітичного обліку. Усі показники звітності мають бути підтверджені даними бухгалтерського обліку.

За користувачами звітної інформації розрізняють внутрішню і зовнішню звітність.

Бухгалтерська звітність, що містить інформацію фінансовий стан результати діяльності та руху грошових коштів підприємства за звітний період, називають фінансовою звітністю.

Однорідні за економічним змістом статті балансу об’єднуються в групи, а групи в розділи активу і пасиву балансу. В основі будови балансу покладено економічну класифікацію засобів та джерел їх утворення.

Зміст і форма бухгалтерського балансу для підприємств регламентується Положенням 2 “Баланс”, затверджена наказом Міністерства фінансів України від 31 березня 1999 року №97.

 

Висновки

Перехід до ринкових відносин потребує глибоких зрушень в економіці - вирішальній сфері людської діяльності. Необхідно здійснити перехід до інтенсифікації виробництва, переорієнтувати кожне підприємство, організацію, фірму на повне і першочергове використання якісних факторів економічного зростання. Повинен бути забезпечений перехід до економіки вищої форми організації і ефективності із всебічно розвиненими продуктивними силами і виробничими відносинами, добре налагодженим господарським механізмом.

В значній мірі необхідні умови для цього створюються ринковою економікою. Це передбачає, в основному, відмову від державного фінансування та переходу у приватний сектор, тобто роздержавлення. Змінивши форму власності підприємства опиняються сам на сам з ринком, де діє механізм конкуренції і перемагає найсильніший. Тому кожне підприємство намагається збільшити свої прибутки, щоб забезпечити собі стабільне фінансове становище. Одним з основних шляхів цього є зменшення витрат виробництва, він передбачає використання комплексу усіх заходів по покращенню економічної ефективності використання усіх наявних виробничих ресурсів підприємства шляхом збільшення екстенсивного завантаження або підвищення інтенсивного навантаження.

 

ПЕРЕЛІК ДОДАТКІВ

 

1. Статут.

2. Свідотство про державну реєстрацію юридисної особи.

3. Звіт про використання коштів, наданих на відрядження або під звіт.

4. Накладна.

5. Видатковий касовий ордер.

6. Прибутковий касовий ордер.

7. Посадова інструкція бухгалтера.

8. Баланс.Звіт про фінансові результати.

 

 

 

 

 

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

 

1. Робоча програма виробничої практики для студентів другого курсу денної форми навчання напрямів підготовки 6.030.509 «Облік і аудит».

2. Бухгалтерський облік у торгівлі: Навч.пос.. для студ..вищ. навч. зал./ Н.М.Грабова, В.М.Добровський; За ред. М.ВКужельного.-К.:А.С.К.,2006р.

3. Гарасим Л. М. Давидович І. Є. Хомин П. Я. Управлінський облік на підприємстві – Тернопіль – 2008р. 270с.

4. Закон України “Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні” від 16 липня 1999 р. № 996-16.

5. Скирпан М. С. Бухгалтерський облік – Тернопіль – Економічна думка – 2008р. 496с.

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2017-03-12; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 269 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Надо любить жизнь больше, чем смысл жизни. © Федор Достоевский
==> читать все изречения...

824 - | 665 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.009 с.