Лекции.Орг


Поиск:




Регулювання натягу гусениць. Інструмент і приналежності:ключ гусениці, ключ 14 X I7, вороток, подовжувач, змінна голівка 24, ключ-тріскачка





Інструмент і приналежності: ключ гусениці, ключ 14 X I7, вороток, подовжувач, змінна голівка 24, ключ-тріскачка, молоток, лінійка, шплінтовитягувач (у шухляді механіка-водія), ключ 7811-0322, пристосування для зняття скоб, нитка з вантажем (у шухляді для ЗІН), стяжне пристосування (на днище в середнім відділенні), ключ 32X36 (у сумці з ЗІН двигуна), шаблон (у груповому комплекті ЗІН), ломик (на стійці перегородки).

Регулювати натяг гусениць тільки при положенні осі направляючого колеса на верхній частині дуги окружності, описуваної кривошипом, для чого:

встановити машину, не застосовуючи гальмування, на рівній твердій ділянці місцевості;

розконтрити кривошип направляючого колеса — вивернути болт, зняти стопор, послабити гайку; вивести зубчату муфту з зачеплення з муфтою корпусу механізму натягу;

На заправні пробки перших і другого підтримуючих катків натягнути нитку, при цьому провисання нитки не допускається.

Величина провисання гусениць визначається виміром відстані від натягнутої нитки до полотна трака, що лежить на першому підтримуючому катку, і до полотна трака, розташованого посередині між першими і другим підтримуючими катками.

Величина провисання гусениці визначається різницею отриманих величин. Для регулювання провисання обертати черв'як механізму натягу ключем-тріскачкою доти, поки величина провисання не стане рівною 6—8 мм.


 

1 – трак; 2 – гумова втулка; 3 – гребінь; 4 – гайка клина; 5 – палець тракак; 6 – сірьга; 7 – клин; 8 – лиска на пальці; 9 – грунтозачеп; 10 – ключ-трещітка; 11 – корпус; 12 – гвинт; 13 – зачепи; 14 – вал зємнека; 15 – щоки зємника; 16 – гвинт зємника; 17 – упори зємника; 18 – втулка; 19 – шплінт; а – отвори в пальцях; б – прорізь.


Законтрити кривошип, для чого ввести зубчату муфту в зачеплення з муфтою корпусу натяжного механізму, затягти гайку, встановити стопор, ввернути болт і розвантажити черв'як, повернувши його в зворотну сторону.

Перевірити величину провисання гусениці, що повинна бути 6—8 мм, при необхідності операцію натягу повторити.

 

Висновок: Гусеничний рушій з переднім розташуванням ведучих коліс надіно надає машині поступального руху як на суші, так і на воді за рахунок моменту, що крутить, підводимого від двигуна до ведучих коліс він простий за будовою і надійний в експлуатації та легкий в обслуговуванні.

Підвіска.

В якості системи підресорювання машини служить незалежна торсіонная підвіска.

Підвіска призначена - для зм'якшення поштовхів і ударів, сприйманих корпусом машини, при русі по нерівній дорозі або місцевості.

 

ТЕХТІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА

Тип Незалежна, торсіонна

Кількість пружних елементів(Торсионний вал),шт. 12

Амортизатори:

- тип Гідравлічні,телескопічні,двостороннього дії

- кількість, шт, 6 (у підвісках 1, 2 і 6-го катків)

- рідина, щозаправляється, Суміш: трансформаторне масло50%,турбінне масло50%

- кількісь рідини, що заправляється, см3 760

Тип упорів 2-й,4-й катки-гумові,1-й,6-й катки - пружинні

 

ЗАГАЛЬНА БУДОВА

  1. 12-ть торсіонних валів (довгі сталеві стрижні циліндричної форми з малою і великою шлицьованими голівками і розміщаються поперек машини над днищем);
  2. 12-ть балансирів (складається з стерженя, труби і осі опорного катка вони є пустотілі, труба закривається кришкою з болтом на І,ІІ,ІV,VІ є площадки для упорів і І,ІІ,VІ кронштейни кріплення амортизаторів);
  3. 12-ть кронштейнів підвіски (приварених до бортових листів і днища мащини, всередені порожнин кронштейнів є два розточення для запресовування втулок і щліци для малої голівки торсіонного валу);
  4. 4-и гумових упора (кріпляця до кронштейнів на бортах машини напроти ІІ і ІV балансира);
  5. 4-и пружинних упора (кріпляця до кронштейнів на бортах машини напроти І і VІ балансира);
  6. 6-ть гідравлічних амортизаторів(які працюють з І,ІІ,VІ балансиром і складаються з:

- верхня прушина з кожухом, стопорною планкою;

- нижня проушина з корпусом амортизатора та направляючою втулкою, впускним клапаном і перепускним клапаном;

- робочий целіндр з опорою;

- поршень з 2-а кільцями, штоком, клапаном переходу рідени, клапаном відачі;

- корпус з гумовими ущільненнями;

Торсіонниі вали

Торсіонні вали є -пружними елементами підвіски. Вони являють собою довгі сталеві стрижні циліндричної форми з малою і великою шлицьованими голівками і розміщаються поперек машини над днищем.

Одною голівкою торсіонний вал входить у шлицьовий отвір труби балансира, а іншої — у шлицьову втулку кронштейна підвіски, привареного до протилежного борту корпуса машини.

Щоб охоронити торсіонний вал від корозії і можливих механічних ушкоджень робочих поверхонь, стрижень його після ґрунтовки і фарбування обгорнуть подвійним шаром прогумованої ізоляційної стрічки і покритий зверху бакелітовим лаком.

Торсіонний вал утримується від подовжнього зсуву в трубі балансира й у кронштейні підвіски кришками і болтами, що ввертаються в різьбові отвори на торцях торсіонних валів. Отвір у великій голівці використовується також для витягу торсіонного валу з кронштейна підвіски і труби балансира. Торсіонні вали правих і лівих опорних катків на торцях голівок маркіруються відповідно Пр і Лев.

Невзаємозамінність торсіонних валів правого і лівого бортів машини викликана тим, що при роботі вони мають різний напрямок закручування і при виготовленні піддаються попередньому упрочнючому закручуванню в гому ж напрямку.

Балансир і кронштейни підвіски

Балансир виконаний зі сталі. Стрижень, труба балансира, а також вісь катка — пустотілі. Отвір у стрижні балансира закрито пробкою. Усередині труби балансира маються шліци для з'єднання з торсіонним валом. Труба балансира встановлена на двох втулках, запресованих в отвори кронштейна підвіски.

При наїзді машини на перешкоду балансир повертається і закручує торсіонний вал, унаслідок чого поштовхи й удари, сприймані корпусом машини, зм'якшуються. Для виключення вигину балансира у випадку сильних бічних ударів катків об перешкоди на обох бортах біля передніх катків приварені обмежувачі.

Балансири мають площадки для упору. До перших, других і шостих балансирів приварено по два вушка для з'єднання з гідравлічними амортизаторами.

Кронштейн підвіски приварений до бортового листа і днища мащини. У внутрішній порожнині кронштейна маються два розточення для запресовування втулок і щліци для малої голівки торсіонного валу. З зовнішньої сторони в кронштейні підвіски мається виточення, у яку встановлюються гумові манжети, що охороняють втулку від забруднення. Для змащення втулок у кронштейнах підвіски на борті машини маються отвори, що закриваються пробками.

а - варіант конструкції балансира на машинах попередніх випусків; б - сучасна конструкція обмежувача бандажу; 1 - шарикопідшипник; 2 - гайка кріпленя катка; 3 - вісь катка; 4 - штифт; 5 - пробка заправного отвору; 6,15 - прокладки; 7 - кришка; 8,23 – гумові кільця; 9 - диск катка; 10 - обод; 11 - гумова шина; 12 - балансир; 13 - болт; 14 - кришка торсиону з ущільненнями; 16 - вісь балансира; 17 - регулювальні прокладки; 18 - кришка лабиринта; 19,30 - самопідтескні манжети; 20 - пробка змащувального отвору втулок осей балансира; 21 - трубка підводу мастила; 22 - втулка осі балансира; 23 - торсіоний вал; 24 - пробка контрольного отвору; 25 - мала втулка осі балансира; 26 - ущільнююче кольце; 27 - кронштейн підвіски; 29 - деревянна заглушка; 31 - обойма лабиринта; 32 - задняя кришка; 33 - болт кріпленя кри-шки; 34 - ступиця катка; 35 - роликопідшипник; 36 - розпірна втулка; 37 - упор; 38 - направляючий болт-обмежувач; 39 - контргайка; 40 - обмежувач бандажу; 41 - направляюча; 42 - звототня частина бандажу.

Пружинні і гумові упори

Пружинні упори і гумові упори обмежують хід балансирів. Пружинні упори встановлені над першими і шостими опорними катками.

Вони складаються з пружини, підстави, бойка, болта і стопорної шайби. Гумові упори встановлені над другими і четвертими катками.

Гідравлічні амортизатори

Гідравлічні амортизатори призначенні - для гасіння коливань машини, що виникають при її русі.

Будова гідравлічного амортизатора: у верхню частину корпусу ввернутий корпус ущільнення з опорою, а в нижню— вушко, яким гідроамортизатор з'єднується з балансиром підвіски. Робочий циліндр із поршнем і штоком зажимается між опорою і вушком.

У поршні маються клапан стиску, дросельний отвір і клапан віддачі. У канавках поршня встановлені чавунні ущільнювальні кільця. У вушку передбачений клапан для випуску надлишкової робочої рідини в компенсаційну камеру при прямому ході (вниз) поршня, клапан для поповнення робочою рідиною порожнини циліндру з компенсаційної камери при зворотному ході (нагору) поршня і дросельний отвір.

Ущільнення штока складається з гайки, шкребка, повстяного сальника, бронзового кільця, манжет, фторопластового манжеторозділювача, що піджимаються через сталеве кільце пружинами, поміщеними в отворах втулки. В опорі маються два отвори для додаткової циркуляції робочої рідини з порожнини циліндра в компенсаційну камеру.

Захисний кожух, нагвинчений на сергу і застопорений болтом зі стопорною планкою, охороняє шток від механічних ушкоджень. За допомогою серги, що навертається на кінець штока, гідроамортизатор з'єднується з корпусом машини, а за допомогою вушка — з балансиром підвіски.

Обсяг робочої рідини (50% турбінного і 50% трансформаторного масла), що заправляється в гідроамортизатор, складає приблизно 760 см3.

Принцип роботи гідравлічного амортизатора. - при наїзді на перешкоду опорниі каток опускається або піднімається, відповідно відбувається відносне переміщення поршня в циліндрі гідравлічного амортизатора, встановленого на цьому катку. Якщо швидкість переміщення катка, а стало бути, і поршня гідроамортизатора порівняно невелика, то робоча рідина перетікає з однієї порожнини циліндра в іншу через дросельний отвір поршня, не відкриваючи клапан. Завдяки опорові, створюваному при перетіканні робочої рідини, коливання катка передаються на корпус зі зменшеними швидкістю і розмахом.

При русі катка нагору робоча рідина витісняється через отвір у поршні з нижньої порожнини циліндра у верхню, причому витісняється неї з нижньої порожнини більше, ніж може поміститися у верхній, тому що обсяг верхньої порожнини зменшується за рахунок вхідного туди штока. Надлишкова робоча рідина при цьому перетікає через дросельний отвір вушка й отвору опори, у компенсаційну камеру.

При русі катка вниз витиснута в компенсаційну камеру надлишкова робоча рідина повертається через отвір у нижню порожнину а циліндра, а з верхньої порожнини б робоча рідина перетікає в компенсаційну камеру через два отвори в опорі й отвір поршня в порожнину а циліндра.

При високій швидкості переміщення катка, коли дросельні отвори не можуть забезпечити вільне перетекание рідини, що витісняється, у роботу вступають клапани. Резерв робочої рідини, що знаходиться в компенсаційній камері, служить для поповнення тієї частини робочої рідини, що виноситься назовні у виді плівки на поверхні штока.


 
 

1-ущільнювальне кільце; 2-серьга; 3-сферична порожнина; 4,12,27-втулки; 5-пробка змащувального отвору; 6-скребок; 7-войлочний сальник; 8-бронзове кільце; 9,41,42-манжети; 10-манжето роздільник; 11-пружина; 13,15,21,23-гумові кільця; 14-отвір; 16,20-дросельний отвір б; 18-поршень; 19-пробка; 22-кланан; 24-пробка клапана; 25-регулювальна прокладка; 26-проушина; 28-канал; 29-впускний клапан; 30-канал для проходу рідини; 31-сідло клапана; 32-регулювальнішайби; 33-ущільнювальні чугуні кільця; 34-клапан відачі; 35-клапан стискання; 36-направна клапана; 37-циліндр; 38-корпус; 39-опора; 40-корпус ущільнення; 43-гайка; 44-кожух; 45-стопорна планка; 46-компенсаційна камера; а і б-порожнини.


Висновок: Підвіска зм'якшує поштовхи і удари, отримані корпусом машини, при русі по нерівній дорозі або місцевості, вона проста за будовою і надійна в експлуатації а також легка в обслуговуванні.

 

Можливі несправності ходової частини.

Несправність Причина несправності Спосіб усунення несправності
     
Машину під час руху веде убік Нерівномірно натягнуті гусениці Відрегулювати натяг гусениць
Знос грунтозацепів трака   Підлягають заміні траки, що мають висоту грунтозацепів менше 1,0 мм
Знос бігової доріжки траків   Підлягають заміні траки, що мають наскрізний знос бігової доріжки
Сильно нагріваються маточини опорних катків і направляючих коліс Нема змащення всередині маточин Зруйнувалися підшипники Дозаправити катки змащенням   Замінити підшипники. Перевірити стан ущільнення
Часті і різкі удари балансира об упор Зруйнувався торсіонний вал Непрацює гідроамортизатор Замінити торсіонний вал.   Замінити гідроамортизатор
Відшарування гумової шини від бандажа опорного катка Порушення приклейки шини до бандажа Допускається відшарування гумової шини від бандажа: кругове - глибиною не більш 25 мм у середньому на кожну сторону, місцеве - довжиною не більш 150 мм, максимальною глибиною не більш 70 мм, і не більш чотирьох, відс-тань між відшаруваннями не менш 200 мм. При великих величинах відшару-вання гумової шини від бандажа опо-рного катка замінити опорний каток
Вирив гуми із шини опорного катка Механічні ушкодження гребенями траків при різких поворотах машини на великій швидкості або від попадання сторонніх предметів Якщо вириви розміром 80x80 мм і числом не більш чотирьох або розміром 60x60 мм і числом не більш восьми, відстань між виривами не менш 200 мм, то дозво-ляється подальша експлуатація катків, у противному випадку каток замінити
У випадку руйнування однієї із шин у найкоротший термін замінити опорний каток, щоб уникнути перевантаження і передчасного руйнування інших шин. При виривах шини на першому, другому або шостому опорних катках на всю ширину гумового масиву замінити катки. Якщо немає можливості відразу замінити катки, зняти гідроамортизатор щоб уникнути виходу його з ладу.
Руйнування направляючого колеса або його кривошипа   Використовувати шостий опорний каток як направляюче колесо згідно п. 8.1.10. Рух у цих випадках дозволяється тільки на нижчих передачах зі швидкістю, що не перевищує 10 км/год, машину повертати тільки плавно. З першою нагодою відремонтувати машину
Підтікання рідини з-під кожуха гідроамортизатора Зруйновано ущільнення штока Якщо мається підтікання без каплепадання, дозволяється подальша експлуатація гідроамортизатора. При більшій течі гідроамортизатор замінити. Несправний здати в ремонт
Поява слідів змащення з ущільнень вузлів ходової частини Ослаблено затягування пробок, ушкоджені ущільнювальні прокладки або кільця Підтягти пробки або замінити прокладки. Якщо маються сліди змащення без каплепадання, дозволяється подальша експлуатація вузлів ходової частини. При більшій течі замінити вузол
Знос скоби пальця трака   При однобічному зносі скоб перевернути гусеницю на 180°, тобто встановити одним грунтозацепом убік руху. При двосторонньому зносі замінити скоби згідно п. 8.1.7
Підвищений зазор у нижньому шарнірі гідроамортизатора Знос втулки нижнього шарніру гідроаморти-затора. Знос пальця нижнього шарн.гідроамортизатора При зносі втулки до товщини стінки менш 3 мм втулку замінити   При зносі тертьової поверхні пальця на глибину більш 7 мм палець замінити
Знос вінців ведучих коліс   Підлягають заміні вінці, що мають товщину зубів по розмірі А менш 8 мм у самому вузькому місці. У випадку заміни одного зі зношених вінців заміні підлягає і другий вінець
     
Не гріються перші і другі гідроамортизатори при русі по нерівній, вибоїстій дорозі Відсутня робоча рідина Встановити машину на горизонтальній ділянці. Відвернути пробку до появи рідини з-під пробки. З появою рідини з-під пробки пробку загорнути. Зливати при цьому рідину з гідроамортизаторів забороняється. Дозволяється подальша експлуатація гідроамортизаторів. При відсутності рідини гідроамортизатор замінити; несправний здати в ремонт
Скручування гусениці відносно подовжньої осі в одному або декількох шарнірах. Бігові доріжки траків знаходяться не в одній площині, паз у сполучній скобі розгорнуть відносно горизонтальної площини Поворот пальця трака в одній або декількох скобах Встановити машину так, щоб скоба з проверченим пальцем знаходилася на похилій галузі між ведучим колесом і першим опорним каткомю. Послабити натяг гусениці. Відвернути болти на скобах. Повернути траки на кут, обумовлений шаблоном із групового ЗІН. Затягти болти кріплення скоб згідно п. 8.1.7. Натягнути гусеницю

Висновок: Знання можливих несправностей продовжує строк експлуатації машини за рахунок свєчасного виявлення та правильного їх усуненя.

Загальний висновок:

1. Гусеничний рушій з переднім розташуванням ведучих коліс надіно надає машині поступального руху як на суші, так і на воді за рахунок моменту, що крутить, підводимого від двигуна до ведучих коліс він простий за будовою і надійний в експлуатації та легкий в обслуговуванні.

2. Підвіска зм'якшує поштовхи і удари, отримані корпусом машини, при русі по нерівній дорозі або місцевості, вона проста за будовою і надійна в експлуатації а також легка в обслуговуванні.

3. Знання можливих несправностей продовжує строк експлуатації машини за рахунок свєчасного виявлення та правильного їх усуненя.

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2017-02-25; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 538 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Студент всегда отчаянный романтик! Хоть может сдать на двойку романтизм. © Эдуард А. Асадов
==> читать все изречения...

1461 - | 1255 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.01 с.