.


:




:

































 

 

 

 


Koliformní bakterie




Legionella pneumophila

Legionella je nebezpečná bakterie žijící ve stojatých vodách vodovodního potrubí pod různými úsadami v rozsahu teplot 3050 C. Nákaza (Legionářská nemoc) touto bakterií probíhá vdechnutím a podobá se zápalu plic. V případě jedinců se sníženou imunitou hrozí i smrt.

Limity Legionell v rozvodech se řídí vyhláškou ministerstva zdravotnictví č. 252/2004 Sb., která stanovuje požadavky na pitnou a teplou vodu.

  • zdravotnická pracoviště s pacienty se sníženou imunitou 0 KTJ (Legionell) / 50 ml
  • nemocnice a ubytovací zařízení 100 KTJ (Legionell) / 100 ml


Legionella pneumophila

Limit jako mezní hodnota platí pro zdravotnická a ubytovací zařízení, sprchy u veřejných bazénů a koupališť. Pro ostatní objekty platí jako doporučená hodnota, o kterou je nutné pomocí technických opatření usilovat.

Eliminace Legionell z rozvodů

Pro odstranění a prevenci bakterie se používá termická dezinfekce, chemická dezinfekce a průběžně sanitace a údržba rozvodného systému. Termická dezinfekce v praxi znamená přehřívání vody v potrubí alespoň jednou týdně na více než 70 C. Metoda bohužel není 100% a musí se neustále opakovat.

Nejefektivnější řešení pro eliminaci Legionell v rozvodech je periodická chemická dezinfekce či ionizace těžkými kovy Ag + Cu. Můžeme se setkat s chlórem, oxidem chloričitým (ClO2), chloraminem, ozonem či UV zářením. Nejčastěji je to ale chlór či stále oblíbenější, šetrnější a účinnější chlordioxid.

 

 

Koliformní bakterie


Koliformní bakterie

Koliformní bakterie můžeme najít v trávicích ústrojích různých živočichů včetně člověka. Jsou hlavním signálem fekálního znečistění vody. Často se podle jejich výskytu pozná, že předřazená úpravna vody nefunguje správně. Koliformní bakterie se dělí podle toho, v jakém jsou hostiteli, podle biochemických vlastnosti a podle odlišnosti antigenní struktury na skupiny, rody, druhy a sérovary.

Jsou to například příslušníci rodu Escherichia, Citrobacter, Klebsiella a Enterobacter, Serratia, Hafnia nebo Rahnella. Dále rody a druhy Salmonella, Shigella, Yersinia a enterocolitica.

Požití koliformních bakterií ve vodě může zapříčinit průjem, zvracení a celkovou nevolnost. Bakterie typu Salmonella dokonce mohou způsobit břišní tyfus, paratyfus a salmonelózu.

 

Limit ve vodě: 0 KTJ/100 ml Nejvyšší mezní hodnota (vyhláška 252/2004 Sb.)

Enterokoky

Enterokoky jsou fakultativně anaerobní, resistentní vůči vysokému pH. Způsobují infekce močových cest, infekce žlučových cest, infekce ran a gynekologické záněty (Enterococcus faecalis, E. durans a další).

Limit ve vodě: 0 KTJ/100 ml Nejvyšší mezná hodnota (vyhláška 252/2004 Sb.)

Pseudomonas

Velké množství pseudomonád umí vytvářet biofilmy, díky kterým dokáží přežít i v různých nádobách nebo dokonce v umělohmotných láhvích s balenou vodou.

Pseudomonas najdeme ve vodě nebo uvnitř těl rostlin. Nejnebezpečnější pro člověka je Pseudomonas aeruginosa.

Pseudomonas způsobují záněty ran, infekce uší, očí, bakteriémie nebo i záněty průdušek.

Limit ve vodě: 0 KTJ/250 ml Nejvyšší mezná hodnota (vyhláška 252/2004 Sb.)

Escherichia coli

Je součástí mikroflóry tlustého střeva u většiny teplokrevných živočichů. Obvykle se do těla dostává okamžitě po narození. Dlouhodobě neumí existovat mimo hostitele.

Escheria coli je indikátor čerstvého fekálního znečištění. U zdravého jedince nevyvolává onemocnění.

Limit ve vodě: 0 KTJ/100 ml Nejvyšší mezná hodnota (vyhláška 252/2004 Sb.)





:


: 2017-01-28; !; : 332 |


:

:

- - , .
==> ...

1790 - | 1732 -


© 2015-2024 lektsii.org - -

: 0.013 .