Лекции.Орг


Поиск:




Артилерійська розвідка підрозділяється на оптичну, оптико-електронну, звукову, радіолокаційну.




Основними завданнями артилерійської розвідки є: виявлення, розпізнавання і визначення координат об’єктів різного характеру; дорозвідка об’єктів, призначених для ураження вогнем артилерійських підрозділів; визначення місця розташування опорних пунктів, бойових позицій, загороджень і фортифікаційних споруд противника, їх характеру та інженерного обладнання, зайнятості військами і вогневими засобами; обслуговування стрільби артилерії; розвідка місцевості; спостереження за положенням і діями противника та своїх військ; встановлення застосування противником нових засобів і способів збройної боротьби.

Основні зусилля артилерійської розвідки зосереджуються в зоні детальної розвідки на глибину досяжності сил і засобів розвідки.

Дорозвідка об’єкту полягає в повторному спостереженні для підтвердження наявності його в колишньому районі; добування додаткових відомостей про об’єкт, їх перевірки або підтвердження.

Обслуговування стрільби артилерії полягає в контролі результатів вогню, лазерному підсвічуванні цілей, забезпеченні пристрілки цілей, коригуванні вогню в ході стрільби на ураження і створенні реперів.

Розвідка місцевості ведеться із завданнями встановити: особливості рельєфу, наявність природних перешкод, стан ґрунту, шляхів, джерел води, характер водних перешкод, наявність переправ і бродів; ступінь впливу місцевості на пересування і бойові дії військ, на застосування високоточної зброї та інших засобів ураження, і захист від них; райони руйнувань, пожеж і затоплень, можливі напрями їх подолання та обходу.

Виконання розвідувальних завдань досягається, як правило, виявленням і стеженням за певними об’єктами розвідки.

Основними об’єктами артилерійської розвідки є: взвод (пускова установка) тактичних ракет; артилерійська (реактивна, мінометна, зенітна) батарея (взвод); рота (взвод) і окремі вогневі засоби танкових, мотопіхотних та інших родів військ; пункти управління бригади, батальйону і роти; радіолокаційна станція польової та зенітної артилерії; вертольоти на передових посадкових майданчиках; окремий корабель і транспортне судно, десантно-висадкові засоби; окремі фортифікаційні споруди, загородження та об’єкти місцевості.

Характер об’єктів артилерійської розвідки та ступінь їх деталізації можуть змінюватися залежно від складу і угрупування противника, виду бою, засобів ураження, що застосовуються.

Основними вимогами, що висуваються до артилерійської розвідки, є: необхідний обсяг та повнота розвідувальних даних, своєчасність, оперативність, достовірність і точність визначення координат об’єктів (цілей).

Виконання вимог до артилерійської розвідки досягається дотриманням головних принципів організації і ведення розвідки: постійна готовність сил і засобів розвідки до виконання поставлених завдань та їх всебічне забезпечення, активність, безперервність, цілеспрямованість, гнучкість, скритність, живучість.

Артилерійська розвідка ведеться підрозділами оптичної, звукової та радіолокаційної розвідки, що входять до складу розвідувальних артилерійських підрозділів, артилерійських частин (підрозділів), а також виділеними з їх складу розвідувальними органами з тими засобами розвідки і засобами управління, що перебувають у них на озброєнні.

Розвідувальними органами артилерійської розвідки є: спостережні пункти; обслуги рухомих розвідувальних пунктів, командирських машин управління, звукометричних і радіолокаційних комплексів (станцій); артилерійські розвідувальні групи, а також екіпажі розвідувально-коригувальних вертольотів.

Основними діями артилерійської розвідки є спостереження, засічка і визначення координат об’єктів противника за допомогою оптичних (оптико-електронних), радіолокаційних і звукометричних засобів. Крім того, розвідувальні відомості добуваються підслуховуванням, вивченням захоплених у противника документів і зразків озброєння, опитуванням місцевих жителів та іншими способами.

Оптична (оптико-електронна) розвідка ведеться підрозділами розвідки розвідувальних і артилерійських підрозділів, обслугами рухомих розвідувальних пунктів та командирських машин управління за допомогою оптичних і оптико-електронних приладів з усіх командно-спостережних і спостережних пунктів на глибину видимості.

Основними завданнями оптичної розвідки є: виявлення і визначення координат артилерійських і мінометних батарей (взводів), танків, протитанкових та інших вогневих засобів; пунктів управління і радіоелектронних засобів; визначення положення переднього краю противника, опорних пунктів (бойових позицій), фортифікаційних споруд, спостережних пунктів і районів розташування підрозділів противника; спостереження за діями противника та своїх військ; розвідка місцевості; обслуговування стрільби артилерії.

Звукова розвідка ведеться батареями і взводами звукометричної розвідки за допомогою звукометричних комплексів із завданнями: засічки та визначення координат вогневих позицій стріляючих батарей (взводів, гармат) польової артилерії, мінометів, реактивних установок; спостереження за вогневою діяльністю розвіданої артилерії; обслуговування стрільби своєї артилерії за звуком пострілів (розривів снарядів, мін).

Радіолокаційна розвідка ведеться артилерійськими комплексами радіолокаційної розвідки вогневих (стартових) позицій і станціями радіолокаційної розвідки рухомих наземних (надводних) цілей. Артилерійські комплекси радіолокаційної розвідки вогневих (стартових) позицій призначені для визначення координат вогневих позицій стріляючих гармат, мінометів і реактивних систем залпового вогню, а також стартових позицій пускових установок ракет і спостереження за їх вогневою діяльністю, а також обслуговування стрільби артилерії. Станції радіолокаційної розвідки рухомих наземних (надводних) цілей призначені для виявлення і визначення поточних координат, напряму і швидкості руху наземних і надводних цілей противника, а також обслуговування стрільби артилерії.

Артилерійські розвідувальні групи висилаються командирами артилерійських частин (підрозділів) для розвідки противника, місцевості, маршрутів пересування, вибору і топогеодезичної прив’язки командно-спостережних (спостережних) пунктів, постів (позицій) підрозділів артилерійської розвідки, вогневих позицій та коригування вогню артилерії. Вони можуть діяти спільно з органами військової розвідки, особливо на марші і при веденні маневрених бойових дій. Кількість, склад і завдання артилерійських розвідувальних груп визначаються у кожному конкретному випадку умовами обстановки.

У деяких випадках для забезпечення вогневого ураження противника артилерією до складу загальновійськових розвідувальних органів можуть включатися артилерійські коригувальники вогню.

Повітряна розвідка в інтересах артилерії ведеться доданими розвідувально-коригувальними вертольотами і підрозділами безпілотних літаків-розвідників (дистанційно пілотованих літальних апаратів) способами візуального спостереження, повітряного фотографування і застосування радіоелектронних засобів із завданнями розвідки (дорозвідки) противника, місцевості та обслуговування стрільби артилерії.

 

В артилерійському дивізіоні ведеться оптична, оптико-електронна і радіолокаційна розвідка штатними підрозділами розвідки, обслугами рухомих розвідувальних пунктів та командирських машин управління з усіх командно-спостережних і спостережних пунктів. Артилерійському дивізіону можуть додаватися або призначатися для обслуговування стрільби підрозділи звукової, радіолокаційної розвідки й інші засоби, а також виділятися вильоти розвідувально-коригувальних вертольотів.

Для ведення розвідки в дивізіоні розгортаються сили і засоби оптичної розвідки на командно-спостережних пунктах, радіолокаційні комплекси на позиціях, підрозділи звукової розвідки на рубежах розгортання та висилаються артилерійські розвідувальні групи.

Зміст завдань і типи об’єктів артилерійської розвідки дивізіону залежно від його тактичного призначення, можуть бути різні. Якщо дивізіон доданий батальйону, то об’єктами артилерійської розвідки будуть сили і засоби батальйонів першого ешелону противника. Дивізіону, що входить до складу артилерійської частини (групи), додатково може бути визначено завдання з розвідки артилерійських (мінометних) і зенітних батарей (взводів) противника, його найближчих резервів у разі додання йому підрозділів звукової і радіолокаційної розвідки.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2017-01-28; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 543 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Лучшая месть – огромный успех. © Фрэнк Синатра
==> читать все изречения...

790 - | 750 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.009 с.