Лекции.Орг


Поиск:




Znáte české státní poznávácí značky?




 

Praha-město: AB, AC, AD, AE, AH, AJ atd, Brno-město: BM, BS, BZ, České Budějovice: CB, CE, Hradec Králové: HK, HR, Karlový Vary: KV, Liberec: LB, LI, Náchod: NA, Olomouc: OL, OC, Ostrava: OT, OV, Plzeň-město: PM, PN, Ústí nad Labem: UL, US, Chrudim: CR, Svitavy: SZ

 

Humor:

J Naše Růžena dělala řidičák. Dostala otázku, co je to jednosměrná ulice. Růžena odpověděla: „Jednosměrná ulice je taková ulice, ve které může být chodec přejet jenom zezadu“……..

 

J Mladá žena zastaví auto řimo u zákazu zastavení, kde stojí policista. Ten se podívá na řidičku a ptá se: „Paní řidičko! Nevidíte nic?“ Žena si ho se zájmem prohledne: „Ah ano, máte krásnou uniformu! Nová, že?“…..

 

J Dlouhá řada aut stojí před staženými železničními závorami. Po chvili vyjde z budky můž a oznamuje: „Panové, nedá se nic dělát, budete muset počkat. Pravě mi sem telefonovali, že vlak má šedesát minut spoždění“…..

 

J Policista zastavuje volhu, za jejímž volantem sedí Gruzin, a žádá po něm řidičský průkaz.

Pane, ale vy máte letecký průkaz, a ne řidičský. ….

- Ale jakej byl, takovej jsem koupil!

Železniční doprava:

Nástupiště f. платформа, úschovna f. zavazadel камера хранения, zavazadlo n. багаж, čekárna f. зал ожидания, vlak m. поезд, rychlík m. скорый поезд, osobní vlak m. пассажирский поезд, vagón m., vůz m. вагон, kupé n, oddělení n. купе, jizdní řad m. расписание движения, zmeškat vlak опоздать на поезд, nosíč m. носильщик, vlakvedoucí m. машинист, jídelní vůz m. вагон-ресторан, spácí vůz m. спальный вагон, sedět po směru jízdy сидеть лицом по ходу движения

 

6. NA NÁDRAŽÍ

 

Včera odjížděl můj bratr do Karlových Var. Doprovazel jsem ho až na nádraží. Na nádraží jsme přijeli těsně před odjezdem vlaku. Bylo nutno spěchat, abychom nezmeškali vlak. Bratr si šel koupit k pokůadně jízdenku, a já jsem mu zatím poslal kufr jako spoluzavazadlo, aby nemusel nest mnoho zavazadel. Pak jsme spěchali na druhé nastupiště, kde byl rychlík do Karlových Var již připraven k odjezdu. Lidé rychle nastupovali. Na druhém nastupišti však staly proti sobě dva vlaky. Museli jsme se zeptát průvodčího, který z nich je rychlík do Karlových Var.

Vedle rychlíku byl připraven k odjezdu také osobní vlak do Pardubic. Našel jsem bratrovi místo ve voze pro nekuřáky. Byl to vagón druhé třidy. V jednom kupé bylo ještě volné místo u okna. Bratr si to místo obsadil a šel se podívat na jizdní řad, který visel na chodbičce, jaké má vlak spojení. Chtěl zjistit, zda musí přestupovat nebo zda jede přimo. Jsem vystoupil z vozu na peron. Všiml jsem, že k rychlíku jsou připojeny i spácí vozy, i jídelní vůz. Přišel výpravčí, dal znamení k odjezdu a vlak odjel.

 

 

Popíšte obrázek. Опишите картинку.

 

Oznámení na nádraží:

 

Vchod. Východ. Odjezdy – příjezdy. Jízdenky. Informace. Místenková pokladna. Kouření zakázáno. Dopravní kancelář. K nastupištím.

 

Humor:

J Pan Koumáček jezdí už dvacet let vlakem bez placení. „A jak to děláte?“ zahímají se ostatní. „Počkám, až někdo jde na toaletu, zaklepu na dveře a řeknu: Kontrola jízdenek, prosím, podejte mi svou jízdenku pode dveřmi!“

 

J Mladý muž dobíhal rychlík. Šťastné naskočil se zavazadlem do posledního vagónu. Těžce oddychoval a stíral si pot z čela. Staršý pan se usmál a řekl: „Vy, dnešní mládež už nic nedokažete. To já ve vašem věku jsem byl jíný. V každé ruce zavazadlo, batoh na zádech, do vlaku jsem vždycky nastupoval jen za jízdy a nikdy jsem tak nezadychal jako vy“ – „Jo, milý pane, jenže já běžím za tím rychlíkem už z minulé stanice…..“

 

Cvíčení: Упражнения:

 

1. Vstavte potřebná slova: Вставьте нужные слова:

 

V tomto voze podávají jídlo. Je to …………………………………vůz.

Jsme v hále na nádraží. Je to ………………………………. hála.

V posledních vozech jsou lůžka. Jsou to …………………………….. vozy.

Vidím přejezd přes železnici. Je to ……………………………… přejezd.

 

2. Slova v závorkách dejte do spravného tvaru: Слова в скобках поставьте в нужную форму.

Z kterého nádraží (odjíždět) vlak? (Nevědět) přesně, podívám se do (jízdní řad). Naš vlak už (stát) na druhé koleji. Kde je oddělení pro (nekuřak)?

Na nádraží je několik (nástupiště).

 

3. Doplňte kde je to potřebné slova prefixy. Добавьте к словам, где нужно, приставки:

 

Vlak do Prahy ____jíždí každy den ve 23.50. Mojí přátele měli strach, že zmeškame vlak, a proto _____šli na nádraží půlhodiny před odjezdem. Moje pžitelkyně ______ chazela před vozem a byla nezvozní, protože vlak už byl _____praven k odjezdu. Nastoupili jsme a vlak pomalu _____jížděl. Za chvíli nám průvodčí ______ nesl čaj s citrónem. Vlak už ______jel několika velkými městy a se _______bližoval k státní hranici. Za hodinu vlak se ______stavil v pohraniční stanici. Měli jsme čas a ________šli jsme se podívát na město. Druhý den rano jsme _______jeli do Prahy.

 

4. Přeložte: Переведите:

 

Jak dlouho jste stál ve frontě? Bylo pro tebe obtížné rozumět jízdému řádu? Už jsi rezervoval místenku? Ujel mi vlak. Přišel mi naproti na nádraží. Vyzvedni si kufr z úschovny, abys mohl nastoupit do vlaku. Dejte vlaku znamení k odjezdu, aby neměl zpoždění. Běž podchodem, abys dostal na nástupiště. Získej informace o vlakovém spojení, abys nastopil do spravného vlaku.

 

5. Vypravujte o sve poslední cestě, kterou jste se uskutečnil(a). Расскажите о своём последнем путешествии, которое Вы осуществили.

 

Víte, že:

- délka železničních tratí v České republice je 9 450 km?

- nejdelší tunel měří 1 748 m a je na železniční trati Nýrsko –Železná ruda?

- rychlovlak Eurostar má 18 vozů, 794 sedadel a měří 400 metrů?

- jízdenku do rychlovlaku Paříž – Londyn stačí strčit do specialního

turniketu a počitač přečte údaje o vlaku, místě a osobě?

Letecká doprava

Letadlo n. самолёт, vrtulník m. вертолёт, letiště n. аэропорт, letenka f. билет на самолёт, palubní lístek m. посадочный талон, přimý let m. прямой полёт, mezipřistaní n. пункт промежуточной посадки, odbavení n. регистрация, letuška f. стюардесса, posadka f. экипаж, pilot m. пилот, rozjezdová plocha f. стартовая полоса, startovat стартовать, přistavat садиться. приземляться, letový řad m. расписание полётов самолётов, připoutat se пристегнуться, padák m. парашют, trup letounu m. корпус корабля, hangár m. ангар

 

NA LETIŠTI

 

A. Musíte si dát zvažit zavazadla. Připevním na ně tyhle šitky.

B. A já připravím letenky a přiruční zavazadla, máme projít celnici na

nástupišti.

A. Podívejte se, tamhle stojí přiraveno ke startu naše letadlo. Posadka již

nastoupila a k letounu pravě pristávují schůdky. Uřednice Českých

aerolinii přichází s pásy a se seznamem cestujících. Pojďme, za

chvili se bude nastupovat.

B. Minulý čtvrtek to bylo horší. Letadlo do Ostravy nemohlo vzletnout

pro špatnou viditelnost.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-12-03; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 386 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Начинать всегда стоит с того, что сеет сомнения. © Борис Стругацкий
==> читать все изречения...

833 - | 667 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.008 с.