Лекции.Орг


Поиск:




Национальная металлургическая академия Украины. Удовлетворение растущих потребностей человечества в энергии в условиях истощения запасов топлива возможно за счет повышения эффективности ее использования и




 

Удовлетворение растущих потребностей человечества в энергии в условиях истощения запасов топлива возможно за счет повышения эффективности ее использования и применения возобновляемых источников энергии (ВИА). Их положительные качества - повсеместная распространенность и экологическая чистота. Однако малая их удельная мощность требует большой площади энергоустановок для перехвата потока энергии (приемные поверхности солнечных установок, площадь ветроколеса, протяженные плотины приливных электростанций и т.п.). Это ведет к большой материалоемкости и росту удельных капиталовложений по сравнению с обычными энергоустановками. Недостатком является изменчивость во времени этих источников. Лишь геотермальные и биоэнергетические установки гарантируют относительно постоянную выработку электрической или тепловой энергии. Энергия приливов изменяется циклично; поступление солнечной энергии менятся в зависимости от погоды, как и энергии ветра. Кроме того, до сих пор не решена проблема аккумулирования электроэнергии в больших количествах.

Энергообеспечение на основе ВИА могло бы решить проблему для развивающихся стран. Но у них нет средств на закупку оборудования и современной энергетической инфраструктуры. Лишь богатые страны, не испытывающие энергетического голода, могут использовать эту энергию, прежде всего по соображениям экологии и диверсификации энергоснабжения. Т.о., широкое использование ВИА требует учета ряда аспектов: экологических, технических, экономических и др. В Украине, кроме того, значительным препятствием является несовершенное законодательство и бюрократические сложности с оформлением разрешительной документации.

 

УТИЛІЗАЦІЯ ВІДХОДІВ ГАЛЬВАНІЧНОГО ВИРОБНИЦТВА ШЛЯХОМ ВИКОРИСТАННЯ ЇХ У БУДІВНИЦТВІ

Ярова О.Г., керівник ст. викл. Мешкова А.Г.

Національна металургійна академія України

 

Відходи гальванічного виробництва мають велику токсичність, тому необхідно розробити заходи по їх знешкодженню. До таких заходів належать їх захоронення на полігонах, а також використання як вторинної сировини в народному господарстві, зокрема, в будівельній індустрії.

Поховання певних видів відходів на полігонах є невигідним в економічному відношенні через заняття орних та інших угідь, а також споруди дорогих спеціальних полігонів. Цей метод небезпечний з точки зору охорони навколишнього середовища, оскільки відходи, будучи продуктами з токсичними властивостями і нестабільного хімічного характеру, можуть мігрувати у вигляді летких компонентів в повітряне середовище або ж у формі розчинних сполук переходити в грунтові води, а потім асимілюватися в рослинах і потрапляти в корм тварин і в їжу людям.

Утилізація гальванічних відходів виконується у виробництві будматеріалів, а саме, для виготовлення цегли, бетонних будівельних конструкцій та ін оптимальні варіанти використання таких відходів визначаються шляхом проведення спеціальних гігієнічних досліджень.

 

АНАЛІЗ ЯКОСТІ АТМОСФЕРНОГО ПОВІТРЯ ПІД ВПЛИВОМ ВИКИДІВ АВТОТРАНСОПРТУ

Колінько О.В., керівник доц. Стовба Я.В.

Національна металлургійна академія України

Хімічний склад викидів залежить від виду та якості палива, технології виробництва, способу спалювання в двигуні і його технічного стану. До числа пріоритетних забруднювачів атмосфери, що надходять в міську атмосферу з відпрацьованими газами автомобілів з бензиновими двигунами відносяться свинець, бенз(а)пірен, летючі вуглеводні, окис вуглецю. Картерні гази дизеля містять значно меншу кількість вуглеводнів в порівнянні з бензиновим двигуном.

Комплексний індекс забруднення атмосфери(ІЗА) у містах Кривий Ріг, Дніпропетровськ, Дніпродзержинськ становить на рівні 10-23 ум.од., що відповідає високому та дуже вискокму рівню забруднення. Доля вкладу викидів автотранспорту у цей рівень забруднення становить 50-55%.

Основні заходи щодо зниження шкідливого впливу автомобільного транспорту на атмосферне повітря наступні: переведення автомобілів на газове паливо, поліпшення якості дорожнього покриття; будівництво підземних пішохідних переходів; контроль і регулювання токсичності та димності відпрацьованих газів при виїзді автомобілів з автопідприємств, при технічному огляді, а також на автодорогах; спорудження та оснащення контрольно-регулюючіх пунктів для перевіркі и зниження токсичності відпрацьованих газів транспортних засобів; розроблення прістроїв для очищення відпрацьованих газів двігунів та оснащення ними транспортних засобів; впровадження жорсткого контролю за якістю пального, запровадження поетапності припинення використання етилованого бензину.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-12-06; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 421 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Вы никогда не пересечете океан, если не наберетесь мужества потерять берег из виду. © Христофор Колумб
==> читать все изречения...

795 - | 768 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.009 с.