Лекции.Орг


Поиск:




Педагогічні вимоги до уроку




ОРГАНІЗАЦІЯ І МЕТОДИКА УРОКУ З ФІЗИЧНОЇ КУЛЬТУРИ

Пам'ятка для проведення самоаналізу уроку

При проведенні самоаналізу уроку конкурсантом мас бути враховане наступне:

1. Мета уроку.

2. Місце даного уроку в темі, розділі, курсі. Як пов'язаний даний урок з попередніми, яка його роль у вивченні наступного матеріалу. Специфіка уроку та його тип.

3. Чи раціонально був розподілений час на всі етапи уроку, чи логічним був перехід від одного етапу до іншого?

4. Назвати та дати обґрунтування вибору методів навчання.

5. Які форми навчання використовувались при вивченні нового матеріалу?

6. Яка реальна характеристика навчальних можливостей учнів? Які особливості учнів були враховані при проведенні даного уроку?

7. Чи була забезпечена висока працездатність учнів на уроці, яким чином?

8. Як здійснювався контроль засвоєння знань, умінь і навичок?

9. Як використовувався на уроці кабінет, які засоби навчання, з якою метою?

10. Чи була забезпечена атмосфера доброзичливості та взаєморозуміння на уроці?

11. Що планувалось на випадок непередбачуваної ситуації?

12. Чи вдалося повністю реалізувати мету уроку? Якщо не вдалось, то чому?

Необхідно пам'ятати, що посилання на "недоліки" класу та рівень його підготовки є иекоректн йми. За результатами другого етапу визначаються п'ять учасників суперфіналу

Педагогічні вимоги до уроку

Уроки фізичної культури мають свою специфіку як в організації, так і в проведенні. На уроках фізкультури діти займаються в спортивному одязі, а не в повсякденній шкільній формі. Уроки проводяться на спортивному майданчику, в спортивному залі, що дає змогу створювати особливі умови для організації учнів і цікавого, змістовного проведення занять. Крім того, на уроці учням часто доводиться міняти свої місця під час виконання вправ та участі в рухливих іграх, вступати в складні стосунки з товаришами. Уроки фізкультури — це велика гама рухових відчуттів, які по-різному впливають на учнів. Тому під час проведення уроків фізичної культури треба здійснювати індивідуальний підхід.

Вимоги до уроку фізкультури. Освітні, виховні й оздоровчі завдання розв'язуються на уроці в комплексі. Успіх у виконанні цих завдань насамперед залежить від методичного рівня, на якому проводиться урок, а також від того, як забезпечується єдність фізичної та розумової активності учнів і виховуються морально-вольові якості. Отже, маємо визначити такі основні вимоги до уроку фізкультури:

· чітко формулювати завдання на урок (з якою вправою-чи грою ознайомлювати; якої вправи навчати, а яку вдосконалювати; розвитку яких якостей сприяти і якими засобами);

· зміст навчання на уроці повинен бути таким, щоб забезпечувався всебічний фізичний розвиток дітей, оздоровчий ефект;

· урок має бути правильно методично побудованим (вимоги щодо підбору вправ залежно від віку й статі, дозування, послідовності і принципів навчання, способів органі­зації учнів на уроці);

· урок за своїм змістом повинен відповідати складу учнів, їхнім віковим і статевим особливостям, фізичному розвитку і стану фізичної підготовленості вихованців;

· кожний урок має бути логічним продовженням попереднього уроку і водночас підготовкою до наступного, цікавим, змістовним для учнів і спонукати їх до активної діяльності;

· під час проведення уроку необхідно поєднувати словесні методи навчання, наочного сприймання та практичні методи виконання вправи;

· виховувати у дітей інтерес і звичку до систематичних самостійних занять фізичною культурою.

Завдання уроків фізичної культури. У фізичному вихованні результат залежить від якості навчальної і виховної роботи на уроках фізкультури. Це досягається послідовним розв'язанням освітніх, виховних і оздоровчих завдань на кожному уроці.

Освітні завдання — це навчання дітей основних рухових дій (бігу, стрибків, метань, лазіння, перелізання, рівноваги, пересування на лижах). Послідовна реалізація освітніх завдань в кінцевому результаті приводить до міцного і повного засвоєння навчального матеріалу. Освітні завдання можуть бути такі: ознайомити, навчити, повторити, удосконалити. Для розв'язання одних завдань необхідний відносно тривалий час (серія уроків), для інших — достатньо одного уроку. Так, наприклад, навчити техніки стрибка у висоту з прямого розбігу способом «зігнувши ноги» з правильним виконанням усіх елементів стрибка (розбіг, відштовхування, перехід через планку, приземлення) на одному уроці неможливо, потрібна серія послідовних уроків. І навпаки, ознайомити учнів з технікою відштовхування — завдання відносно невелике, часткове, яке розв'язується протягом одного уроку. До освітніх завдань належать також теоретичні відомості про руховий режим під час виконання фізичних вправ, догляду за тілом і одягом у процесі занять фізичними вправами.

На уроках фізкультури освітні завдання розв'язуються в комплексі з виховними й оздоровчими. У дітей під час навчання виховуються дисциплінованість, чесність, воля і т.д. У зв'язку з тим, що виховні та оздоровчі завдання загальні і розв'язуються протягом усього навчального року, записувати їх до плану уроку немає потреби.

На уроках фізкультури у дітей розвиваються такі якості, як сила, швидкість, витривалість, спритність, гнучкість. Ця робота проводиться на кожному уроці(ЗФП).

Найважливіші завдання уроків фізичної культури в школі це формування в учнів знань про здоровий спосіб життя, вмінь та навичок щодо самостійних занять фізичними вправами, а також залучення до систематичних занять спортом, іншими видами рухової діяльності.

Все це обумовлює інструктивно-методичну спрямованість уроків фізичної культури. Не обов'язково, щоби уроки у повному обсязі забезпечували необхідну для школярів рухову активність. Важливо, щоби вони дали кожному учневі знання і практику щодо тренування організму, долання різних труднощів, привчили до перенесення фізичних навантажень.

Організаційні вимоги: чіткість проведення - економне використання часу, оптимальний темп навчання, логічна послідовність і завершеність; свідома дисципліна учнів; раціональне використання різних засобів навчання, в тому числі технічних.

Виховні вимоги: сприяння всебічному фізичному і духовному розвитку, формування естетичних ідеалів, підвищення самостійності і активності учнів.

Вимоги оздоровчої спрямованості: вибір засобів та навантажень, що сприяють зміцненню здоров'я та фізичному розвитку учнів.

Дидактичні або освітні вимоги чітке визначення завдань навчання в цілому і по частинах, місця кожного уроку в системі занять і його оптимального змісту; вибір відповідних методів навчання і вдосконалення рухових здібностей; здійснення навчання на підставі важливіших дидактичних принципів. Останні передбачають врахування вікових особливостей школярів.

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-12-06; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 641 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Неосмысленная жизнь не стоит того, чтобы жить. © Сократ
==> читать все изречения...

1295 - | 1119 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.012 с.