Лекции.Орг


Поиск:




Поняття страхування і його функції.




Спеціальність: 5. 03040101 " Правознавство " Курс ІІІ

Дисципліна: "Фінансове право"

Лекція 13 (2 години)

Тема 13. Правові основи загальнообов’язкового державного страхування

Навчальна мета: засвоїти cутність та поняття страхування, зясувати особливості загальнообов’язкового державного страхування

Виховна мета: Формувати якості особистості студентів як майбутніх юристів та пізнавальний інтерес до вивчення фінансового права; прищеплювати повагу до національного права.

Розвивальна мета: Спонукати до пізнавальної, наукової, творчої діяльності; розвивати самостійність та творче мислення в правозастосовчій діяльності.

План

1. Поняття страхування і його функції.

2. Відносини у сфері страхування, що регулюються фінансовим правом.

3. Фінансово-правове регулювання відносин у сфері загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Самостійна робота:

  1. Розкрийте поняття страхування.
  2. Охарактеризуйте відносини у сфері страхування, що регулюються фінансовим правом: суб’єкти, об’єкт, зміст, підстави виникнення та припинення.
  3. Визначте особливості фінансово-правового регулювання відносин у сфері загальнообов'язкового державного соціального страхування.

 

Література

Основна:

1. Конституція України. Прийнята Верховною Радою України 28 червня 1996 р. // Відомості Верховної Ради України. - 1996. - № 30

2. Про страхування: Закон України від 07.03.1996 № 85/96-ВР // Електронний ресурс. – Режим доступу: http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/85/96-%D0%B2%D1%80.

3. Основи законодавства України про загальнообов'язкове державне соціальне страхування: Закон України від 14.01.1998 № 16/98-ВР// Електронний ресурс. – Режим доступу: http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/16/98-%D0%B2%D1%80.

4. Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування: Закон України від 09.07.2003 № 1058-IV// Електронний ресурс. – Режим доступу: http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/1058-15.

5. Про обов*язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів: Закон України від 01.07.2004 № 1961-IV // Електронний ресурс. – Режим доступу: http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/1961-15.

6. Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування загальнообов’язкового державного соціального страхування та легалізації фонду оплати праці: Закон України від 28.12.2014 № 77-VIII// Електронний ресурс. – Режим доступу: http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/77-19.

7. Фінансове право: навч. посібник: рекомендовано МОН України / Нац. акад. внутр. справ МВС України; за заг. ред.: А. Г. Чубенка, Д. М. Павлова, авт. кол.: С. М. Безрутченко, Н. А. Буличова, О. О. Котирло та ін. - Київ: КНТ, 2014. - 601 с.

8. Фінансове право: підручник / Ю. М. Жорнокуй, О. В. Кашкарьова, Т. В. Колесник та ін., за заг. ред. О. М. Бандурки та О. П. Гетманець. - 2-ге вид. доп. та перероб. – Харків: Екограф, 2015. – 500 с.

9. Фінансове право: підручник / за ред. М. П. Кучерявенка. - Харків: Право, 2016. - 440 с..

Додаткова

1. Острогляд О.В Визначення відносин у сфері страхування, що входять у предмет фінансового права// ПРАВО І БЕЗПЕКА. – 2010. – № 3 (35). - С. 231-235.

2. Тарасенко М.В. Фінанси державних фондів соціального спрямування: навчальний посібник. Одеса: "Атлант", 2010.

 

Поняття страхування і його функції.

 

Страхування е тією категорією, що відображає особливу сферу економічних відносин суспільства, оскільки життєдіяльність як держави і суспільства в цілому, так і окремих осіб супроводжується певними ризиками.

В економічному аспекті страхування являє собою систему економічних відносин з приводу утворення централізованих і децентралізованих резервів грошових і матеріальних засобів, необхідних для покриття непередбачуваних потреб суспільства і його членів. З матеріальної точки зору страхування передбачає створення грошових (матеріальних) фондів спеціалізованих установ - страховиків, які використовуються для відшкодування шкоди, завданої стихійним лихом, нещасними випадками, а також у зв'язку з настанням певних подій.

З точки зору науки фінансового права фінансово-правове регулювання відносин у сфері страхування передбачає застосування методу владних приписів і має публічний характер. Отже, страхування як фінансово-правову категорію можна розглядати як сукупність фінансово-правових відносин з приводу формування, розподілу та використання спеціальних фондів коштів — страхових фондів, спрямованих на захист законних інтересів держави в цілому, місцевого самоврядування, фізичних та юридичних осіб як суб'єктів фінансових правовідносин у випадку настання певних подій, в яких орган влади є обов'язковим учасником.

Відповідно до ст. 1 ЗУ «Про страхування» від 07.03.1996 № 85/96-ВР страхування - це вид цивільно-правових відносин щодо захисту майнових інтересів фізичних осіб та юридичних осіб у разі настання певних подій (страхових випадків), визначених договором страхування або чинним законодавством, за рахунок грошових фондів, що формуються шляхом сплати фізичними особами та юридичними особами страхових платежів (страхових внесків, страхових премій) та доходів від розміщення коштів цих фондів.

 

Функції страхування

Прояв сутності страхування розкривається через його функції

Страхуванню як самостійній ланці фінансової системи притаманні всі основні функції фінансів, проте вони мають специфічний прояв.

Так, розподільча функція фінансів проявляється через такі функції страхування, як попереджувальна, відновлювальна й ощадна.

Попереджувальна функція страхування полягає у попередженні страхового випадку й зменшенні завданої шкоди. Вона передбачає широкий комплекс заходів, спрямованих на недопущення чи зменшення негативних наслідків, викликаних різними несприятливими обставинами.

Відновлювальна функція забезпечує право учасникам формування страхового фонду на відшкодування втрат внаслідок страхового випадку — відшкодування шкоди, отримання особистого забезпечення тощо. В економічній літературі ця функція має здебільшого назву ризикової функції, оскільки саме в рамках відбувається перерозподіл грошових коштів серед учасників страхування у зв'язку з наслідками страхових подій.

Ощадна функція страхування найбільше зближує страхування з кредитом. За допомогою страхування є можливість відкласти конкретну страхову суму шляхом сплати періодичних страхових премій, що дозволяє підтримувати певний рівень життя.

Контрольна функція, як основна функція фінансів, притаманна й страхуванню. Ця функція проявляється одночасно з іншими функціями в конкретних страхових відносинах, оскільки на всіх етапах—формування, розподілу й використання страхових фондів—проводиться фінансовий контроль за відповідністю здійснюваних з цією метою фінансових операцій положенням чинного законодавства.

Виокремлюють також деякі інші функції страхування: сприяння розвитку економіки, компенсаційну функцію тощо.

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-12-05; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 741 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Наука — это организованные знания, мудрость — это организованная жизнь. © Иммануил Кант
==> читать все изречения...

796 - | 687 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.009 с.