Лекции.Орг


Поиск:




Організація та керівництво




ЗАТВЕРДЖЕНО

Проректор з науково-

педагогічної роботи

_________________А.М. Колот

«______»_______________2012 р.

 

 

ПРОГРАМА

Та методичні рекомендації

З педагогічної практики

 

для студентів юридичного факультету

денної форми навчання бакалаврського рівня підготовки

 

 

Затверджено

на засіданні кафедри

педагогіки та психології

 

Протокол № 4 від 16.12. 2011 р.

Завідувач кафедри ___________ Л.О. Савенкова

ПОГОДЖЕНО:

Начальник відділу
організаційного забезпечення
навчального процесу __________ Жданович А.Д.

Начальник науково-

методичного відділу __________ Гуть Т.В..

 

 

КИЇВ — 2011


Програма та методичні рекомендації з педагогічної практики для студентів юридичного факультету денної форми навчання бакалаврського рівня підготовки / Авт.- уклад.: Л. М. Грущенко, В.Г. Чужикова, М. В. Артюшина, О. А. Булавіна, М. А. Богорад, Н. І. Федоренко, О. С. Козлова, Л. В. Янчарська — К., 2011. — 55 с.

 

Автори – укладачі: Л. М. Грущенко, кандидат педагогічних наук, доцент

В.Г. Чужикова, кандидат педагогічних наук, доцент

М. В. Артюшина, доктор педагогічних наук, доцент

О. А. Булавіна, кандидат економічних наук, доцент

М. А. Богорад, старший викладач

Н. І. Федоренко, старший викладач

О. С. Козлова, кандидат психологічних наук, доцент

Л. В. Янчарська, асистент

 

 

Відповідальний за випуск — Грущенко Л. М.

 


Шановні студенти!

Ви вирушаєте на педагогічну практику та плануєте відкрити для себе шляхетну професію — професію викладача права. З чого ж розпочати підготовки.

Перш за все, потрібно заздалегідь подбати про місце проходження практики — обрати навчальний заклад), який готовий прийняти Вас у якості практиканта, та повідомити про це керівника практики від кафедри педагогіки та психології КНЕУ, написавши відповідну заяву.

Далі слід відвідати Настановну конференцію (інструктаж, або консультацію), яку проводитиме у вашій академічній групі керівник практики від кафедри. У ході конференції Ви зможете познайомитися з керівником (запишіть його прізвище, ім’я та по-батькові, адже його підпис має стояти на звітних документах) і з’ясуєте основні організаційні вимоги щодо Вашого перебування в навчальному закладі та оформлення звітної документації, яку Ви повинні підготувати за підсумками практики (зразки оформлення документів представлені в даній програмі).

Безпосередньо ж педагогічна практика проходитиме в кілька етапів: ознайомлення із внутрішнім розпорядкомнавчального закладу, вивчення досвіду викладачів та проведення власних навчальних занять. Зверніть увагу на те, що про місце та час проведення останніх Ви маєте заздалегідь повідомити свого керівника від Університету.

Для кожного заняття Вам потрібно буде підготувати план-конспект, без якого проведення заняття не допускається. Погортайте свої конспекти з курсу ПДНМ та методики викладання права: якщо Ви сумлінно працювали на парах, Ви знайдете там чимало корисної інформації, яка допоможе грамотно скласти власні методичні розробки. Почитайте також поради по встановленню ефективної взаємодії, які ми наводимо в цих методичних рекомендаціях. І обов’язково освіжіть у своїй пам’яті основні правила техніки безпеки, адже коли Ви виконуватиме роль вчителя, відповідальність за життя та здоров’я учнів лежатиме на Вас.

Подбайте про належне оформлення звітних документів та про наявність підписів керівників практики від кафедри та від бази практики там, де це вимагається (допоміжні матеріали для оформлення звітної документації Ви також знайдете в додатках до цієї програми). Пам'ятайте, що своєчасна підготовка звіту збереже Ваші нервові клітини та допоможе уникнути безсонних ночей.

Офіційним завершенням педагогічної практики вважається Підсумкова конференція (захист), на якій Ви зможете обговорити з одногрупниками та керівником практики від Університету свої здобутки та труднощі, що виникали на Вашому шляху.

Пам’ятайте, що на час проходження педагогічної практики Ви стаєте членом педагогічного колективу навчального закладу, тож намагайтеся своєю поведінкою та сумлінним ставленням до виконання своїх обов’язків відповідати високому статусу педагога.

Бажаємо Вам невичерпного творчого натхнення та неабиякого задоволення від учительської праці! Усміхайтеся та несіть свій гарний настрій учнямце запорука Вашого успіху.

З повагою,

викладачі кафедри педагогіки та психології


ЗМІСТ

 

Вступ ………………………………………………………………………….…….. 6

1. Мета та завдання практики………………………………………...……………. 7

2. Бази практики ………………………………………………………………...… 10

3. Організація та керівництво…………………………………………………...... 11

4. Зміст діяльності практиканта……………………………………………..…… 13

Завдання 1. Критичний аналіз бази практики……………………….…………... 14

Завдання 2. Психолого-педагогічне дослідження особливостей навчальної групи………...…………………………………………………………..…………. 15

Завдання 3. Відвідування та критичний аналіз навчальних занять……………. 19

Завдання 4. Проведення навчальних занять…...………………………………... 21

Завдання 5. Звіт з педагогічної практики………………………………………... 23

Завдання 6. Звіт перед керівництвом бази практики. ………………………….. 24

Завдання 7. Залік з педагогічної практики………………………………………. 25

5. Порядок контролю та оцінювання педагогічної практики ………………… 27 Рекомендована література…………...…………………………………………… 32

Додатки ……………………………………………………………………………. 38

 


ВСТУП

 

Педагогічна практика завершує психолого-педагогічну підготовку студентів Університету до викладацької діяльності, що розглядається як професійне спрямування освітньо-професійно-орієнтованого циклу навчальних дисциплін: “Психологія діяльності та навчальний менеджмент” (загальна та вікова психологія, дидактика, управління навчальною діяльністю тощо), “Психологія спілкування” (професійне спілкування, педагогічна майстерність тощо), “Методика викладання права” (планування та проведення занять з юридичних дисциплін для різних освітньо-вікових груп, розробка дидактичних та методичних матеріалів до занять з правової тематики, обґрунтування доцільності та ефективне застосування активних методів навчання в процесі вивчення правознавства), курсова робота з циклу психолого-педагогічних дисциплін (теоретико-практична реалізація всіх аспектів підготовки та проведення занять з права в дитячих садках, початковій, середній, старшій школі, коледжах, училищах, вищих навчальних закладах та закладах післядипломної освіти).

Педагогічна практика відіграє значну роль в навчальному процесі Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана, оскільки навчальні заклади такого рівня готують не просто фахівців своєї справи, практиків, а спеціалістів, які здатні акумулювати всі сучасні знання з предмету науки та передавати їх тим, хто навчається.

Професійне спрямування бакалаврської програми в напрямку викладацької діяльності — це вирішення декількох суттєвих для людини й суспільства проблем: отримання додаткового соціального захисту (в жорстких умовах ринку праці суттєво зростає ймовірність працевлаштування); підвищення рівня підготовки до суспільно-економічної діяльності (за рахунок психолого-педагогічної компоненти освіти); підвищення рівня гуманітарної підготовки, оскільки психолого-педагогічні дисципліни безпосередньо стосуються людини.

Педагогічна практика полягає в безпосередньому ознайомленні студентів – практикантів з формами та методами викладання права, що використовуються в навчальних закладах різних рівнів акредитації, практичному оволодінню ними та має сприяти формуванню особистісно значущих вмінь та навичок, які є, з одного боку, інваріантними до багатьох сфер майбутньої практичної діяльності, а з іншого — характеризують професійне спрямування бакалаврської програми в напрямку викладацької діяльності випускників університету.

Програма педагогічної практики та методичні рекомендації розроблені відповідно до Закону України “Про освіту” (в редакції від 20.12.2001), Закону України “Про загальну середню освіту” (в редакції від 20.12.2001), Закону України “Про вищу освіту” (в редакції від 17.01.2002), наказів Міністерства освіти України “Про затвердження Положення про організацію навчального процесу у вищих навчальних закладах” (від 24.06.1993, № 161), “Про затвердження Положення про проведення практики студентів вищих навчальних закладів України” (від 08.04.1993, № 93) та листа Міносвіти № 1/9-224 від 10.11.1994 “Про реалізацію заходів Державної програми “ Освіта” — психолого-педагогічна підготовка студентів”. Контроль та оцінювання роботи студентів здійснюються відповідно до вимог „ Порядку оцінювання знань студентів КНЕУ з урахуванням вимог Болонської декларації” від 30.09.2004 р.

 

МЕТА ТА ЗАВДАННЯ ПРАКТИКИ

 

Мета педагогічної практики — інтеграція складових професійної підготовки викладача юридичних дисциплін у досвід професійної викладацької діяльності та в досвід ціннісного ставлення до неї в реальних умовах навчального процесу.

Основу педагогічної практики складає навчально-методична робота, в ході якої реалізуються основні завдання практики, що забезпечує формування в практикантів навичок викладацької роботи. Самостійне виконання завдань практики має формувати готовність студентів до викладацької діяльності та професійний інтерес, поглибити теоретичні знання з дисциплін психолого-педагогічного циклу та забезпечити формування вмінь їх застосування в реальних умовах життєдіяльності, сприяти вихованню потреби систематичного самовдосконалення, без чого важко сподіватися на натхненну творчу працю. У процесі підготовки до педагогічної практики студенти мають:

- поглибити розуміння особливостей різних рівнів освітньої діяльності в Україні;

- ознайомитись з особливостями функціонування різних типів навчальних закладів;

- покращити розуміння реалізації навчально-виховного процесу;

- вдосконалити вміння вести записи спостережень, аналізувати й узагальнювати отриману інформацію, правильно оформлювати документацію;

- навчитися здійснювати елементарну дослідно-діагностичну діяльність з вивчення роботи викладача, особливостей груп навчання.

Психолого-педагогічна практика має сприяти формуванню вмінь та навичок викладацької діяльності:

- здійснювати теоретичну та практичну підготовку до викладання навчального предмету;

- планувати матеріал, що викладатиметься;

- використовувати ефективні форми, методи та засоби навчання;

- сприяти становленню особистості тих, хто навчається;

- проводити індивідуальну роботу;

- постійно підвищувати свій професійний рівень, педагогічну майстерність, загальну культуру.

Педагогічна практика має сприяти поглибленню знань щодо:

- правознавства як предмету викладання;

- цілей, принципів управління навчанням та нормативного забезпечення викладання;

- навчальних планів, програм, підручників, посібників, наукової та методичної літератури;

- індивідуальних характеристик тих, хто навчається;

- форм, методів та засобів навчально-виховного процесу;

- культури спілкування, його форм, способів, засобів тощо.

Педагогічна практика складається з чотирьох етапів:

1. Підготовчий етап: вивчення організаційно-функціональних особливостей бази практики.

2. Аналітичний етап: відвідування та критичний аналіз двох занять викладачів бази практики, проведення психологічного обстеження учнів класу, в якому планується здійснювати викладання.

3. Викладацький етап: реалізація основних функцій викладача: відбувається в умовах конкретного навчального закладу (розробка дидактико-методичних матеріалів до майбутніх занять, проведення занять та їх аналіз).

4. Підсумковий етап: одержання характеристики з бази практики, підготовка звіту, його перевірка керівником, захист та підсумкове оцінювання результатів практики.

Навчально-методична робота студента поєднує дві складові, що доповнюють одна одну: пасивна практика та активна (аудиторна) практика. Пасивна практика зазвичай передує активній. Вона полягає у відвідуванні занять, консультацій, навчально-виховних заходів, які проводить викладач – керівник практики, з метою ознайомлення з його методичним досвідом та системою навчальної роботи, оволодіння методикою підготовки занять, викладання навчального матеріалу та методичними особливостями правового навчання певних вікових груп. Заохочується також відвідування занять, що проводяться іншими студентами – практикантами, з подальшою участю в обговоренні результатів та підготовкою письмової рецензії.

Активна (аудиторна) практика є основною частиною усього процесу проходження педагогічної практики, оскільки саме в ході активної практики виявляються та розвиваються викладацькі здібності студентів. Активна практика поєднує самостійну розробку та проведення занять, проведення консультацій, методичну роботу, проведення психологічного дослідження тощо.

До початку активної практики студент подає керівникові від бази практики (а за необхідності — й керівникові практики від ВНЗ) тексти лекційних матеріалів та методичні розробки занять з обраної юридичної теми. Після узгодження тексту лекцій та методичних розробок з керівником студент допускається до самостійного проведення занять.

Загальний об’єм навчальних годин педагогічної практики складає 36 годин, куди входять:

· Відвідування занять: 2 заняття х 2 години = 4 години.

· Аналітична робота — 5 годин.

· Вивчення особливостей навчального контингенту — 7 годин.

· Підготовка дидактико-методичних матеріалів до занять — 8 годин.

· Проведення занять: 3 заняття х 2 години = 6 годин.

· Підготовка звіту з практики — 6 годин.

 

БАЗИ ПРАКТИКИ

Базами педагогічної практики студентів університету є навчальні заклади та їх структурні підрозділи, які відповідають вимогам програми практики. До баз педагогічної практики відносяться різноманітні заклади освіти: дитячі садки, школи, ліцеї, гімназії, професійно-технічні училища, вищі навчальні заклади (зокрема, базами практики можуть виступати й кафедри юридичного факультету Київського національного економічного університету), заклади післядипломної освіти, центри тренінгового навчання, приватні освітні навчальні заклади тощо. Педагогічна практика студентів може проходити як в м. Києві, так і в інших регіонах України. Як виняток, студенти з країн СНД, які обрали для вивчення цикл психолого-педагогічних дисциплін, за згодою керівника практики від Університету можуть проходити педагогічну практику на території своєї держави.

ОРГАНІЗАЦІЯ ТА КЕРІВНИЦТВО

Відповідальність за організацію, проведення та контроль проходження студентами педагогічної практики покладається на керівництво кафедри педагогіки та психології КНЕУ. Кафедра також забезпечує навчально-методичне та загальне керівництво, виконання програми практики. До навчально-методичного керівництва практикою залучаються досвідчені викладачі кафедри педагогіки та психології, які безпосередньо брали участь у процесі підготовки майбутніх викладачів права.

Керівники практики від Університету:

· забезпечують проведення всіх організаційних заходів на початку практики (інструктаж з техніки безпеки, інформування про порядок проходження практики, надання студентам необхідних документів: направлення, програми, завдання, методичні рекомендації тощо);

· забезпечують планування, організацію та облік результатів практики;

· повідомляють студентам про систему звітності з практики (подання письмового звіту, вимоги до оформлення матеріалів тощо);

· у тісному контакті з керівником практики від бази практики забезпечують високу якість її проходження за програмою;

· контролюють виконання студентами програми практики на базі практики;

· вибірково відвідують заняття, що проводять студенти – практиканти, вдаються до заходів задля усунення недоліків в організації практики;

· аналізують діяльність студентів – практикантів, вивчають надану документацію та оцінюють роботу студентів;

· у складі комісії приймають заліки з практики;

· подають на кафедру письмовий звіт про проведення педагогічної практики (у звіті керівника практики від кафедри: систематизуються та узагальнюються результати практичної діяльності студентів; особлива увага приділяється аналізу характеристик студентів з бази практики; розробляються пропозиції щодо вдосконалення практичної підготовки студентів до педагогічної діяльності).

Студенти мають самостійно обирати для себе місце проходження педагогічної практики в різних ланках правової освіти. Супровід влаштування студентів на практику здійснює кафедра педагогіки та психології. У разі неможливості студента самостійно знайти базу для проходження практики, окремі варіанти можуть бути запропоновані йому кафедрою.

Студенти – практиканти зобов’язані:

· до початку практики отримати від керівника практики від Університету консультації щодо оформлення всіх необхідних документів, зокрема, направлення на базу практики;

· ознайомитись зі спеціальною педагогічною, методичною та психологічною літературою, яку рекомендовано до кожного завдання практики, взяти участь у настановній конференції;

· своєчасно скласти план проходження практики, дотримуватись графіку роботи, який встановлено, своєчасно повідомляти керівника практики про причини відсутності;

· у повному обсязі виконувати всі завдання за програмою практики та слідувати вказівкам керівників;

· вивчити та дотримуватися правил охорони праці, техніки безпеки та санітарної гігієни;

· нести відповідальність за виконану роботу, вносити пропозиції з удосконалення навчально-виховного процесу в навчальному закладі, на базі якого проводиться практика;

· своєчасно здати звіт та скласти залік з практики.

Керівники – консультанти практики від бази практики:

· організовують практику студентів згідно програми;

· забезпечують студентів необхідними матеріалами;

· надають консультації;

· допомагають вирішувати організаційні питання практики за програмою (відвідування занять, проведення занять, складання індивідуальних характеристик тощо);

· затверджують план практики на базі;

· складають (у довільній формі) характеристику кожного студента –практиканта, в якій надають інформацію про повноту виконання програми, рівень оволодіння навичками та вміннями викладацької діяльності, ставлення студентів до практичної діяльності та виставляють рекомендовану оцінку.

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-11-24; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 265 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Логика может привести Вас от пункта А к пункту Б, а воображение — куда угодно © Альберт Эйнштейн
==> читать все изречения...

802 - | 798 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.007 с.