Лекции.Орг


Поиск:




Мезоліт – епоха кам’яної доби (12,000-7,000 до РХ), що була перехідною між палеолітом і неолітом.




Міщани -(Міщанин - шляхтич- комедія-балет на 5 дій Мольєра з музикою Жана Люллі, вперше поставлена у 1670)

Москвофіли - мовно-літературна і суспільно-політична течія серед українського населення Галичини, Буковини і Закарпаття у 1819—1930-х рр.

«Магдебурзьке право» -це (німецьке міське́ право ) Сформувалося в Маґдебурзі близько 1235 року в процесі розвитку комунального руху під впливом міст-комун Північної Італії, що входила до складу Рейху.

«Норманська теорія» - це наукова теорія, за якою, нормани є засновниками східнослов'янської державності

Націоналізм -ідеологія і напрямок політики, принципом яких є теза про цінність нації як вищої форми суспільної єдності в державотворчому процесі.

Неоліт -новий кам'яний вік (X-поч.III тис. до н.е.) з неолітом пов’язаний початок переходу від привласнюючих форм господарства до відтворювальних.

Нова економічна політика -економічна політика, яка проводилася в Радянських республіках починаючи з 1921 року. Була прийнята весною 1921 року X з'їздом РКП(б), змінивши політику «воєнного комунізму»

Нова січ(Підпільненська Січ)- адміністративний і військовий центр запорозького козацтва в 1734—1775 роках. Остання Запорозька Січ.

Окатоличення – Іноземні завойовники намагались поневолити Україну не тільки мечем, а й рівною мірою насильницьким окатоличенням.

Опришки - учасники народно-визвольної боротьби в Галичині, на Закарпатті, Буковині проти феодально-кріпосницького гніту польської шляхти, молдавських феодалів, угорських та австрійських поміщиків у XVI —XIX ст..

Остарбайтери - нім. термін для означення осіб, які були вивезені гітлерівцями з східних окупованих територій, переважно з Рейхскомісаріату Україна, протягом Другої світової війни на примусові роботи до Німеччини.

Отаманщина -період в історії визвольних змагань. Найчастіше асоціюється з селянським повстанським рухом у 1918 - 1923 роках.

ОУН - УПА- ОУН (1929 році) та УПА (1943—1954). Під абревіатурою «ОУН» найчастіше мають на увазі ОУН(б) — відгалуження Організації українських націоналістів, що утворилося внаслідок її розколу у 1940 році та очолювалося Степаном Бандерою.

Палеоліт - давня кам'яна доба, найдавніший період людського суспільства (3млн. до 100—150 тис. р т)

Панславізм -культурна і політична течія, поширена в державах, населених слов'янськими народами, в основі якої лежать ідеї про необхідність їх політичного об'єднання на основі етнічної, культурної та мовної спільності.

Партизанський рух -1941—45, боротьба радянського народу проти фашистських загарбників на тимчасово окупованій території СРСР, головною формою якої були озброєні дії партизан і підпільників.

Первісне стадо - умовна назва людських суспільств[6], в яких жили первісні люди з моменту виділення людини із світу тварин й до формування родових общин.

Переяславська рада -військова рада, скликана гетьманом Б. Хмельницьким у м. Переяславі для вирішення питання про взаємовідносини між Військом Запорізьким та Московською державою.

Північна війна - (1708 – 1713) — війна між Московією з одного боку та Швецією, Гетьманщиною та Османською імперією з іншого.

Підкарпатська Русь - офіційна назва автономної республіки у складі Чехо - Словаччини в 1938—1939 і Української незалежної держави на Закарпатті в березні 1939 р.

План «Ост»- секретний план уряду Третього Рейху з проведення етнічних чисток на території Східної Європи, і її німецькій колонізації після перемоги над СРСР.

Правління гетьманського уряду - уряд, якому у 1734 році, після смерті Данила Апостола доручила правління Гетьманщиною цариця Анна Іоанівна, фактично видозмінена Малоросійська колегія.

Політична партія - це зареєстроване згідно з законом України «Про політичні партії в Україні» добровільне об'єднання громадян — прихильників певної загальнонаціональної програми суспільного розвитку. Поступовці - таємна понадпартійна політична і громадська організація українців в Російській Імперії, постала 1908 з ініціативи членів колишньої Української Демократично-Радикальної Партії.

«Перебудова»- це назва сукупності політичних і економічних реформ, що проводилися в СРСР у 1985—1991 роках(демократизація суспільного життя, введення елементів ринкових відносин)

«Помаранчева революція» -це революція, проведена прихильниками Віктора Ющенка, кандидата від опозиції на президентських виборах у листопаді — грудні 2004 року, після оголошення Центральною виборчою комісією попередніх результатів, згідно з якими переміг його суперник — Віктор Янукович.

«Просвіти»- це укр.. громадська організація культурно-освітянського спрямування, яке винкло у 1868році у Галичині. Його виникнення було стало противагою антиукраїнським течіям у культурному житті.

Рейхскомісаріат - це ради народного господарства, державні органи територіального управління й планування промисловістю УРСР і СРСР, що існували 1918—1931 і 1957—1965.

Референдум 1 грудня 1991р.- загальнонаціональний референдум на території колишньої УРСР щодо проголошення незалежності України. Відбувся 1 грудня 1991 року.

Реформа кріпацтва - (селянська — 1861 p., земська, фінансова — 1864 p., міська — 1870 p., шкільна — 1860—1864 pp., військова — 1864—1874 pp., поліцейська та ін.).

Реформи царизму -петровська реформа 1708-1721 рр

Ринкові реформи-1) аграрна реформа проведена згідно президентського указу від 3 грудня 1999 р "Про невідкладні заходи що­до прискорення реформування аграрного сектору економіки"

Роздержавлення -передача майна державного підприємства у володіння, розпорядження та використання трудовому колективу роздержавлюваного підприємства за збереження незалежності цього майна суспільству, державі.

«Руїна» - це період історії України кінця XVII століття, що відзначився розпадом української державності, який пов*язують з правлінням трьох гетьманів(Івана Брюховецького, Дем'яна Многогрішного та Івана Самойловича)

«Руська правда» -це збірка стародавнього руського права, складена в Київській державі у XI—XII ст. на основі звичаєвого права, яку проголосив князь Ярослав Мудрий.

«Руська трійця»-це (1832—1837 рр.) — галицьке літературне угруповання, очолюване М. Шашкевичем, Я. Головацьким та І. Вагилевичем, що з кінця 1820-их років розпочало на Західних Українських Землях національно-культурне відродження.

Січове козацтво - військо на Запоріжській січі поч. з 15 ст.

Січові стрільці - одна з найкращих регулярних формацій Армії УНР у 1917—1919, яка мала різні форми організації - Курінь Січових Стрільців, Полк Січових Стрільців.

Скасування кріпацтва - 1861 р. проголошено Скасування кріпосного права,завдяки селяни - кріпаки переставали бути власністю поміщиків. Вони могли вільно торгувати, без дозволу поміщиків одружуватися,

Соціально-економічна модернізація - вирішення трьох взаємопов’язаних проблем: модернізація державної економічної політики, модернізація виробничо-технологічної бази економіки, модернізація системи соціального захисту населення.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-11-24; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 395 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Наглость – это ругаться с преподавателем по поводу четверки, хотя перед экзаменом уверен, что не знаешь даже на два. © Неизвестно
==> читать все изречения...

939 - | 691 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.011 с.