Лекции.Орг


Поиск:




Історія розвитку кримінальної психології




Доля кримінальної психології склалася так, що більшу частину своєї історії вона розвивалась у лоні судової пси­хології. Могутнім імпульсом для самостійного розвитку кримінальної психології стало виокремлення з кримі­нального права кримінології, яке різними дослідниками датується кінцем XVIII — другою половиною XIX ст. Саме в той період кримінальна психологія за пропози­цією швейцарського психолога Едуарда Клапареда отри­мала статус складової частини юридичної психології.

В історії розвитку кримінальної психології відносно умовно можна вирізнити три основні етапи:

І: порівняльно-аналітичний (кінець XVIII ст.— XIX ст.);

II: науково-пошуковий (початок — 60-ті роки XX ст.);

III:.сучасний (з 60-х років XX ст.).

Характерною рисою першого етапу було розроблення кримінально-психологічних проблем зусиллями антро­пологів, медиків, юристів і меншою мірою — психологів. Власне термін «кримінальна психологія» набув офіційно­го статусу у праці німецького дослідника Й. Шаумана «Думки щодо кримінальної психології» (1792 р.).

Визначальними подіями цього етапу стали викладання (з 1806 р.) професором X. Штельцером курсу «Криміналь­на психологія за Ф. Галлем» у Московському, а потім — Дерптському (нині Тартуському) університетах та поява капітальної праці німецького юриста Ганса Ґросса «Кри­мінальна психологія» (1898 р.). У ній широко використа­но експериментально-психологічні матеріали, отримані в дослідженнях психологів А. Біне, Т. Рібо, Г. Еббінгауза.

Основним підсумком першого етапу розвитку кримі­нальної психології є визначення двох чільних проблем — особи злочинця та злочинності як психологічного фено­мена, а також створення умов для широкого проведення науково-психологічних, зокрема експериментальних, досліджень.

Визначальною рисою другого, науково-пошукового, етапу є активізація психологів, які поряд із юристами сконцентрувалися на розробленні типології злочинця та проведенні експериментальних досліджень з різними категоріями злочинців.

Вітчизняний психолог О. Ф. Лазурський увійшов в історію світової психології як перший розробник природ­ного експерименту. Водночас він став автором фунда­ментальної класифікації типів особистості. У цій класи­фікації представлено групу так званих спотворених типів особистості нижчого та середнього психічних рівнів.

За О. Ф. Лазурським, нижчий рівень охоплює чотири типи: 1) пасивний (апатичний та безвільний); 2) розваж­ливо-егоїстичний; 3) афективно спотворений; 4) актив­но спотворений (безвладний ґвалтівник і зосереджено жорстокий).

Середній рівень складається з двох підгруп. Перша — це невдахи, куди входять типи непристойного мрійника, афективного невдахи, енергійно-розлюченого. Друга — це успішні, куди входять типи лицеміра і владно-спотво­реного.

Значний внесок у розроблення проблеми злочинця зро­бив кримінолог С. Познишев. У фундаментальній праці «Кримінальна психологія. Злочинні типи» (1926 р.) він кри­тично оцінив ідею природженого злочинця і визначив зло­чинний тип як індивідуальне поєднання характеру та погля­дів людини, що можуть впливати на схильність до злочину. Залежно від співвідношення об'єктивних, зовнішніх обста­вин та індивідуальної схильності до злочину С. Познишев вирізнив два типи злочинців: екзогенний та ендогенний.

Активну участь у розробленні типології злочинця та застосуванні експерименту для отримання кримінально важливої інформації брали відомі психологи Г. Мюн-стенберг, В. Бехтерев, О. Лурія.

Сумнозвісна постанова ЦК ВКП(б) «Про педологічні збочення у системі Наркомпросвіти» (1936 р.) завдала нищівного удару по кримінальній психології, юридичній психології в цілому. Майже на ЗО років психологію було усунуто від розроблення кримінальних проблем. Відродження кримінальної психології розпочалося наприкінці 60-х — на початку 70-х років. Тоді у Всесоюз­ному інституті вивчення причин і розроблення заходів попередження злочинності створили сектор судової пси­хології. Відбулася всесоюзна конференція із судової психології, а на IV всесоюзному з'їзді психологів СРСР працював симпозіум із судової психології. Активну участь у їхній роботі брали фахівці з України.

Визначальною рисою сучасного етапу розвитку кри­мінальної психології в Україні є дедалі активніша роль фахівців-психологів.1 Наслідком цього стало створення спеціалізованих психологічних підрозділів (лаборато­рій, кафедр, відділів), які проводять науково-дослідну та освітню діяльність. Такі підрозділи функціонують, зок­рема, у Національній академії внутрішніх справ Украї­ни, Київському юридичному національному універси­теті внутрішніх справ, Академії Служби безпеки Украї­ни та ін.

В окремих відомствах розгорнуті загальновідомчі психологічні служби, які здійснюють психологічне за­безпечення заходів із профілактики та припинення щодо злочинності.

Наукове підґрунтя їхньої діяльності створюється спіль­ними зусиллями юристів (А. Ф. Зелінський, О. М. Кос­тенко, М. В. Костицький, С. А. Тарарухін та ін.) і психо­логів (В. Г. Андросюк, Н. Ю. Максимова, О. В. Тимченко, С. І. Яковенко та ін.).

Все це дозволяє стверджувати, що кримінальна пси­хологія в Україні динамічно розвивається і має значні перспективи.

Контрольні запитання і завдання

1. Розкрийте взаємозв'язок між юридичною та криміналь­
ною психологією.

2. Порівняйте позиції щодо визначення сутності кримі­
нальної психології юриста М. В. Костицького та психолога
О. М. Столяренка.

3. У чому полягають основні завдання сучасної криміналь­
ної психології?

4. Розкрийте взаємозв'язок кримінальної психології з ін­
шими галузями психології.

5. З якими галузями права найбільш тісно пов'язана кримі­
нальна психологія?

Література

1. Балабанова Л. М. Судебная патопсихология.— Донецк,
1998.

2. Васильєв В. Л. Юридическая психология.— 3-є изд.—
СПб., 2000.- С. 12-14.

3. Дулов А. В. Судебная психология.— Минск, 1975.-
С. 16-18.

4. Кондратьєв Я. Ю. Використання психологічних знань як
напрям удосконалення діяльності оперативних підрозділів з
розкриття злочинів // Практична психологія та соціальна ро­
бота.- 2002.- №5.- С. 61-63.

5. Кримінологія і профілактика злочинів: Загальна части­
на.- К., 1996.- С. 7-8.

6. Литвак О., Зелінський А. Кримінальна психологія: сучас­
не становище і перспективи // Право України.— 1998.- № 6.-
С. 59-62.

7. Максименко С. Д. Психологія в соціальній та педагогіч­
ній практиці.- К., 1999.- С. 16.

 

8. Медведєв В. С. Вітчизняна юридична психологія: віхи
становлення // Проблеми пенітенціарної теорії і практики.—
К.: КІВС, 2002.- № 7.- С. 98-102.

9. Медведєв В. С. Практична психологія в органах внутріш­
ніх справ України. Сьогодення та перспективи // Практична
психологія та соціальна робота.- 2002.- № 4.- С. 47-49.

 

10. Прикладная юридическая психология: Учебное посо-
бие / Под ред. А. М. Столяренко.- М., 2001.- С. 24-26.

11. Юридична психологія: Підручник/ За заг. ред. Я. Ю. Кон-
дратьєва.- К., 1999.- С. 21-22; 26-43.


Глава 2





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-11-23; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 432 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Люди избавились бы от половины своих неприятностей, если бы договорились о значении слов. © Рене Декарт
==> читать все изречения...

1014 - | 828 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.011 с.