Лекции.Орг


Поиск:




Список використаних джерел. Відповідно до навчальних планів підготовки молодших спеціалістів, учні спеціальності 5.03060102 «Організація обслуговування на транспорті» виконують курсову




ВСТУП

Відповідно до навчальних планів підготовки молодших спеціалістів, учні спеціальності 5.03060102 «Організація обслуговування на транспорті» виконують курсову роботу з дисципліни «Менеджмент на транспорті».Курсова робота є складовою професійної підготовки, підсумковою роботою з професійно -орієнтованих дисциплін, яка дає змогу виявити рівень засвоєння учнями теоретичних знань та рівень їх практичної підготовки, здатність до самостійної роботи в обраній професійній сфері.

Працюючи над курсовою роботою учень повинен засвоїти навички правильної постановки проблеми, обґрунтування її актуальності, формулювання мети і завдань дослідження, побудови логічного плану і вибору оптимальної структури. В процесі виконання курсової роботи учні повинні вчитися працювати з літературними джерелами і статистичною інформацією, робити узагальнення ти вносити пропозиції щодо покращення питання з обраного напрямку дослідження.

Метою дослідження є осмислення теоретичних основ та професійної проблеми; комплексне оволодіння матеріалом; практичне застосування теоретичних знань для вирішення конкретних завдань щодо вдосконалення управління діяльністю підприємств транспортної галузі.

У процесі виконання курсової роботи учень має продемонструвати:

- знання загальнотеоретичних, загальноекономічних, профе­сійно-орієнтованих і спеціальних дисциплін, які розкривають теоретичні основи та практичні питання менеджменту;

- вміння відбирати, систематизувати та опрацьовувати інформацію відповідно до мети дослідження;

- вміння розробляти висновки і конкретні пропозиції щодо вдосконалення управління реальним досліджуваним об'єктом;

Курсова робота повинна мати логічний, доказовий, аргументований характер і відповідати таким вимогам:

- містити поглиблений всебічний аналіз досліджуваної проблеми;

- містити елементи самостійного дослідження;

- містити обґрунтовані пропозиції щодо вдосконалення діяльності на досліджуваному об'єкті;

- бути належним чином оформленою;

- мати всі необхідні супровідні документи;

- виконуватися в термін, передбачений графіком навчального процесу.

Курсова робота, яка не відповідає вимогам, не містить матеріалів конкретного дослідження проблеми на реальному підприємстві, обґрунтованих пропозицій до захисту не допускається.

 

1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

Курсова робота виконується на основі поглибленого вивчення чинного законодавства України з питань підприємницької діяльності, спеціальної вітчизняної та зарубіжної літератури, передового досвіду з проблеми, яка вивчається, а також на основі результатів досліджень реального об'єкта, проведених учнем під час проходження виробничої практики.

Розподіл тем курсових робіт, що мають бути виконані, відбувається з урахуванням наукових інтересів, які виявлені учнем у період навчання та під час проходження практики на підприємстві.

Темою курсової роботи (предметом дослідження) є одна з актуальних проблем сучасного менеджменту, яка відповідає знанням та вмінням, що передбачені варіативною компонентою освітньо-кваліфікаційної характеристики спеціаліста. Тематика курсових робіт розробляється згідно з вимогами кваліфікаційної характеристики та відповідно до затверджених програм вивчених дисциплін і відображає актуальну проблематику сучасного менеджменту.

Учень має право самостійно обирати тему курсової роботи з переліку затверджених тем, або курсові роботи можуть виконуватися на тему запропоновану учнем та свою узгоджену з науковим керівником за умов належного обґрунтування доцільності її розробки (відповідно до місця роботи, можливостей отримання необхідної інформації з об'єкту дослідження).

Об'єктом дослідження має бути підприємство будь-якої форми власності, яке є юридичною особою і має самостійну звітність. Діяльність цього підприємства має надати можливість інформаційного забезпечення дослідження обраної проблеми.

 

2. ЗМІСТ КУРСОВОЇ РОБОТИ

Вимоги до плану

Зміст курсової роботи визначається її темою і відображається у плані, розробленому учнем за допомогою керівника. Відповідно до обраної теми учнень самостійно добирає літературу (книги, брошури, статті та ін.), відповідні нормативні документи і складає проект плану, який обговорює з керівником.

План курсової роботи має бути складним і містити: вступну частину; два розділи, кожен з яких повинен мати не менше ніж два параграфи; висновки та пропозиції; список літератури і додатки. Орієнтовні плани курсових робіт наведені у Додатку 1.

 

Вимоги до вступу

Вступ – перший розділ пояснювальної записки, тому його головне призначення здійснити введення у сутність та специфіку проблеми (завдання), що розробляється у ході курсового проектування.

У вступі подається загальна характеристика проблеми (завдання) яка є предметом дослідження та проектування. Необхідно висвітлити актуальність та важливість вирішення цієї проблеми для потреб практичного управління організаціями, показати її місце серед важливих питань сучасної економіки, підприємництва та менеджменту.

У вступі також необхідно показати, що є об’єктом та предметом дослідження, а також обґрунтувати їх актуальність.

Об’єкт дослідження – це система, елемент, процес або явище які породжують проблемну ситуації і вибрані для дослідження з метою подальшого вирішення цієї проблемної ситуації. Предмет дослідження – це певний аспект, сторона, зріз, грань об’єкту, що підлягають безпосередньому розгляду. Наприклад, в якості об’єкта дослідження учень може обрати систему управління персоналом на підприємстві. У межах цього об’єкту він може визначити цілу низку предметів дослідження. Предметом дослідження у цьому випадку можуть слугувати: процес набору та відбору персоналу; мотивація трудового колективу; планування персоналу; підвищення кваліфікації працівників; аналіз трудової діяльності; нормування праці, тощо.

У вступі, крім цього, може даватись коротка характеристика основних розділів, отриманих результатів, висновків і пропозицій.

 

2.3 Вимоги теоретичної частини та рекомендації щодо її формування

Теоретична частина містить огляд сучасного стану і практичної реалізації завдань, які є предметом дослідження, її розробляють на підставі вивчення спеціальної літератури, нормативно законодавчої бази, фінансово-статистичної інформації, передового вітчизняного і закордонного досвіду та ін. Теоретична частина має включати огляд теоретичних аспектів управління персоналом, висвітлення засад ефективного керівництва трудовими ресурсами сучасних підприємств транспорту, узагальнений досвід у цій сфері передових вітчизняних та зарубіжних підприємств, прогресивні методи управління людськими ресурсами, тощо.

Перший розділможе містити декілька параграфів. Теоретичне обґрунтування має визначати роль і місце досліджуваних явищ та процесів у діяльності підприємства. Розглядаються загальні теоретичні підходи до проблеми з використанням лише літератури з досліджуваної теми, можливе порівняння різних точок зору, використання опублікованих статистичних даних із посиланням на джерела.

Бажано ілюструвати текст графічними матеріалами - схемами, графіками, діаграмами тощо.

Результатом виконання теоретичної частини може бути викладення теоретичних узагальнень у руслі предмету дослідження, певні теоретичні моделі (словесні, графічні, табличні, математичні тощо) спрямовані на пошук шляхів розв’язання завдання поставленого у дипломній роботі. Ці узагальнення та моделі в подальшому будуть використовуватись для пошуку інформації в дослідницькій частині, її аналізу в частині аналітичній та для обґрунтування рекомендацій, пропозицій і висновків – у проектній частині.

2.4. Вимоги до практичної (дослідницької) частини

Дослідницька частина базується на проведенні комплексного дослідження обраних об’єкта та предмета курсової роботи, зокрема безпосередньо на підприємстві, де учень проходив практику. Дослідження здійснюють за матеріалами, що відображають стан предмета та об’єкта у динаміці та їх вплив на ефективність діяльності підприємства. Важливо достатньо повно дослідити та відобразити головні впливові фактори та чинники, з’ясувати причино-наслідкові зв’язки, закономірності та тенденції розвитку об’єкту, тощо.

У практичному розділі необхідно подати конкретнірекомендації, пропозиції, запропонувати моделі управління параметрами розвитку, діяльністю організації на базі основних теоретичних положень, методичних підходів, методичного інструментарію щодо поліпшення діяльності підприємства, а також висновки проведеного у другому розділі дослідження. Назва останнього параграфа практичного розділу формулюється таким чином:

“Напрями вдосконалення... (предмет дослідження) на... (об'єкт дослідження)”.

Пропозиції щодо вдосконалення діяльності організації, відповідно до напряму дослідження, повинна мати обґрунтування. “З метою... можна запровадити...” Пропозиції можуть бути найсміливіші, які враховують найсучасніший досвід відомих фірм світу (учень демонструє свою освіченість та менеджерський світогляд). Але якщо ця пропозиція на сьогодні є нездійсненою для об'єкта дослідження, треба обов'язково пояснити причину (відсутність коштів, недосконалість законодавства, непідготовленість кадрів, інфляція, політична та економічна нестабільність тощо), тобто у повинен продемонструвати реалізм мислення та знання проблем реального об'єкта.

Висновки та пропозиції, що висловлюються в окремому параграфі дослідницької частини курсової роботи, є стислим викладом підсумків проведеного дослідження. Саме тут коротко наводяться найбільш важливі теоретичні положення, які містять формулювання розв'язаної проблеми, оцінка результатів дослідження з точки зору відповідності меті курсової роботи та поставленим у вступі завданням, а також пропозиції щодо вдосконалення досліджуваного напряму діяльності організації, які було обґрунтовано у третьому розділі. Обсяг висновків і пропозицій не повинен перевищувати три-чотири сторінки.

Список використаних джерел

В список літератури обов’язково включаються ті праці, на які є посилання, в тексті. Використані літературні джерела повинні включати до 20 найменувань.
Вміння підібрати і узагальнити літературу допоможе учню правильно скласти план роботи, глибоко розкрити питання, які досліджуються.

 

2.6 Оформлення додатків(ілюстративного матеріалу)

Додатки до курсової роботи мають містити інформаційні матеріали, що становлять базу аналітичних досліджень згідно з обраною темою. Вони розміщуються після “Списку використаних джерел”. Кожен додаток позначається послідовно великими літерами української абетки і на кожен є посилання в тексті. Приклад оформлення титульного аркуша додатків наведено у додатках.

Крім того, у додатки доцільно включати допоміжний матеріал, потрібний для повноти сприйняття курсової роботи:

- реальні документи підприємства;

- рекламні матеріали;

- проміжні математичні доведення, формули, розрахунки;

- таблиці допоміжних цифрових даних;

- інструкції, методики, опис алгоритмів і програм вирішення задач на ПЕОМ, розроблених у процесі виконання роботи;

- ілюстрації допоміжного характеру.

 

3. ПОРЯДОК ВИКОНАННЯ КУРСОВОЇ РОБОТИ


В процесі виконання курсової роботи учень повинен показати вміння працювати з літературними джерелами, чітко і логічно формувати свої думки, висновки і пропозиції, проявити здібності і навички правильного застосування теоретичних положень наукових дисциплін при постановці і вирішенні конкретних завдань, діяльності підприємств, організацій.

Підготовка курсової роботи у встановлений термін і на високому рівні можлива лише при належній організації праці, чіткому розподілу видів і напрямків діяльності.
На практиці часто трапляється, що учні починають працювати над курсовою роботою, не маючи добре продуманого плану її написання. Це призводить до зайвих затрат праці і зниження якості роботи.

При написанні курсової роботи необхідно дотримуватися такої послідовності:
1. Визначити тему курсової роботи, сформулювати мету і задачі, які необхідно вирішити для її досягнення. На підставі окреслених задач сформувати зміст роботи.
2. Підібрати і вивчити літературу з даної теми.
3. Скласти орієнтовний план курсової роботи і погодити його з науковим керівником.
4. Скласти розширений план курсової роботи з визначенням розміщення таблиць, схем, графіків, тощо.
5. Скласти графік роботи, визначити термін готовності окремих розділів і всієї курсової роботи.
6. Визначити, сформулювати і написати теоретичні розділи курсової роботи.
7. Розробити (накреслити) графіки, діаграми, розрахувати економічні показники, зробити аналіз, пов'язати їх з теоретичним матеріалом, з даними передового досвіду, оформити текст курсові роботи.
8. Сформувати і викласти висновки і пропозиції.
9. Відредагувати текст курсової роботи.
10. Здати курсову роботу на попередню перевірку науковому керівнику.
11. Доопрацювати курсову роботу із урахуванням зауважень наукового керівника.
12. Подати курсову роботу до захисту.

 

3.ВИМОГИ ДО ОФОРМЛЕННЯ КУРСОВОЇ РОБОТИ

3.1 Загальні вимоги

Курсову роботу виконують на підставі всебічного вивчення інформації теоретичного та практичного спрямування за напрямком теми роботи. У ході проектування учень має опанувати необхідною вітчизняною та зарубіжною літературою із спеціальності, при необхідності звернутись до Інтернет ресурсів, відповідних баз даних та інших інформаційних джерел, а також здійснити комплексний аналіз даних, отриманих під час проходження практики.

Порядок розташування частин дипломної роботи:

- Титульна сторінка. Виконується на стандартному бланку (Додаток 2) за всіма підписами (учня, керівника, заступника директора з НВР).

- Завдання на курсову роботу. Оформляється на стандартному бланку (Додаток 3) і підписується учнем та керівником. Затверджується заступником директора з НВР.

- Зміст, який відтворює назви розділів, параграфів тощо, із зазначенням номерів сторінок

- Вступ

- Головна частина, яка містить основний матеріал роботи

- Висновки та рекомендації

- Список використаних джерел

- Додатки до дипломної роботи - за необхідністю (Додаток 4)

Структура розрахунково-пояснювальної записки та обсяг окремих розділів залежать від особливостей теми курсової роботи, але повинні формуватись з додержанням таких умов:

1. Обсяг записки має бути у межах 30 друкованих сторінок.

2. Кількість сторінок в окремих розділах не регламентується, але має відповідати вимогам достатньої інформативності та обґрунтованості рішень та висновків.

3. Загальна кількість листів графічної частини формату А4 має бути в межах 5-8; формату А1, в межах 3-5.

4. Зміст кожного розділу залежить від теми роботи та індивідуального завдання. Проте існують загальні вимоги до кожного розділу, які наведені далі.

5. Курсова робота подається у надрукованому за допомогою комп'ютера вигляді, на одній стороні стандартного аркуша білого паперу формату А4 (210x297 мм). При цьому бажано викорис­товувати такі параметри комп'ютерного друку: міжрядковий інтервал - 1,5 шрифт - Times New Roman, 14 кегль. При оформленні таблиць дозволяється використовувати інтервал - 1, а шапки таблиць та дані можна виконувати меншим шрифтом за розміром, але не менше ніж 10 кеглем.

Текст роботи розміщується на аркуші з дотриманням таких розмірів берегів, не менш ніж: лівого - 30 мм, правого - 10 мм, верхнього - 20 мм, нижнього - 20 мм.

Текст основної частини роботи поді­ляють на розділи та підрозділи (параграфи), можливо підпункти. Заголовки структурних частин роботи «ЗМІСТ», «ВСТУП», «РОЗДІЛ», «ВИСНОВКИ», «СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ», «ДОДАТКИ» друкують великими літерами по центру сторінки. Заголовки підроз­ділів (параграфів) друкують з абзацу маленькими літерами (крім пер­шої великої). Крапку в кінці заголовків не ставлять. Якщо заголовок складається з двох або більше речень, їх розділяють крапкою. Відстань між заголовком та текстом повинна дорівнювати одному рядку.

Кожну структурну частину курсової роботи (вступ, розділи, висновки, список використаних джерел, додатки) починають з нової сторінки.

 

 

3.2. Нумерація

Нумерацію сторінок, розділів, підрозділів (параграфів), додатків, рисунків, таблиць подають арабськими цифрами без знака №. «ЗМІСТ», «ВСТУП», «ВИСНОВКИ», «СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ» не нумеруються. Номер розділу ставлять після слова «Розділ», без крапки, а потім з нового рядка друкують заголовок розділу.

Підрозділи (параграфи) нумеруються арабськими цифрами в межах кожного розділу. Номер підрозділу (параграфу) складається із номера розділу і номера підрозділу (параграфу), розділених крапкою, наприклад: 1.2 (другий параграф першого розділу). Потім у тому ж рядку наводять заголовок підрозділу (параграфу).

Нумерація сторінок курсової роботи має бути наскрізною, включаючи ілюстрації, і проставляється посередині аркуша зверху. Першою сторінкою є титульний аркуш, який включається до загальної нумерації сторінок. На титуль­ному аркуші, чотирьох аркушах завдання та аркуші «Зміст» номер сторінки не ставлять. Нумерація проставляється зі «Вступу»

 

3.3. Ілюстрації

Ілюстрації виконуються за допомогою комп'ютера. Вони повинні мати назву, яку розміщують під ілюстрацією після номера. Ілюстрації позначають словом «Рис», наприклад: Рис. 1.4. (назва).

Ілюстрації (схеми, графіки, рисунки тощо) в дипломній роботі необхідно подавати безпосередньо після тексту, де вони згадані вперше, або на наступній сторінці. Ілюстрації, які розміщені на окре­мих сторінках роботи включають до загальної нумерації сторінок.

Усі ілюстрації (графіки, схеми) називають рисунками, які нумеруються послідовно у межах розділу арабськими цифрами, за винятком ілюстрацій у додатках. Номер рисунку складається із номера розділу та порядкового номера рисунку, розділених крапкою, наприклад: Рис. 2.3 (третій рисунок другого розділу). Номер та назва рисунку розміщується під відповідним рисунком по центру. Наприклад, другий рисунок третього розділу:

Рис. 3.2………………………………………………..

(Назва рисунка)

3.4. Таблиці

Цифровий матеріал роботи подається у вигляді таблиці, кожна з яких повинна мати змістовний заголовок, який розміщують під словом «Таблиця» по центру. Слово «Таблиця» (з великої літери) розташовується у правій крайній позиції над заголовком.

Таблицю (або ілюстрацію) після першого посилання на них у тексті розташовують таким чином, щоб їх можна було розглядати без повороту роботи. Якщо таке розміщення неможливе, таблиці (чи ілюстрації) розміщують так, щоб для їх перегляду достатньо повернути роботу за годинниковою стрілкою.

Приклад побудови таблиці (таблиця 2.1 - перша таблиця другого розділу):

Таблиця _______ - _________________________________

Номер назва таблиці

     
       
         
         
         

Рис.1. Оформлення таблиці

Заголовок кожної таблиці має бути, якщо можливо, коротким. Слід уникати повторів тематичного заголовка у заголовках граф, чітко зазначати одиниці вимірювання показників. Лаконічності потре­бують назви боковика. Слова, що повторюються, слід виносити до узагальнюючих заголовків, об'єднувальних рубрик.

Формули

Формули, на які є посилання у роботі, повинні нумеруватися у межах розділу арабськими цифрами. Номер формули має склада­тися із номера розділу і порядкового номера формули, розділених крапкою, наприклад: (2.3) - третя формула другого розділу. Номер формули проставляється в дужках з правого боку навпроти формули. Посилання вказують порядковим номером формули в дужках, наприклад «... у формулі (2.3)».

Пояснення значень символів і коефіцієнтів слід подавати без­посередньо під формулою у тій послідовності, в якій вони наведені у формулі. Значення кожного символу (коефіцієнта) подають з нового рядка. Перший рядок пояснення починають зі слова «де» без двокрапки. Рівняння і формули слід виділяти вільними рядками. Вище і нижче кожної формули залишають не менше одного вільного рядка. Якщо рівняння не вміщується в один рядок, його слід перенести на інший після знака рівності «=» або знаків «+», мінус «-», множення «х» і ділення «:».

 

Посилання

Якщо у тексті роботи наведено цитати, статистичні дані, запозичений матеріал та ін., необхідно зробити посилання на першоджерела. Посилання на літературні джерела слід зазначати після відповідного абзацу тексту дипломної магістерської роботи у квадратних дужках. Наприклад, [12] чи [12, с. 58] означає: 12 - порядковий номер джерела, позначеного у списку використаних джерел, 58 - сторінка з цього джерела.

Посилання на ілюстрації, формули, таблиці дипломної магістерсь­кої роботи, вказують їх порядковими номерами, додатки - літерами. Наприклад: рис. 2.2, формула (3.3), табл. 3.1, дод. А.

У повторних посиланнях на ілюстрації і таблиці вказують ско­рочено слово «дивися», наприклад: «див. табл. 1.1».





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-11-23; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 300 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Сложнее всего начать действовать, все остальное зависит только от упорства. © Амелия Эрхарт
==> читать все изречения...

784 - | 711 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.009 с.