Лекции.Орг


Поиск:




Періоди становлення організаційно-правових основ протипожежної роботи.




ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОСТІЙНОГО ОПРАЦЮВАННЯ ПО ТЕМІ № 1.1.

1. Періоди становлення організаційно-правових основ протипожежної діяльності

2. Правова спадщина України в галузі пожежної безпеки.

 

Література для підготовки

 

 

1. Алексеев С.С.Общая теория права. - М.,1982. – Т.2.

2. Алексеев С.С. Теория права. – М.: Издательство БЕК, 2000.

3. Горбаченко Ю.М., Грибенюк Г.С., Капля А.М., Кришталь М.А., Кришталь Т.М., Щерба Т.О. Організація управління діяльністю з попередження та ліквідації надзвичайних ситуацій / Рекомендовано Міністерством освіти та науки України як навчальний посібник для курсантів, студентів і слухачів вищих навчальних закладів МНС України (Лист від 22.02.2011 р. № 1/11-1501). – 2011. – 345 с.

4. Чехов А.П. Исторический очерк пожарного дела в России. – СПб.: Тип. Р.Голике, 1892.

5. Ландезєн Ф.Э. К вопросу о борьбе с пожарами в России. – СПб.: Тип. М.Зархина, 1912.

6. Ермолов А. Современная пожарная эпидемия в России. – СПб., 1910. – 213 с. Устав строительный / Свод законов Российской империи – СПб.: Тип. ІІ Отделения Собственной его императорского величества канцелярии, 1857.

7. Устав пожарный. – СПб.: Тип. ІІ Отделения Собственной его императорского величества канцелярии, 1857.

8. Тараненко С.П. «Кримінальне та адміністративне законодавство з питань пожежної безпеки в кінці ХІХ на початку ХХ ст.». Матеріали VI Всеукраїнської науково-практичної конференції молодих вчених. «Українська державність: історія і сучасність».– Т. 88. вип. 75. Історичні науки. – Маріуполь: Вид-во ім. Петра Могили, 2009. С. 41-45.

9. Тараненко С.П. «Нормативно-правовая основа противопожарной деятельности местных органов власти Южной Украины в ХІХ ст.». Материалы V Международной научно- практической конференции «Чрезвычайные ситуации: предупреждение и ликвидация»/ редкол.: Э.Р. Бариев [и.др.]. – Минск: Командно-инженерный институт МЧС Республики Беларусь, 2009. – С. 351- 353.

ПИТАННЯ, ЩО БУДУТЬ РОЗГЛЯНУТІ НА ЗАНЯТТІ:

Питання для усного опитування:

1. Ознаки правового регулювання

2. Сфера правового регулювання

3. Ознаки сфери правового регулювання

4. Класифікації сфер правового регулювання

5. Основні напрямки правового регулювання

6. Пріоритетні напрямки правового регулювання в сучасній Україні. Відмінності між правовим регулюванням і правовим впливом

7. Поняття правового регулювання у галузі пожежної безпеки.

Правова спадщина України в галузі пожежної безпеки.Періоди становлення організаційно-правових основ протипожежної діяльності

ПРАВОВА СПАДЩИНА УКРАЇНИ В ГАЛУЗІ ПОЖЕЖНОЇ БЕЗПЕКИ.

Періоди становлення організаційно-правових основ протипожежної роботи.

Пожежна справа як важлива складова соціально-економічного розвитку суспільства стала об’єктом широкої уваги ще з останньої чверті ХІХ ст. Умовно можна виділити три періоди формування вказаної тематики: 1) дорадянський (друга половина 60-х рр. ХІХ ст. - 1917 р.); 2) радянський (20-ті – 1990 р.); 3) сучасний (1991 р.– початок ХХІ ст.).

Основу становлення правової бази даного напрямку складають такі матеріали: 1) законодавчі акти, циркуляри, протипожежні постанови органів центральної, регіональної державної влади та місцевих земських і губернських управ; 2) матеріали періодики; 3) статистичні збірники;

Значну інформативну цінність щодо проблем організаційно-правових основ протипожежної роботи становлять законодавчі акти Сенату, Комітету міністрів, Міністерства внутрішніх справ, Міністерства державних маєтностей тощо. Вони дають підстави зробити комплексний аналіз питання щодо участі держави в підтриманні пожежної безпеки України.

Найбільш важливими серед цих документів є: Пожежний та Будівельний статути 1857 р.; Положення про губернські та повітові земські установи 1864 р.; Городове положення 1870 р., Положення про взаємне земське страхування 1864 р.; Статут про покарання, що накладаються мировими суддями, 1885 р.; Типовий статут сільських пожежних товариств та дружин 1897 р. та ін.

Важливі відомості містять періодичні видання, що виходили друком як в Україні, так і загалом у Росії. Слід зазначити, що на сторінках цих часописів публікувалося багато статей про стан пожежної справи в містах та селах регіону, діяльність громадських пожежних команд та добровільних пожежних формувань, розпорядження на протипожежну тематику міських та земських управ. Серед них на особливу увагу заслуговують фахові журнали “Пожарный” та “Пожарное дело”, які виходили друком упродовж 1894–1917 рр. накладом Імператорського російського пожежного товариства. Не менш важливим джерелом є “Журнал Министерства внутренних дел”, який на своїх шпальтах розміщував матеріали, що стосувалися діяльності пожежних підрозділів і статистичні відомості про пожежі та їх наслідки.

Протипожежна робота певною мірою залежала від меж повноважень, які надавалися урядом та нормативної бази в галузі пожежної безпеки. Особливість розвитку пожежної справи полягала у відсутності центральних органів влади, які б концентрували загальне керівництво пожежною справою, як на державному, так і на регіональному рівнях. Від початку зародження професійної та добровільної пожежної охорони уряд повністю переклав повноваження щодо функціонування системи пожежної безпеки на місцеві органи влади. До того ж як в центрі, так і на місцях не існувало єдиних органів управління протипожежною діяльністю.

Вирішення питань пожежної безпеки було розпорошено між усіма органами місцевого управління, від губернатора і губернських правлінь, до сільських і пожежних старост. Окрім цього, контроль та повноваження щодо значної кількості питань в галузі пожежної безпеки дублювалися одночасно різними органами влади на місцях, що не сприяло їх ефективному виконанню. Час від часу виникали суперечки між поліцією та міськими управами щодо кадрових питань, функцій пожежних частин, організації системи підготовки особового складу підрозділів тощо.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-11-23; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 262 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

В моем словаре нет слова «невозможно». © Наполеон Бонапарт
==> читать все изречения...

784 - | 736 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.009 с.