Лекции.Орг


Поиск:




Ve zdravém těle zdravý duch




Jedním z nejdůležitějších předpokladů pro zdraví člověka je tělesná výchova a sport. Ne nadarmo se říká, že1 "Ve zdravém těle zdravý duch". Musíte cvičit alespoň ranní čtvrthodinku. Ještě je lepší, když pravidelně pěstujete nějaký sport a jste členem nějaké tělovýchovné jednoty.

Královnou sportu je lehká atletika: běh, skoky do dálky i do výšky, hod kladivem, oštěpem, diskem, vrh koulí2. Lehká atletika je výbornou průpravou k míčovým hrám jako je, například, kopaná (fotbal), odbíjená (volejbal), košíková (basketbal), házená, tenis, stolní tenis (ping-pong). To jsou hry, které můžeme hrát buď venku na hřišti (na kurtu), nebo uvnitř ve sportovní hale (v tělocvičně). K těžké atletice patří rohování (box), zápas v klasickém stylu, vzpírání.

Vodní sporty — to jsou hlavně letní sporty. Je to například plavání, skoky do vody, vodní pólo, veslování, kanoistika, vodní lyžování aj. Provozujeme je v plaveckém bazénu nebo na koupališti, v řece, na jezeře, na moři.

Zimní sporty potřebují led nebo sníh. Na sněhu sáňkujeme, lyžujeme, někdo skáče z můstku na lyžích3. Děti, které mají rády sníh, se koulují a staví sněhuláka nebo se rády kloužou na zamrzlé cestě. Na ledě hrajeme hokej a laky bruslíme. Na ledě se také provozují tyto sporty: bruslení, rychlobruslení nebo krasobruslení. Krasobruslení je sport velmi tvrdý a náročný. Každodenní iréninky, zrádné ledové zrcadlo, kde se cvičí kličky, osmičky, skoky a paragrafy. A ty pády na tvrdou plochu! Je třeba mít obrovskou dávku vytrvalosti a ctižádosti Velké oblibě se těší v Česku hokej a fotbal4. Čeští hokejisté a fotbalisté se zúčastňují všech mistrovství světa a dosahují v nich vynikajících úspěchů. Roku 2003 byla Praha hostitelkou hokejového mistrovství světa. Na fotbalovém mistrovství Evropy 2004 v Portugalsku tisíce fanoušků fandili domácímu týmu, který se probojoval do semifinále! I když mělo české mužstvo na turnaji nejlepší útok a ve čtyřech zápasech dalo deset gólů6, poslední bariéru však nepřekonalo. Štěstí se na české fotbalisty tenkrát neu smálo.

Parašutismus — to je sport mezi nebem a zemí. Patří mezi extrémní sporty nebo takzvané adrenalinové sporty s maximálními zážitky stejně jako wind­surfing, horská kola, horolezectví, slalom, různé freeridy a freestyly, divoké sjezdy horských toků. Kouzlo těchto sportů mohou okusit jen opravdoví pro­fesionálové.

Pak je tady ještě pěší turistika, mototuristika, autoturistika. Krásné jsou koňské dostihy (jezdectví).

V každém případě cesty za sportem7 — to jsou cesty za zdravím, poznáním, občas i za dobrodružstvím.

 

— Budeš se dnes dívat v televizi na fotbal?

— To víš, že jó. Vždyť dnes se utká naš tým s řeckým ve finálovém
zápasu. Semifinále kluci sehráli skvěle, budu jim držet palce.

— Co myslíš, bude remíza?

— Tipuju výsledek 1: 0 nebo 2:1.

— A já sázím na Řecko. Mají výhodu domácího prostředí8.

— České mužstvo má ale lepšího brankáře a vůbec je v dobré formě.

— Řekové jsou lepší v útoku a obraně.

— No tak uvidíme.

Děláš nějaký sport?9

V mládí jsem se hodně věnoval plavání. ■ Jaké jsi měl výsledky?

Jsem nositel první výkonnostní třídy dorostenců10. • A co teď?

Teď už jen fandím. A ty sportuješ?

Hraju tenis, zatím jsem začátečník.

Mně se ještě líbí míčové hry

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-11-18; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 355 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Сложнее всего начать действовать, все остальное зависит только от упорства. © Амелия Эрхарт
==> читать все изречения...

776 - | 695 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.011 с.