Лекции.Орг


Поиск:




Вимоги до організації індивідуальних практичних занять учнів з водіння тракторів і самохідних сільськогосподарських машин




— Трактори та самохідні сільськогосподарські машини, які виді­ляються для практичного водіння, повинні бути технічно справними й відповідати вимогам НАОП 2.1.10-1.01 -86 «Правила безопаснос­ти при производстве и послеуборочной обработке продукции расте­ниеводства в системе Госагропрома СССР», НАОП 2.2.00-1.01-86 «Правила безопасности при ремонте и техническом обслуживании машин и оборудования в системе Госагропрома СССР», ДСГУ 2189-93 «ССБП. Машини сільськогосподарські навісні та причіпні. Загальні вимоги безпеки», ДСТУ 3158-95 «Засоби малої механізації для сільськогосподарського виробництва», ГОСТ 12.2.019-86 «ССБТ. Трактор и машины самоходные сельскохозяйственные. Общие тре­бования безопасности», ГОСТ 12.2.120-88 «ССБТ. Кабины и рабо­чие места операторов тракторов, самоходных строительно-дорож­ных машин, одноосных тягачей, карьерных самосвалов и самоход­ных сельскохозяйственных машин. Общие требования безопаснос­ти», ГОСТ 12.2.042-91 «ССБТ. Машины и технологическое обору­дование для животноводства. Общие требования безопасности» і чин­ним правилам з охорони праці в сільському господарстві.

Відповідно до наказу Держнаглядохоронпраці від 02.10.97 № 256 заборонено використання тракторів, на яких не проведено демонтаж ручного запуску двигуна за межами кабіни.

Для навчання учнів прийомам водіння і виконання техно­логічних операцій слід використовувати сільськогосподарські

машини з найбільш сприятливими гігієнічними й ергономічними характеристиками (зменшений рівень шуму, вібрації, пилу тощо).

4.93. Навчальне водіння учнів на тракторах і самохідних сільськогосподарських машинах необхідно проводити на спе­ціально відведених майданчиках (полігонах) у сільськогоспо­дарському підприємстві, де проводяться трудове навчання й літні і фактичні роботи, і тільки в присутності вчителя. На шкільних под­вір’ях навчальне водіння на тракторах і машинах не дозволяється.

4.94. На полігонах слід відводити спеціальні місця, обмежені вішками, для водіння учнями трактора по колу, по вісімці, для трену­вання в’їзду в ворота (між двома віхами) та під’їзду до причіпної машини тощо.

Під час проведення навчальних робіт на сільськогоспо­дарських агрегатах у полі необхідно уважно оглянути його з ме­тою вилучення зайвих предметів.

4.95. Якщо під час навчання використовуються одночасно два трактори, необхідно кожному з них відводити на полігоні ділян­ки, розділені між собою нейтральною смугою, ширина якої повин­на бути не менш як 2 м відповідно до НАОП 2.1.10-1.01-86 «Пра- вила безопасности при производстве и послеуборочной обработ­ке продукции растениеводства в системе Госагропрома СССР». Межі ділянок, відведених для кожного трактора, повинні бути чітко позначені (вішками або іншими добре помітними знаками).

4.96. До початку практичного водіння трактора учні повинні пройти навчання й інструктаж з безпеки праці й ознайомитися:

—з безпечними прийомами посадки в кабіну й виходу з неї;

— з контрольно-вимірювальними приладами й органами ке­рування;

—з безпечними прийомами аварійної зупинки трактора;

— з безпечними прийомами під час запуску двигуна, рушання з місця, зупинки, повороту й розвороту, руху заднім ходом, підіймання й опускання агрегатованих з трактором машин.

4.97. Водіння трактора має здійснюватися відповідно до зав­дання, за заздалегідь розробленими маршрутами, що затверджу­ються керівником навчального закладу або його заступником і узгоджуються з Державною автомобільною інспекцією.

4.98. Не дозволяється перебувати в кабіні трактора особам, які не зв’язані з виконанням навчального процесу, та такої кількості осіб, що перевищує кількість місць у кабіні трактора.

4.99. Перед виконанням практичних робіт слід перевірити справність всіх вузлів агрегату й надійність з’єднання агрега­тованої машини з трактором.

4.100. Технічний стан трактора або самохідної сільськогосподарської машини, які використовуються для навчального водіння, повинен відповідати експлуатаційній документації завода- виготовлювача. Ці машини повинні бути обладнані дублюючим управлінням, електростартерним запуском двигуна й мати напис про небезпеку травмування під час їх запуску з увімкнутою передачею.

На тракторах або самохідних сільськогосподарських машинах и одномісною кабіною практичні заняття проводяться на рівній по­верхні полігону в присутності викладача або інструктора. Навчаль­ному водінню учнів на цих машинах має передувати отримання й відпрацювання ними навичок та умінь на тренажерах аналогічних технічних засобів.

4.101. Передавати керування сільськогосподарською машиною іншому учневі може тільки інструктор, тільки в спеціально вста­новленому місці і за умови зупиненого двигуна.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-11-18; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 572 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Своим успехом я обязана тому, что никогда не оправдывалась и не принимала оправданий от других. © Флоренс Найтингейл
==> читать все изречения...

885 - | 793 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.006 с.