Лекции.Орг


Поиск:




Вимоги безпеки під час виконання польових і ремонтних робіт




— Учні допускаються до роботи на машинах і обладнанні під керівництвом інструктора після проведення занять з вивчення їх будови, перевірки знань і навичок експлуатації.

— У майстернях, де розміщуються машини, механізми та об­ладнання, потрібно мати інструкції з безпеки праці під час їх об­слуговування.

— Виконання учнями механізованих сільськогосподарських робіт, пов’язаних з переміщенням машин та агрегатів, здійснюється за заздалегідь розробленою технологією і маршрутом, що затвер­джений керівником або головним спеціалістом сільськогосподарсь­кого підприємства.

— Причіплювання до трактора, навішування на нього сільсько­господарських машин, монтаж та налагодження агрегату здійснюєть­ся учнями під керівництвом і за умови безпосередньої участі інструк­тора або спеціаліста сільськогосподарського підприємства.

— Переїзд залізничних колій, мостів, гребель гаток а також переїзд з одного місця роботи на інше повинен здійснювати тільки інструктор або представник сільськогосподарського підприємства за затвердженим маршрутом.

— Регулювання робочих органів плугів, культиваторів та інших ґрунтообробних знарядь треба здійснювати на спеціальному майданчику під керівництвом і за участю інструктора.

— Навантажувати сівалки й садильні машини насіннєвим матеріалом і добривами слід механічними засобами заправлення. Ручне завантаження дозволяється тільки за умови зупиненого сівалкового агрегату і у відповідності з ДНАОП 0.03-3.29-96 «Граничні норми підіймання і переміщення вантажів неповнолітніми».

— Під час сівби зернових культур і соняшника завантаження насіннєвим матеріалом виконують робітники сільсько­господарського підприємства. За учнями потрібно встановити су­ворий контроль, щоб не допустити вживання насіння як їжі, тому що перед сівбою ці культури обробляють пестицидами та агрохімікатами.

— Під час грози, зливи польові роботи потрібно припинити, а учнів відвести в безпечне місце.

Під час роботи з мінеральними добривами слід дотриму­ватись вимог безпеки і відповідних санітарно-гігієнічних умов праці згідно з НАОП 2.1.10-1.01-86 «Правила безопасности при производстве и послеуборочной обработке продукции растение­водства в системе Госагропрома СССР».

4.102. Усі ручні й механізовані робота з мінеральними добри­вами потрібно виконувати під керівництвом інструктора-викладача або спеціаліста сільськогосподарського підприємства.

4.103. Відповідно до п 1.10. «Санитарных правил транспортирования, хранения и применения пестицидов в народном хозяйстве» до робіт на оброблених пестицидами площах учні не допускаються.

4.104. Вантажопідіймальні машини і знімні вантажозахоплю- вальні пристрої, що є в сільськогосподарському підприємстві або навчальному закладі, треба утримувати відповідно до ДНАОП 0.00-1.03-93 «Правила будови і безпечної експлуатації вантажо­підіймальних кранів».

4.105. Верстатне обладнання, яке використовується під час трудового навчання й літніх практичних робіт учнів навчальних закладів, повинно бути ретельно вивірене, закріплене і заземлене.

4.106. Вмикання і вимикання верстатного обладнання в (з) електро­мережі живлення має виконувати тільки атестований електромонтер.

4.107. Усі токарні, шліфувальні, заточувальні верстати, при­значені для обробки металів і неметалів, мають відповідати вимо­гам НАОП 2.2.00-1.01-86 «Правила безопасности при ремонте и техническом обслуживании машин и оборудования в системе Г ос­агропрома СССР».

4.108. Перед початком будь-якої роботи на верстаті інструк­тор має особисто перевірити технічний стан кожного верстата, справність інструменту й пристроїв, безпеку електроприводу вер­статів і тільки після цього допускати учнів до роботи.

4.109. Робочі місця учнів залежно від виконуваних робіт ма­ють бути відповідно обладнані верстаками, стелажами, столами, шафами, тумбочками, підставками, знімачами, підйомно-транс­портними пристроями, у разі потреби—сидіннями та іншими при­строями та інструментами для зручного і безпечного виконання робіт, зберігання інструменту, пристроїв і деталей.

4.110. Заточування різального інструменту виконує лише ін­структор.

4.111. Виправлення крил, облицювання й виготовлення інших деталей з листового металу слід виконувати тільки після поперед­нього очищення їх від бруду й старої фарби, на спеціальних підставках та оправках. Виправляти деталі, що перебувають у висячому положенні, учням не дозволяється.

Правила безпеки праці під час роботи на тваринницьких фермах

Під час проходження трудового навчання й літніх прак­тичних робіт з обслуговування сільськогосподарських тварин учнів поділяють на групи по 3-5 чоловік. Вони працюють під керів­ництвом інструктора (спеціаліста). Якщо є можливість, учні мо­жуть індивідуально працювати під керівництвом працівників га­лузі тваринництва.

4.112. На всі види робіт учнів на тваринницькій фермі по­ширюються вимоги НАОП 2.1.20-1.01-87 «Правила безопасности при производстве продукции животноводства в системе Госагро- прома СССР» та ГОСТ 12.2.042-91 «ССБТ. Машины и технологи­ческое оборудование для животноводства и кормопроизводства. Общие требования безопасности».

4.113. За учнями закріплюють тварин, що мають спокійний но­ров. Самостійно вони можуть обслуговувати телят, поросят, овець, птицю, кролів.

4.114. Із зовнішнього боку стійла з тваринами, що мають злий і не­спокійний норов, вивішують таблички із застережливими написами.

4.115. Індивідуальні стільці, якими учні користуються під час доїння, повинні бути міцними й справними.

У разі потреби під час доїння слід прив’язувати хвіст до зад­ньої кінцівки тварини, щоб уникнути удару. Учнів до цієї дії залу­чати не дозволяється.

4.116. Поводження з тваринами має бути ласкавим, упевненим, але не грубим. Бити тварин і кричати на них не дозволяється.

4.117. Прибирання годівниць, стійл, ясел тощо проводиться за відсутності тварин.

Роботи з прибирання приміщень, а також переміщення ван­тажів (порожніх бідонів та бідонів з молоком, відер тощо) слід виконувати, керуючись п. 3.5 цих Правил.

4.118. Для чищення тварин слід користуватися спеціальними справними щітками, теплою водою, марлею для обтирання вимені.

Під час чищення тварина повинна бути на прив’язі.

4.119. Під час вигону тварин на прогулянку і при загоні їх у приміщення не можна стояти на шляху їхнього руху. Ганяти тва­рин по приміщенню не дозволяється.

4.120. Учням, які обслуговують тварин, перебувати тривалий час на вигульних майданчиках, в загородах, годівницях не дозволяється.

4.121. Ловити тварин можна тільки за участю дорослих робітників.

4.122. Під час виловлювання птахів і кролів потрібно кори­стуватися спеціальними шкіряними або стьобаними рукавицями. З метою захисту від пилу при пересадці птахів слід користуватися до того ж респіраторами та захисними окулярами.

4.123. Працювати на машинах і обладнанні, які використовуються на тваринницьких фермах, учні можуть тільки під керівництвом інструктора або спеціаліста сільськогосподарського підприємства.

Вимоги електробезпеки

— До початку трудового навчання й літніх практичних робіт у сільськогосподарському виробництві учитель трудового навчання повинен навчити учнів правилам електробезпеки відповідно до на­прямку роботи, провести опитування кожного учня і, тільки переко­навшись, що ці правила засвоєні учнями, допустити їх до роботи.

4.124. Експлуатація електрообладнання має відповідати вимогам Правил устройства електроустановок, ДНАОП 0.00-1.21-98

— правила безпечної експлуатації електроустановок споживачів».

4.125. Під час проведення трудового навчання й літніх практичних робіт у разі виявлення несправностей електрообладнання, електромережі (обірваний провід, «пощипування» під час обслуговування обладнання, іскріння тощо) слід негайно припинити роботи й повідомити керівника дільниці.

4.126. Особливо треба бути обережним під час роботи у приміщеннях підвищеної небезпеки, де мають місце пил, волога, гази, перевади температур тощо. У таких приміщеннях не дозволяється доторкуватись до проводів, електроустановок і розподільних щитів.

4.127. Усі роботи з електрообладнанням, вмикання і вимикання електроустановок, заміна електроламп, вставка запобіжників та роботи разі виявлення несправностей мають виконувати тільки спеціалісти сільськогосподарського підприємства, де проводиться трудове навчання й літні практичні роботи учнів навчальних закладів.

Вимоги пожежної безпеки

— Відповідно до додатка 2 ДНАОП 0.01-1.01-95 «Правила пожежної безпеки в Україні» з усіма учнями перед початком трудового навчання й літніх практичних робіт проводиться вступний а і первинний (на робочому місці) протипожежний інструктаж, який може здійснюватися одноразово з відповідними інструктажами з питань охорони праці. Інструктаж проводить особа, яка відповідає за пожежну охорону в сільськогосподарському підприємстві.

— Запис про проведення протипожежних інструктажів ро­біться в журналі, в якому фіксується проведення інструктажу з охорони праці.

— Вимоги пожежної безпеки до виробничих приміщень, об’єктів сільськогосподарського виробництва, забезпечення способами пожежогасіння регламентуються ДНАОП 0.01-1.01-95:<11равила пожежної безпеки в Україні».

— Згідно з ДНАОП 0.01-1.01-95 «Правила пожежної безпеки в Україні» у кожному навчальному закладі, установі, підприємстві й організації, де проходять трудове навчання й літні фактичні роботи учні 10-11 класів, має бути встановлений відповідний протипожежний режим і порядок оповіщення людей про пожежу, з якими необхідно ознайомити всіх працюючих.

— Керівники сільськогосподарських підприємств і установ, с проводиться трудове навчання й літні практичні роботи учнів навчальних закладів, несуть відповідальність за додержання вимог

ДНАОП 0.01-1.01-95 «Правила пожежної безпеки в Україні».

— Контроль за виконанням правил пожежної безпеки учня під час трудового навчання й літніх практичних робіт покладається на особу, яка відповідає за пожежну охорону в сільськогосподарському підприємстві.

 

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-11-18; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 600 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Либо вы управляете вашим днем, либо день управляет вами. © Джим Рон
==> читать все изречения...

820 - | 677 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.009 с.