Лекции.Орг


Поиск:




Виховання патріотичних цінностей особистості засобами ДГО та учнівського самоврядування навчальних закладів.




Успішне виховання патріотичних якостей у молодого покоління не можливе без участі самих дітей. Основи громадянського становлення та демократії закладаються з дитячих років, самоврядування допомагає учням формувати особистість свідомого громадянина, патріота, професіонала, який усвідомлює свою належність до сучасної європейської цивілізації, підготовлений до життя і чітко орієнтується в сучасних реаліях, тобто людину з притаманними рисами характеру, світоглядом і способом мислення, вчинками та поведінкою, спрямованими на саморозвиток та розвиток демократичного громадянського суспільства в Україні, виховувати особистість демократичного світогляду й культури, яка не порушує прав і свобод людини, з повагою ставиться до традицій, культури народів світу.

Учнівське самоврядування є універсальною формою активності учнів, яку можна з однаковим успіхом вважати як засобом життя учнівського колективу, так і прикладом творчої самореалізації особистості.

Самоврядування забезпечує участь учнів у різноплановій, різноманітній і глибоко змістовній роботі навчального закладу, залучає їх до управління справами колективу, допомагає їм зрозуміти свої права та обов’язки,формує у них почуття патріотизму, громадянської свідомості.

Діяльність учнівських організацій у патріотичному вихованні займає неабияке місце: відроджується інтелектуальний потенціал, формується і розвивається творча особистість, важливими рисами якої є самостійність в інтелектуально-творчій діяльності, здатній до самоорганізації, саморозвитку, самовиховання, самооцінки.

Пропоную на першому методичному об’єднанні заступників директорів із виховної роботи, педагогів-організаторів необхідно наголосити на створенні при учнівському самоврядуванні або серед членів учнівського самоврядування клубів, центрів, комісій національно-патріотичного виховання.

Тож організація учнівського самоврядування набуває все більшої актуальності, але як говорила Ю. О. Шикова «Не слід плутати шкільне самоврядування з учнівським. Шкільна громада об’єднує не лише учнів, але й інших суб’єктів шкільного життя. Учнівське самоврядування створюють виключно учні й тільки вони. Воно є незалежною організацією, в якій учні самостійно приймають будь-які рішення. Усе, що не підлягає забороні, дозволено. Самоврядування представляє інтереси учнів перед учителями, батьками, органами освіти».

Створення простору самодіяльності учнів, повага педагогів до самостійних рішень учнівського колективу та його органів, не нав'язування учням своєї волі в справах, які є компетенцією учнівського самоврядування.

Кваліфікована, тактовна педагогічна підтримка і допомога учнівському активу, навчання його складної справи управління, технологічними аспектами забезпечення реальної участі дітей та підлітків у процесах життєдіяльності закладу – це справа дорослих, адже, місія Нової української школи -допомогти розкрити та розвинути здібності, таланти і можливості кожної дитини на основі партнерства між учителем, учнем і батьками. Тому, що Нова школа працюватиме на засадах «педагогіки партнерства».

«Якщо вчитель став другом дитини, якщо ця дружба осяяна благородним захопленням, поривом до чогось світлого, розумного, у серці дитини ніколи не з'явиться зло», - писав Василь Сухомлинський.

«Дорослий мусить бути товаришем підлітка, але товаришем особливим, відмінним від товариша–однолітка. Ця відмінність базується на відмінності соціальних позицій дорослого і молодої людини. «Дорослий товариш поруч» – це гасло має бути найважливішою умовою виховання і розвитку підлітка», – сказав Іван Бех.

Використана література

1.

 

 

Указ Президента України від 13.10.2015 р. № 580/2015 «Про стратегію національно-патріотичного виховання дітей та молоді на 2016 – 2020 роки».

Указ Президента України від 12.06.2015 № 334/2015 «Про заходи щодо поліпшення національно-патріотичного виховання дітей та молоді»,





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-11-18; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 418 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Надо любить жизнь больше, чем смысл жизни. © Федор Достоевский
==> читать все изречения...

824 - | 665 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.011 с.