Лекции.Орг


Поиск:




Гідність і честь




Гідність категорія етики, що означає особливе моральне відношення людини до самого собі і відношення до нього з боку суспільства, що оточують, засноване на визнанні цінності людини як особі.

Свідомість людиною власної гідності є форма самосвідомості і самоконтролю. Людина не здійснює певного вчинку, вважаючи, що це нижче за його гідність. Гідністьвираз відповідальності людини за свою поведінку перед самим собою, форма самоствердження особи. Гідність зобов'язує здійснювати етичні вчинки, погоджувати свою поведінку з вимогами моральності.

Гідність особи вимагає від інших пошани до неї, визнання за людиною відповідних прав і можливостей і обгрунтовує високу вимогливість до нього з боку тих, що оточують. В цьому відношенні гідність залежить від:

1) положення людини в суспільстві

2) стани суспільства

3) здатності його забезпечити практичне затвердження невідчужуваних прав людини

4) визнання самоцінності особи.

Поняття гідності особи

1) спирається на принцип рівності всіх людей в моральному відношенні

2) грунтується на рівному праві кожної людини на пошану

3) забороняє принижувати гідність людини, незалежно від того, яке соціальне положення він займає.

Гідність людини — одна з вищих етичних цінностей.

Честь – це категорія етики означає моральне відношення людини до самого собі і відношення до нього з боку суспільства, що оточують, коли моральна цінність особи зв'язується з моральними заслугами людини, з його конкретним суспільним положенням, родом діяльності і моральними заслугами, що визнаються за ним (честь офіцера, честь судді, честь ученого, лікаря, підприємця...).

Честь і гідність тісно зв'язані. Ці категорії практично співпадають по своєму об'єктивному змісту, але розрізняються формою. На відміну від гідності, заснованої на визнанні рівності всіх людей, честь оцінює людей диференційованого.

Оцінка честице оцінка громадської думки, а оцінка гідності – це справа самої особи, акцент переноситься на власну самооцінку, яка базується на усвідомленні своїх заслуг перед суспільством і своєї особистої самоцінності.

Честь – це безкомпромісне проходження моральним принципам і нормам, орієнтованим на етичний ідеал, етична вихованість, переконаність, а гідність – крім манери тримати себе певним чином в суспільстві часто виступає як реакція на той або інший тип відношення до себе.

Історично честь в моральній свідомості суспільства з'явилася у вигляді уявлень про родову і станову честь, приписуючу людині певний спосіб життя, діяльності, поведінки, що не принижує гідності стану, до якого він належить.

Уявлення про офіцерську честь в умовах, коли офіцерський корпус комплектувався в основному з дворянства, були пов'язані з особливою педантичністю відносно дій, які зачіпали або могли зачепити честь офіцера і дворянина. Способом рішення питань честі була дуель. Криміналіст Спасовіч: «звичай поєдинку є серед цивілізації як символ того, що людина може і повинен у відомих випадках жертвувати найдорожчим своїм благом – життям – за речі, які з матеріалістичної точки зору не мають значення і сенсу: за віру, батьківщину і честь. От чому звичаєм цим не можна поступитися».

Честь зобов'язує людину виправдовувати і підтримувати репутацію, якою він володіє особисто і яка належить соціальній групі, колективу, в якому він полягає.

Репутація думка про етичну зовнішність людини, що склалося у тих, що оточують, засноване на його попередній поведінці. Репутація певної соціальної групи складається на підставі поведінки індивідуумів, що належать до неї, протягом достатнього тривалого періоду їх діяльності. Репутація, зрозуміло, не залишається незмінною, як і самі люди, що її створюють.

Кодекс чести юристів зобов'язує юристів в будь-якій ситуації зберігати особисту гідність, піклуватися про свою честь, уникати всього, що могло б заподіяти збиток репутації. Честь юристів вимагає від них руху вперед, оволодіння сучасною технікою і новітніми прийомами і методами для виконання своїх професійних обов'язків.

Важлива складова категорії чести - вірність даному слову. Людина слова! Це така важлива якість людини, що іноді воно навіть ототожнюється з поняттям чести. Дав слово - стримай його, пообіцяв щось - виконай. Інакше тебе перестануть поважати і просто назвуть базікою, брехуном, необов'язковою людиною. Ніщо так не підриває честь юриста, як порушення даного слова, відступ від нього.

Дорожити честю - це борг і повсякденний обов'язок. Зміст чести як категорії в значній мірі залежить від рівня загальної культури людини, його духовного і фізичного розвитку, уміння мислити по державному.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2015-09-20; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 690 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Большинство людей упускают появившуюся возможность, потому что она бывает одета в комбинезон и с виду напоминает работу © Томас Эдисон
==> читать все изречения...

1015 - | 829 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.011 с.