Лекции.Орг


Поиск:




Категории:

Астрономия
Биология
География
Другие языки
Интернет
Информатика
История
Культура
Литература
Логика
Математика
Медицина
Механика
Охрана труда
Педагогика
Политика
Право
Психология
Религия
Риторика
Социология
Спорт
Строительство
Технология
Транспорт
Физика
Философия
Финансы
Химия
Экология
Экономика
Электроника

 

 

 

 


Dreptul de prop publica




Dreptul de proprietate publică este acel drept real care aparţine statului şi unităţilor administraiv-teritoriale care exercită posesia; folosinţa şi dispoziţia în regim de drept public, prin puterea proprie şi în interes public, în limitele prevăzute de lege.

Statul ca titular al dreptului de proprietate publică apare în dublă calitate: de titular al puterii suverane, dar şi ca proprietar.

Exercitarea atributelor sau a unor atribute ale dreptului de proprietate are loc în cadrul unor raporturi juridice specifice. De regulă titularii dreptului de proprietate publică transmit unor persoane juridice sau fizice, prin acte de autoritate sau contracte, executarea atributelor de proprietate.

CARACTERELE DREPTULUI DE PROPRIETATE PUBLICĂ

Dreptul de proprietate publică este:

a. inalienabil – deci bunurile proprietate publică sunt scoase din circuitul civil.

Este, totuşi, posibilă existenţa asupra acestor bunuri a dreptului de administrare, dreptul de concesionare, dreptul de a fi folosit pe baza unui contract de închiriere;

b. imprescriptibil sub aspect extinctiv şi sub aspect achizitiv;

c. insesizabil – bunurile proprietate publică nu pot fi urmărite de creditori, ele nu pot fi supuse executării silite şi asupra lor nu se pot constitui garanţii reale;

d. negrevabil – cu servituţi sau cu orice fel de sarcini, mai puţin sarcinile pentru protecţia mediului şi asigurarea bunei vecinătăţi

 

3.5. Dreptul de proprietatea privata

Subiecte ale dreptului de proprietate privată pot fi persoane fizice şi persoane juridice de tip particular, societăţile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, unităţilor administrativ – teritoriale, regiilor autonome.

Dreptul de proprietate privată este acel drept real ce conferă titularului exercitarea asupra bunurilor a posesiei, folosinţei şi dispoziţiei, în mod exclusiv şi permanent, prin putere proprie şi în interes propriu, cu respectarea dispozitiilor legale.

Dreptul de propr este: real,perpetuu,absolut,exclusiv,seisizabil,alienabil,prescriptibil.

Caracterul real al dr.de propr privata este determinat de lege si presupune exiistenta unui subiect activ care isi poate realiza dreptul independetn de subiectul pasiv..

Caracterul absolut al dr de propr privata apare in raport cu celelate drepturi reale si nu in raport de exercitiu a atributelor sale, adica el nu este absolut in sine deoarece legea stabileste anumite limite.

Caracterul exclusiv implica in sine atit posibilitatea executarii tuturor atributelor de catrea titular cit si posibilitatea dezmembrarii acestia.

Caracter seisizabil presupune faptul ca bunurile care formeaza propr privata pot fi urmarite in scopul realizarii creantei de creditorului.

Caracter alienabil al dr. De pror priv. Consta in aceea ca bunurile ce formeaza obiectul acestei prorp se gaseste n circuiutul civil. Astfel de bunuri pot face obiectul oricarui act juridic.

Caracter prescriptibil consta in aceea ca toate dr de propr priv pot fi aparate doar in limitele termenilor de prescriptie.

Termenele de presxriptie pot fi extintive si achizitive. Bunurile imobile ce fac obiectul dr de prorp priv sunt supuse prescriptiei achizitive in sensul ca pot fi dobindite in prorp de catre pers care au posesia utila asupra lor tot timpul prevazut de lege, invocind uzucapiunea.

 

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2015-08-18; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 450 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Неосмысленная жизнь не стоит того, чтобы жить. © Сократ
==> читать все изречения...

2280 - | 1986 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.011 с.