.


:




:

































 

 

 

 


Accesiunea mobiliara




Este in cazul in cre se unesc 2 bunuri mobile avind proprietri diferiti. Exista 3 categorii de accesiune mobiliara: adjunctiunea, specificatiunea, confuziunea.

Adjunctiunea reprezinta unirea a 2 sau mai multe bunuri ce apartin unor proprietari diferiti si care formin un tot intreg pot fi despartite si utilizate separat. La fel aceasta e de 2 tipuri:

1. In cazul in care bunurile pot fi separate

2. In cazul cind bunurile nu pot fi separate (art 330 alin 2), astfel de 2 bunuri care apartin diferitor proprietari sau unit astfel incit acestea neputind fi separate fara a fi deteriorate sau fara cheltuieli excesive. Noul proprietar care a contribuit cel mai mult la constituirea bunului prin munca si alte cheltuieli detine un dr de proprietate asupra acestuia fiind obligat sa plateasca pretul bunului unit cu bunul principal. Ex. Bun simplu cu gravura, daca valoarea gravului e mare atunci proprietarul gravurii poate sa achite ca suma a bunului individual si a proprietarului bunului.

Specificatiunea cazul in care o persoana face un obiect nou cu materie straina (art 330 alin 4). In cazul acesteia se unesc un bun corporal, adica material si unul abstract. Prin prelucrare prevazut la art 330 alin 4 intelegem desemnarea, pictarea, imprimarea.

Confuziunea (art 330 alin 7-8) prin aceasta intelegem amestecul a 2 sau mai multe materii care apartin diferitor proprietari. Aici depistam 3 situatii:

1. Dintre materiile amestecate ce formeaza un nou bun una poate fi considerata princiopala

2. Niciuna din materiile aplicate nu poate fi considerata principala insa nu e posibila separarea lor.

3. Materiile amesticate nu pot fi separate fara paguba. Conform primului caz dr de proprietate apartine proprietarului materiei principale, daca insa nu este posibila separarea lor sau nici un bun nu poate fi considerat principal proprietarul care nu a stiut de confuziune poate cere separarea materiilor

Uzucapiunea reprezinta mod de dob a dr de proprietate prin care posedind in anumite conditii un bun legea permite posesorulului dobindirea dr-ului de proprietate asupra bunului. Uzucapiunea poate fi de 2 tipuri: mobiliara si imobiliara.

Diferenta dintre cele doua tipuri de uzucapiuni rezida in termenul necesar si bun, astfel in cazul uzucapiunii imobiliare termenul necear este de 15 pentru dob dr de proprietate, iar pentru uzucapiunea mobiliara 5 ani. In ansamblu uzucapiunea este un fapt juridic complex rezultat din unirea unor actiuni ale posesorului si a unui fapt natural si anume trecerea timpului prevazute expres de lege si care da nastere unui drept real.

Pentru realizarea uzucapiunii sunt necesare citeva conditii:

1. Cel care poseda trebuie sa fie de buna credinta

2. Posesiunea trebuie sa fie exercitata timp de 5 ani in cazul uzucapiunii mobiliare, si 15 in cazul celei imobiliare. Art 332 CC.

3. Posesiunea trebuie sa fie utila. Pentru ca posesiunea sa fie utila aceasta trebuie sa fie continua, netulburata, publica, si sa fie exercitata cu titlul de proprietar (sau sa nu fie precara).

1. Posesiunea trebuie sa fie continua- continuitatea presupune succesiunea actelor de posesiune la anumite intervale regulate de timp. Daca posesorul a posedat la inceputul si la sfirsitul unei persioade se prezuma ca a posedat neintrerupt pe parcursul intregii perioade. Posesiunea nu pierde caracterul continuu atunci cind a survenit un obstacol fizic obiectiv de natura sa intrerupa posesiunea spre exemplu daca ploile torentiale, inundatiile in cazul terenului agricol nu permite ca bunul sa fie posedat.

2. Posesiunea este discontinua atit timp cit posesorul poseda acest bun cu interminente, intreruperi anormale. Deci posesorul trebuie sa posede cu dirigenta unui bun proprietar.

3. Posesiunea trebuie sa fie pasnica. Prin posesiune pasnica se intelege situatia cind posesiunea nu este fondata pe acte de violenta. Antonimul caracterului pasnic este viciul violentei, viciul creat prin violenta este temporar imediat ce violenta a incetat posesiunea utila reincepe desi codul civil nu prevede viciul violentei este aplicat atit in cazul bunurilor mobile cit si in cazul bunurilor imobile.

4. Posesiunea trebuie sa fie publica adica sa fie exercitata in vazul tuturor si sa fie cunoscuta de catre toti. Posesorul trebuie sa exercite posesiunea nu intr-un mod ascuns astfel cum ar face si un proprietar. Ca viciul a publicitatii este viciul clandestinitatii.

5. Posesiunea nu trebuie sa fie precara adica sa nu fie exercitata fara un titlu de proprietate.





:


: 2015-08-18; !; : 485 |


:

:

- , 20 40 . - .
==> ...

1806 - | 1765 -


© 2015-2024 lektsii.org - -

: 0.008 .