.


:




:

































 

 

 

 


Alte modalitati de dobindire a dr de proprietate




Dobindirea dr de proprietate prin producere reglementata la art 320 alin 1, astfel dr de proprietate asupra unui bun nou realizat de o persoana pentru sine se dobindeste de catre aceasta daca legea sau contractul nu prevede altfel.

Dobindirea dr de proprietate asupra bunului gasit. Bunul gasit este bunul mobil pe care proprietarul l-a pierdut iar o alta persoana l-a gasit, reglementarea legala este la art 324, cel care a gasit bunul este obligat sa-l restituie proprietarului ori fostului posesor sau daca nu poate fi identificat sa-l predea autoritatii administratiei publice locale sau organelor de politie din localitatea in care a fost gasit. De asemenea avem situatii cind bunul a fost gasit intr-o incapere sau transport el trebuie sa predeie bunul administratiei incaperii sau soferului.

Comoara. Comoara este un bun mobil ascuns sau ingropat chiar involuntar al carui proprietar nu poate fi identificat sau a pierdut in conditiile legii dreptul de proprietate. Regula generala in cazul gasirii comorii este ca ea apartine jumatate proprietarului bunului imobil in care a fost descoperita si pe jumatatea descoperitorului daca ei nu convin altfel. Descoperitorul nu poate pretinde la nici o parte din comoara daca a patruns in bunul imobil ori a cautat in el fara consimtamintul proprietarului sau a posesorului. Dreptul asupra comorii il are doar proprietarul nu si uzufructualul, chiriasul sau depozitarul, sau alte persoane care detin bunul fara drept de proprietate. Pentru comoara este specifica gasirea acesteia printr-o intimplare astfel dreptul asupra comorii nu il au persoanele care au efectuat cercetari arheologice cautari in urma carora a fost descoperita comoara.

 

 

Momentul dobindirii dreptului de proprietate.

Exista 2 sisteme privind momentul dobindirii dr de proprietate:

1. Traditiunea transmiterea sau predarea materiala a lucrului.

2. Momentul semnarii sau incheierii contractului.

In cazul bunurilor mobile momentul dobindirii dr de proprietate este momentul predarii bunului in cazul bunurilor imobile momentul dobindirii dr de proprietate este cel al inregistrarii inscrierii in registrul bunurilor imobile.

Riscul pieirii sau deteriorarii fortuite a bunului il suporta proprietarul daca legea sau contractul nu prevede altfel. Art 318 mentionat este o norma dispozitiva nfapt ce confera partilor dreptul de a stabili momentul pieirii si deteriorarii bunului; de ex momentul semnarii contractului.






:


: 2015-08-18; !; : 429 |


:

:

, .
==> ...

1754 - | 1535 -


© 2015-2024 lektsii.org - -

: 0.008 .