Лекции.Орг


Поиск:




Т е м а 19. Злочини проти правосуддя




При підготовці до семінарських занять на дану тему студентові слід ознайомитись з розділами VI і VII Конституцiї України від 26 червня 1996 року, у яких визначені функції, принципи организації і діяльності судів і прокуратури. Особливу увагу слід звернути на положення ст. 62 Конституцiї, згідно ч.1 якой " особа вважається невинуватою у вчиненнi злочину i не може бути пiддана крим1нальному покараню, доки ії вину не буде доведено в законному порядку i встановлено обвинувальним вироком суду. "

Важливе значення для з'ясування, при розгляді теми має ст. 29 Конституцiї України, у ч.2 якої передбачено, що " Н1хто не може бути заарештований або триматися п1д вартою 1накше як за мотивованим рiшенням суду і тiльки на пiдставах та у порядку, який встановлен законом.

При вивченні конкретних складів злочинів проти правосуддя (глава ХVIІІ Особливої частини КК України), необхідно опанувати загальне поняття цих злочинів і знати їх систему, маючи на увазі, що у залежності від особливостей суб'єктів вони мають розділ на визначені групи.

З А Н Я Т ТЯ 1

1. Поняття злочинів проти правосуддя. Їх класифікація.

2. Злочини, що зазіхають на конституційні права громадян у сфері правосуддя.

7. Звідомо незаконні затримання, арешт або привід (ст. 371 КК).

8. Примушшування давати показання (ст. 373 КК).

З А Д А Ч А 1. Слідчий районного відділення міліції Сазонов знаючи про те, що звинувачуваний за ст. 116 КК України Пасічник хворий «жовтухою», виніс постанову про його привід. В результаті чого він був доставлен у міліцію. Чи підлягає кримінальної відповідальності Сазонов?

 

З А Д А Ч А 2. Нечипоров був перекладачем по справі Ракітіної,яка звинувачувалась у здійсненні незаконного аборту вчительці Гальпериній. Максимову стало відомо, що винуватцем вагітності Гальпериної був директор школи Бахіров. Слідчий усно пояснив перекладачеві Нечипорову про неприпустимість без його дозволу разголосити дані попереднього слідства. Проте через два дні Нечипоров про почуте їм на допиті у слідчого повідомив чоловікові Гальпериної. Довідавшись про це, Гальперина покінчила життя самогубством. Чи мається у діях Нечипорова склад злочину?

 

З А Д А Ч А 3. Черговий відділу внутрішніх справ Полетаєв зробив гр-ну Карпову, що знаходився у черговій кімнаті, зауваження за те, що останій кинув на підлогу недопалок.. Карпов почав сперечатися, недопалок не підняв. Тоді Полетаєв закрив Карпова у КПУ. Закривши Карпова у КПУ, Полетаєв особистий обшук у нього не здійснив, ремень що мається у Карпова не вилучив і спостереження за його діями не здійснював. Через деякий час Полетаєв виявив, що Карпов покінчив життя самогубством. Квалiфiкуйте дії Полетаєва.

ЗАНЯТТЯ 2

1. Злочини, що зазіхають на регламентований порядок всебічного, повного й об'єктивного розгляду обставин справи.

2. Погроза або насильство у відношенні судді, народного засідателя або присяжного (ст. 377 КК).

3. Посягання на життя судді, народного засідателя або присяжного в зв'язку з їхньою діяльністю, зв'язаної зі здійсненням правосуддя (ст. 379 КК).

4. Злочини, що посягають на відношення, зв'язані з виконанням судових рішень і постанов (ст 382 КК).

 

 

З А Д А Ч А 1. Олексєєв вироком районного суду був засуджений по ч. 1 ст. 152 КК України. В касаційній скарзі, поданій в Обласний суд, Олексєєв свідомо хибно повідомив, що під час розслідування справи слідчий районної прокуратури Зайцєв, щоб одержати необхідні йому свідчення, декілька разів ударив його кулаком в голову а начальник кримінального розшуку відділу внутрішніх справ Ієвлєв погрожував, що на випадок його невизнання до кримінальної відповідальності буде притягнута його мати. При провадженні додаткового росліджування доводи засудженого про застосування до нього недозволених методів слідства з боку слідчого і начальника кримінального розшуку не підтвердились. Олексєєв був притягнутий до кримінальної відповідальності і засуджений за сукупностю злочинів - згвалтування та свідомо хибний донос, поєднаний з звинуваченням у тяжкому злочині. Чи правильно суд квалiфiкував дії Олексєєва за ч. 2 ст. 383 КК України?

 

З А Д А Ч А 2. Максимов за порушення суспільного порядку був заарештований на 15 діб. Відбуваючи арешт і знаходячись під вартою. Максимов втік і був затриманий через два місяці в іншому місті, де він жив на випадкові заробітки.. Чи є дії Максимова злочинними?

 

З А Д А Ч А 3. Ломакін, Валеріанов і Євгеньєв, погрожуючи ножем, відібрали у Машко наручний годинник і посвідчення шофера, про що Брухтукін докладно розповів своїй знайомій Синиціній, попередивши її, щоб вона нікому про це не розповідала. Синиціна нікому про звершенний розбійний напад не повідомила. На допиті слідчому Синицина заявила, що вона нічого не знає про обставини цього злочину. Які кримінально-правові норми слід застосувати стосовно Синиціної?

 

 

СПИСОК РЕКОМЕНДОВАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ:

 

1. Конституцiя України від 26 червня 1996.

2. Уголовный кодекс Украины. Научно-практический комментарий. Под ред.

Стрельцова Е.Л, 3-е издание., Харьков, «Одиссей», 2005 г.

3. Уголовное право Украины. Общая и Особенная части. Харьков, «Одиссей»,

2002г.

4. Рашковська Ш. Р. Разграничение преступлений против правосудия и дисциплинарных преступлений / Соц. законность. 1999,- N12. - С. 15.

5. Рашковская Ш. Р. Преступления против правосудия.Учебник М.,1978.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-11-12; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 245 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Студент всегда отчаянный романтик! Хоть может сдать на двойку романтизм. © Эдуард А. Асадов
==> читать все изречения...

1472 - | 1276 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.007 с.