Лекции.Орг


Поиск:




Попит, закон попиту. Крива попиту.




Визначення індивідуального попиту; функція та крива індивідуального попиту; закон попиту і його теоретичне обґрунтування; рента споживача.

2. Попит, нецінові детермінанти попиту.

Визначення індивідуального попиту; визначення ринкового попиту; нецінові детермінанти ринкового попиту та їх вплив на зрушення кривої попиту.

3. Пропозиція, закон пропозиції. Крива пропозиції.

Визначення індивідуальної пропозиції; функція та крива індивідуальної пропозиції; закон пропозиції та його обґрунтування.

4. Пропозиція, нецінові детермінанти пропозиції.

Визначення індивідуальної пропозиції; визначення ринкової пропозиції; нецінові детермінанти ринкової пропозиції та їх вплив на зрушення кривої пропозиції.

5. Ринкова рівновага. Рівноважна ціна.

Визначення ринкової рівноваги та її графічне зображення; механізм встановлення ринкової рівноваги; порушення ринкової ривноваги, дефіцит та надлишки.

6. Попит та пропозиція в умовах контролю за цінами.

Визначення ринкової рівноваги та її графічне зображення; дія механізму попиту і пропозиції в умовах підтримки виробника з боку уряду; наслідки цінової політики уряду щодо встановлення ціни, нижчої за рівноважну.

7. Еластичність попиту відносно ціни.

Поняття цінової еластичності попиту; коефіцієнт цінової еластичності попиту та його величина; визначення цінової еластичності попиту за показником загальної виручки; чинники, які визначають цінову еластичність попиту; вплив цінової еластичності на поведінку фірми.

8. Еластичність попиту відносно доходу. Перехресна еластичність попиту.

Визначення еластичності попиту відносно доходу; коефіцієнт еластичності попиту відносно доходу та його величина; визначення перехресної еластичності попиту; коефіцієнт перехресної еластичності попиту та його величина; практичне значення еластичності попиту відносно доходу та перехресної еластичності.

 

 

9. Цінова еластичність пропозиції.

Поняття цінової еластичності пропозиції; коефіцієнт цінової еластичності пропозиції та його величина; чинники, які впливають на еластичність пропозиції.

10. Кардиналістський підхід у визначенні споживацьких переваг.

Сутність кардиналістської теорії; поняття “рівновага споживача”; рівність зважених граничних корисностей благ.

11. Ординалістський підхід у визначенні споживацьких переваг.

Сутність ординалістської теорії; графічне та алгебраїчне зображення стану рівноваги споживача.

12. Криві байдужості споживача.

Визначення кривої байдужості споживача та її властивості, графічне зображення; карта байдужості споживача; гранична норма субституції; зона субституції.

13. Бюджетні обмеження і можливості споживача.

Бюджетна лінія споживача та її властивості, графічне та алгебраїчне зображення; поняття нахилу бюджетної лінії.

14. Зміна стану рівноваги споживача при зміні його доходу і цін благ:

Відображення бюджетними лініями змін доходу споживача та ціни товарів, крива “доход – споживання”, крива “ціна – споживання”; ефект доходу і ефект заміщення.

15. Фірма, види фірм за формами власності.

Концепція фірми у мікроекономічній теорії; визначення поняття “фірма”; мотивація поведінки фірми; умови функціонування фірми; види фірм за формами власності.

16. Виробництво. Виробнича функція.

Визначення виробництва; виробнича функція; відношення взаємозаміни та взаємодоповнення між факторами виробництва; поняття “загальний продукт”, “середній продукт”, “граничний продукт”.

17. Виробнича функція з одним змінним фактором.

Визначення виробничої функції; поняття “загальний продукт”, “середній продукт”, “граничний продукт”; динаміка середньої і граничної продуктивності при зміні одного фактора, закон спадної граничної продуктивності факторів виробництва.

18. Рівновага виробника з позиції рівності зваженої продуктивності факторів виробництва.

Граничний продукт фактора виробництва, його фізичне та вартісне вимірювання; поняття рівноваги виробника; зважена гранична продуктивність факторів виробництва; правило максимізації прибутку.

19. Виробнича функція з двома змінними факторами.

Визначення виробничої функції; ізокванта та її властивості, карта ізоквант; зона технічного заміщення факторів виробництва; ізокоста та її графічне та алгебраїчне зображення; графічне та алгебраїчне зображення рівноваги виробника.

20. Прибуток фірми: бухгалтерський та економічний підходи.

Загальне визначення витрат фірми; внутрішні та зовнішні, економічні та бухгалтерські витрати; нормальний прибуток; економічний та бухгалтерський прибутки; значення економічного прибутку в розвитку фірми.

21. Витрати виробництва у короткостроковому періоді.

Визначення короткострокового періоду в функціонуванні фірми; види витрат; графіки MC, AТC, AFC, AVC та їх аналіз.

22. Витрати виробництва у довгостроковому періоді.

Визначення довгострокового періоду в функціонуванні фірми; особливості довгострокових витрат у порівнянні з короткостроковими; крива довгострокових середніх витрат та її графічне зображення; концепція мінімально ефективного розміру фірми.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-11-12; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 354 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Студент всегда отчаянный романтик! Хоть может сдать на двойку романтизм. © Эдуард А. Асадов
==> читать все изречения...

1012 - | 845 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.009 с.