Лекции.Орг


Поиск:




Загального користування та розміщених на них залізничних станцій




 

1 Залізничні колії загального користування та розміщені на них споруди і пристрої, у тому числі і ті, що розміщені на залізничних станціях, повинні утримуватись з дотриманням правил безпеки руху та експлуатації залізничного транспорту в технічному стані, що відповідає вимогам відповідних нормативно-правових актів та нормативно-технічних документів.

2 Питання щодо віднесення залізничних колій до залізничних колій загального користування вирішується Кабінетом Міністрів України за пропозицією центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері залізничного транспорту, на підставі звернень оператора інфраструктури, органів місцевого самоврядування.

3 Відкриття для постійної експлуатації залізничних колій загального користування здійснюється центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері залізничного транспорту, на підставі пропозицій оператора інфраструктури, із зазначенням дати, з якої вказані колії відкриваються для постійної експлуатації.

Центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері залізничного транспорту, не вправі відмовити у відкритті для постійної експлуатації залізничних колій загального користування, якщо будівництво таких колій було ним попередньо погоджене у встановленому порядку, а збудовані колії загального користування відповідають встановленим вимогам та при їх проектуванні, будівництві, прийманні в експлуатацію не були порушені вимоги цього Закону, інших нормативно-правових актів та нормативно-технічних документів.

Закриття залізничних колій загального користування (крім станційних колій, а також у разі тимчасового закриття у зв’язку з необхідністю ремонту чи реконструкції залізничної колії) здійснюється центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері залізничного транспорту, на підставі пропозицій оператора інфраструктури, із зазначенням дати, з якої вказані колії закриваються. Інформація про відкриття та закриття залізничних колій загального користування підлягає внесенню у відповідне тарифне керівництво.

У випадку неможливості закриття залізничних колій загального користування, які мають державне, оборонне чи соціальне значення, центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері залізничного транспорту визначається джерело фінансування витрат на утримання і експлуатацію цих колій, що не покриваються доходами від їх експлуатації.

Якщо протягом трьох місяців після внесення пропозиції про закриття залізничних колій загального користування питання щодо їх закриття не буде погоджено, або не буде визначено джерела відповідного фінансування, оператор інфраструктури вправі вимагати в судовому порядку відшкодування збитків на утримання таких залізничних колій чи їх закриття.

4 Відкриття залізничної станції, розміщеної на залізничних коліях загального користування, для виконання усіх чи деяких операцій, пов’язаних з прийняттям і відправленням поїздів, обслуговуванням пасажирів, прийманням, видачею, навантаженням, вивантаженням, сортуванням, зберіганням вантажів (у тому числі в контейнерах), багажу та вантажобагажу, та здійснення інших операцій здійснюється за погодженням з центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері залізничного транспорту, у визначеному ним порядку:

на підставі пропозицій оператора інфраструктури;

на підставі пропозиції володільців залізничних колій незагального користування, що примикають до залізничних колій загального користування, на яких розміщена така станція, погоджених з оператором інфраструктури, у випадку, коли виконання операцій буде проводитись на вказаних залізничних коліях незагального користування. Розбіжності, пов’язані з технічними можливостями залізничних станцій по прийманню чи відправленню вантажів, залізничного рухомого складу, операції з яким будуть проводитись на залізничній колії незагального користування, розглядаються в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері залізничного транспорту, не вправі відмовити у відкритті залізничних станцій для виконання всіх чи деяких операцій, якщо будівництво таких станцій було ним попередньо погоджено у встановленому поряду, вони відповідають встановленим вимогам та при їх проектуванні, будівництві, прийманні в експлуатацію не були порушені вимоги цього закону, інших нормативно-правових актів та нормативно-технічних документів.

Закриття залізничних станцій для виконання всіх чи деяких операцій здійснюється центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері залізничного транспорту, у визначеному ним порядку, з урахуванням пропозицій місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування.

Закриття залізничних станцій для виконання всіх чи деяких операцій (крім випадків тимчасового закриття у зв’язку з ремонтом або дією обставин непереборної сили) має наслідком закриття розміщених на території такої станції залізничних колій загального користування (крім залізничних колій загального користування, що з'єднують залізничні станції), відносно яких в такому випадку рішення про закриття приймається оператором інфраструктури.

У випадку неможливості закриття залізничних станцій, що мають державне, оборонне чи соціальне значення для виконання всіх чи деяких операцій центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері залізничного транспорту, визначається джерело фінансування витрат на їх утримання та експлуатації, що не покриваються доходами від їх експлуатації. У випадку, коли протягом трьох місяців з дня внесення пропозиції про закриття цих залізничних станцій для виконання всіх чи деяких операцій питання щодо їх закриття не буде погоджено або не буде визначено джерела відповідного фінансування, оператор інфраструктури вправі вимагати в судовому порядку відшкодування витрат на утримання цих залізничних станцій, їх закриття або припинення виконання операцій на цих залізничних станціях.

Рішення про відкриття чи закриття залізничної станції для виконання всіх чи деяких операцій оформляється шляхом внесення інформації про таку станцію та переліку виконуваних на ній операцій у відповідне тарифне керівництво, із зазначенням дати, з якої така станція відкривається чи закривається.

5 Класифікація залізничних колій загального користування здійснюється в порядку, визначеному центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері залізничного транспорту.

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-11-12; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 603 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Не будет большим злом, если студент впадет в заблуждение; если же ошибаются великие умы, мир дорого оплачивает их ошибки. © Никола Тесла
==> читать все изречения...

1002 - | 821 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.011 с.