Лекции.Орг


Поиск:




Стаття 15 Основи організації перевезень залізничним транспортом




 

1 Перевезення пасажирів, вантажів, багажу та вантажобагажу, виконання військових та спеціальних та перевезень, пов'язаних з евакуацією залізничним транспортом здійснюється відповідно до вимог цього закону, Статуту залізничного транспорту України, Правил перевезень вантажів залізничним транспортом, Правил обслуговування громадян залізничним транспортом, Правил перевезень пасажирів, багажу, вантажобагажу залізничним транспортом та укладених згідно з законодавством договорів перевезень. Особливості організації та здійснення перевезень залізничним транспортом, пов'язаних з евакуацією, визначаються Кабінетом Міністрів України. Перевезення пасажирів, вантажів, багажу і вантажобагажу в міжнародному сполученні за участі залізничного транспорту загального користування здійснюється з дотримання вимог, визначених міжнародними договорами України.

2 Перевезення залізничним транспортом загального користування здійснюється коліями загального користування між залізничними станціями, що відкриті для виконання відповідних операцій, а перевезення пасажирів і багажу залізничним транспортом в приміському сполученні – також між пасажирськими зупинними пунктами.

Порядок взаємодії і відповідальність перевізників та оператора інфраструктури при перевезенні залізничним транспортом загального користування визначається цим Законом, Статутом залізничного транспорту України та укладеними між ними договорами про надання послуг інфраструктури для здійснення перевезень.

Порядок взаємодії і відповідальність перевізників з володільцями залізничних колій незагального користування при здійсненні перевезень залізничним транспортом незагального користування визначається цим Законом, Статутом залізничного транспорту України, укладеними між ними договорами.

3 Проїзд пасажирів залізничним транспортом, в тому числі пасажирів, що згідно законодавства мають право на пільговий проїзд, здійснюється на підставі проїзних документів (квитків).

Порядок оформлення проїзних документів (квитків), що використовуються на залізничному транспорті, визначається Статутом залізничного транспорту України, Правилами обслуговування громадян залізничним транспортом, Правилами перевезень пасажирів, багажу та вантажобагажу залізничним транспортом.

Перевізник вправі відмовити в перевезенні пасажиру, який не має належним чином оформленого проїзного документа (квитка).

На вимогу користувачів послугами залізничного транспорту, підприємства залізничного транспорту в межах послуг, що надаються ними в сфері залізничного транспорту, зобов’язані надати інформацію про умови їх надання та вартість.

Перевезення пасажирів, вантажів, багажу та вантажобагажу з використанням інфраструктури та інфраструктурного комплексу незагального користування здійснюється за єдиним проїзним або перевізним документом в порядку, що встановлюється центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері залізничного транспорту.

На вимогу користувачів послугами залізничного транспорту, а також оператора інфраструктури та (або) володільця об’єкту інфраструктури перевізник зобов’язаний пред’явити ліцензії та сертифікати, наявність яких вимагається згідно законодавства.

4 Умови та порядок планування й організації перевезень, відповідальність сторін договору за невиконання планів, а також положення щодо безпеки перевезень вантажів та якості обслуговування користувачів послуг обов'язкові для оператора інфраструктури, перевізників та суб'єктів господарювання, що виконують (надають) допоміжні роботи (послуги), визначаються Статутом залізничного транспорту України, Правилами перевезення вантажів залізничним транспортом та іншими нормативно-правовими актами в сфері залізничного транспорту.

5 Для оперативної взаємодії з транспортними підрозділами військових формувань та оборонної промисловості перевізник визначає структурні підрозділи, до функцій яких входять питання планування, організації, управління, забезпечення безпеки та режиму таємності військових і спеціальних перевезень.

Перевезення військових та спеціальних вантажів здійснюється на договірних засадах.

Перевезення військових та спеціальних вантажів здійснюється під охороною варт військових частин (підрозділів), які їх перевозять, згідно з порядком, що визначається центральним органом виконавчої влади у формуванні та реалізації державної політики з питань національної безпеки у воєнній сфері, сфері оборони і військового будівництва.

6 Організація перевезень пасажирів, багажу та вантажобагажу залізничним транспортом загального користування в далекому сполученні здійснюється перевізниками:

з власної ініціативи;

з ініціативи уповноважених органів державної влади згідно державного замовлення на перевезення пасажирів.

Організація перевезень пасажирів і багажу залізничним транспортом загального користування у приміському сполученні здійснюється перевізниками:

з власної ініціативи;

з ініціативи місцевих органів виконавчої влади згідно з місцевим замовленням на перевезення пасажирів.

Організація перевезень пасажирів і багажу залізничним транспортом загального користування в далекому та приміському сполучені може здійснюватись перевізниками також з ініціативи інших зацікавлених осіб на підставі укладених такими особами з перевізниками договорів.

7 Транспортування залізничним транспортом загального або незагального користування здійснюється на підставі договору про надання послуг інфраструктури, укладеного відповідно з оператором інфраструктури або власником залізничних колій незагального користування. Укладення такого договору не вимагається, якщо транспортування здійснюється суб’єктом, у володінні якого перебуває відповідна інфраструктура або колія.

Транспортування вантажів та порожнього залізничного рухомого складу залізничними коліями незагального користування від/до залізничних колій (залізничних станцій) загального користування відповідно до/від місць навантаження (вивантаження) здійснюється залізничним транспортом незагального користування.

Транспортування залізничним транспортом незагального користування може здійснюватись суб'єктами господарювання на підставі договору з володільцем залізничних колій незагального користування чи володільцем інфраструктурного комплексу залізничного транспорту незагального користування (укладення такого договору не вимагається, якщо транспортування здійснюється самим володільцем залізничних колій незагального користування чи інфраструктурного комплексу залізничного транспорту незагального користування).

Для здійснення транспортування залізничним транспортом загального та (або) незагального користування суб'єкт господарювання зобов’язаний дотримуватись визначених законодавством вимог до перевізника, та мати залізничний рухомий склад, інші технічні засоби, що використовуються для транспортування залізничним транспортом загального та (або) незагального користування, що задовольняють вимогам технічної експлуатації залізничного транспорту та відповідним нормативно-технічним документам.

Особливості транспортування залізничними коліями загального та (або) незагального користування, взаємодії учасників транспортування визначаються договорами, укладеними відповідно до законодавства та Статуту залізничного транспорту України.

8 Перевезення вантажу, пасажирів, багажу та вантажобагажу здійснюється за договором перевезення, який укладається згідно вимог, визначених цим Законом, Цивільним та Господарським кодексами України, Статутом залізничного транспорту України, Правилами обслуговування громадян залізничним транспортом.

Умови договору, якими встановлюються обов’язки та відповідальність сторін з організації перевезення вантажу, визначаються Статутом залізничного транспорту.

Укладений між вантажовласником та перевізником договір перевезення вантажу одночасно є договором про заставу вантажу для забезпечення гарантії внесення перевізникові плати за перевезення та інших зборів і плат.

Істотною умовою договору перевезення є безпечна та цілісна доставка прийнятого до перевезення вантажу до пункту призначення у визначений строк, зазначений в залізничній транспортній накладній. Перевізник у разі незабезпечення схоронності перевезення зобов’язаний видати одержувачу вантаж з його натурною перевіркою.

Перевізник, володілець інфраструктурного комплексу незагального користування, володілець залізничної колії незагального користування має право затримати видачу перевезеного вантажу до забезпечення внесення плати за його перевезення та інших зборів і плат. За час затримки вантажовідправник (відправник), вантажоодержувач (одержувач), експедитор сплачують за користування вагонами (контейнерами) плату за ставками, встановленими оператором залізничного рухомого складу, якщо інше не визначено міжнародними договорами.

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-11-12; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 402 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Есть только один способ избежать критики: ничего не делайте, ничего не говорите и будьте никем. © Аристотель
==> читать все изречения...

1282 - | 1245 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.01 с.