Лекции.Орг


Поиск:




Тема 2.4. Технологія зварювання трубопроводів




 

Питання теми:

 

Технологія зварювання трубопроводів при виготовленні трубних вузлів. Пристрої для провадження робіт. Зварювання поворотних і неповоротних стиків. Типи зварних з’єднаннь. Зварювання при низьких температурах. Контроль якості зварних з’єднаннь. Техніка безпеки при виробництві робіт.

 

Зварювання труб і деталей санітарно-технічних систем виробляється стиковим (див. мал. 22, б), напущеним (див. мал. 22, в), кутовим (мал. 34, а) і тавровим (мал. 34, б) з’єднаннями.

По кількості накладених шарів шви зварних з’єднаннь бувають одно- або багатошаровими. При товщині стінок труб до 6 мм зварювання виконують не менш чим у два шари; при товщині 6...12 мм – у три шари; при більшій товщині – у чотири шари.

Перший шар зварювання – найбільш відповідальний; при його накладенні необхідно повністю розплавити крайки й притуплення, й потім ретельно перевірити, чи немає тріщин. Виявлені тріщини варто вирубати або виплавити, а виправлені ділянки знову заварити. Початок і кінець кожного із шарів повинні бути зміщені на 15...30 мм стосовно початку й кінця попереднього шару. Останній шов повинен мати рівну поверхню й плавно переходити до основного металу.

При багатошаровому зварюванні кожний наступний шар ведуть у зворотному напрямку стосовно попередньому. Замикаючі ділянки кожного шару розташовують урозбіг по відношенню один до іншого. Після зварювання кожного шару шов і прилягаючу до нього зону очищають від шлаків і бризів для кращої сплавки шарів.

В умовах заготівельних підприємств зварювання у стик трубопроводів діаметром 15...25 мм дозволяється із застосуванням кондукторів, що забезпечують правильне стикування кінців труб, і здійсненням контролю за якістю стикування й зварювання.

При виготовленні вузлів із труб діаметром 15...40 мм монтажні стики, що підлягають зварюванню на будівництві, повинні виконуватися напущеним з’єднанням з використанням розтрубів або муфт. Це охороняє від влучення розплавленого металу усередину труб при зварюванні й дозволяє компенсувати неточності в розмірах будівельних конструкцій.

Оцинковані труби можна зварювати за умови, якщо забезпечені місцевий отсос токсичних виділень і очищення цинкового покриття на довжину 20...30 мм із наступним покриттям поверхні шва й прилягаючої зони фарбою, що містить 94% цинкового пилу й 6% синтетичних зв'язувальних речовин (епоксидна смола).

При зварюванні Т-подібних і хрестоподібних з’єднаннь осі труб повинні бути перпендикулярні, а вісь патрубка, що приварюється, повинна збігатися із центром отвору в трубі. У місцях розташування кільцевих швів приварювати патрубки не дозволяється. У трубах діаметром до 40 мм отвору для приварки патрубків повинні бути просвердлені або проштамповані на пресі; застосовувати газове полум'я для вирізки отворів не рекомендується. Діаметр отвору в трубі повинен відрізнятися від внутрішнього діаметра патрубка не більш ніж на ± 1 мм. Вставляти патрубок усередину отвору не допускається.

При зварюванні труб різного діаметра кінці труб більшого діаметра осаджують. Довжина конусної частини обложеної труби повинна бути не менш різниці діаметрів труб, що з'єднуються.

Плоскі фланці приварюють із двох сторін. Приварка фланців у стик виробляється одним швом. Висота шва, що залежить від діаметра труби, становить 5...10 мм.

Зварювання трубопроводів у зимових умовах можна робити при температурі не нижче – 30 0С, при цьому перед з’єднанням необхідно внутрішню порожнину трубопроводу очистити від снігу, льоду, стики просушити, місце зварювання надійно захистити від вітру й снігу. При температурі нижче – 10 0С для прогріву стику необхідно збільшувати силу струму на 4...6 % на кожні 10 0С зниження температури.

Якість зварювання контролюють систематично в процесі зборки й зварювання виробів. Зовнішньому огляду підлягають всі зварні стики. Зварний стик не повинен мати тріщин, раковин, пор, напливів і підрізів, незаварених кратерів, патьоків наплавленого метала усередині труби. Поверхня шва по всій його довжині повинна бути рівна, злегка опукла, а ширина шва – не більше 2...2,5 товщини стінки труби.

Питання для самоконтролю:

1. Назвіть види зварних з’єднаннь трубопроводів.

2. Поясніть технологію зборки труб різного діаметра.

3. Поясніть технологію зборки трубопроводів у зимовий час.

4. Поясніть, як виробляється контроль якості зварних з’єднаннь

 

Література :

Л 1 стор. 298 – 318 (§ 87 - § 90)





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-11-02; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 549 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Что разум человека может постигнуть и во что он может поверить, того он способен достичь © Наполеон Хилл
==> читать все изречения...

980 - | 891 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.011 с.